Kendt kro kæmper med oversvømmelser: Boringer skal afgøre fremtiden

Svostrup Kro ved Silkeborg har gentagende gange været ramt af oversvømmelser, fordi Gudenåen går over dens bredder. Nu skal prøver slå fast, hvor stort et projekt det vil blive at redde kroen.

Ulykkerne har helt bogstaveligt regnet ned over den gamle Svostrup Kro ved Silkeborg.

Regn fra oven, oversvømmelse af Gudenåen og stigende grundvand har på skift angrebet kroen, der nu står over for et afgørende øjeblik i sin mangeårige historie.

I dag blev der udtaget et antal boreprøver, der skal give svar på, hvad der skal til for at sikre kroens overlevelse, og hvad det vil koste.

- Det betyder alt. Jeg har spændt løbet rundt efter maskinerne, der har boret huller, siger Dragan Sljivic, direktør og medejer hos Svostrup Kro.

Dragan Sljivic afventer spændt resultatet af dagens boringer.
Dragan Sljivic afventer spændt resultatet af dagens boringer.

Så sent som i februar stod vandet helt oppe ved kroen og piblede også op forskellige steder indenfor. Afhængigt af hvad dagens prøver viser, blandt andet i forhold til hvor højt grundvandet står, vil Dragan Sljivic få blik for, hvor dyrt det vil blive at lave dræn og dige til at beskytte kroen.

- Hver eneste dag har nærmest været en kamp for overlevelse. Men alt over en million kroner bliver alt for kritisk, for det er for svært at samle ind til eller spare op til. Hvis det der skal gøres, kommer til at koste mere end kroen i sig selv, så kan jeg næsten ikke bære det, siger Dragan Sljivic.

Den lokale virksomhed Swego har sponsoreret boringen, der ellers ville have kostet omkring 100.000 kroner at få lavet.
Den lokale virksomhed Swego har sponsoreret boringen, der ellers ville have kostet omkring 100.000 kroner at få lavet.

Lokalsamfundet hjælper til

Dragon Sljivic overtog kroen fra sin svigerfar sammen med sin kone for fem år siden. Parret har planlagt, at de skal være der, til de går på pension, og de kan ikke forestille sig at skulle lave noget andet. Der er altså meget på spil for kroejerne.

Det samme gælder for lokalsamfundet, der har lavet en forening for at støtte kroen:

quote Svostrup Kro er en institution omkring Silkeborg og i Søhøjlandet, og den skal ikke forsvinde.

Christian Brendstrup, bestyrelsesmedlem i Forening til bevarelse af Svostrup Kro.

- Svostrup Kro er en institution omkring Silkeborg og i Søhøjlandet, og den skal ikke forsvinde, siger Christian Brendstrup, bestyrelsesmedlem i Forening til bevarelse af Svostrup kro.

Det er også foreningen, der har overtalt den private virksomhed Swego til at sponsorere boringen, der ellers ville have kostet omkring 100.000 kroner at få lavet. Derudover indsamler foreningen også penge ind for forhåbentligt at kunne medvirke til finansieringen af fremtidssikringen af kroen. Indtil videre har de indsamlet 30.000 kroner:

Christian Brendstrup er bestyrelsesmedlem i Forening til bevarelse af Svostrup Kro. Indtil videre har foreningen indsamlet 30.000 kroner til kroen. 
Christian Brendstrup er bestyrelsesmedlem i Forening til bevarelse af Svostrup Kro. Indtil videre har foreningen indsamlet 30.000 kroner til kroen. 

- Det bliver vanskeligt, hvis vi skal ud i at samle flere millioner kroner, siger Christian Brendstrup.

Svostrup Kro får svar på jordprøverne om to-tre uger, og umiddelbart derefter vil de vide, hvad det kommer til at koste at sikre grunden mod vandmasser.

Håbet er fortsat at finde hose Dragon Sljivic.

- Jeg tænker ikke, at det er Mission Impossible, fordi alt kan lade sig gøre. Problemet her er, at det kræver nogle penge til det, siger han.

VIDEO: Først strømmede vandet ind. Nu fosser pengene ud. Svostrup Kro ved Resenbro udenfor Silkeborg er dobbelt ramt på ulykker. I syv måneder har kroparret Kathrine og Dragan kæmpet mod vandmasserne, der har ædt sig ind på deres 200 år gamle kro i - og lige som det hele skulle til at vende og vandstanden var faldet en smule, så ramte coronaen med aflysninger på stribe. Men for parret er det slet ikke en mulighed at give op.
hurtigfærgen skader thumbnail

Gammel færge sejlede ind i ny - nu er årsagen fundet

Skærmbillede 2021-04-18 kl. 20.47.25

Malene fik ikke institutionsplads i nærområdet: Skal køre halvanden time ekstra om dagen

Lige nu
AstraZeneca Vaccine

Frivillig vaccination med AstraZeneca mulig - men bøvlet

557e8bc2-a63c-4d11-89b9-a1287f5b2460

Aarhusiansk restaurant laver finte for at omgå regel om bordbestilling

IMG_9390

Hunden Osvald hjemme igen efter 15 dage: - Jeg er virkelig målløs

IMG_3557

Forårsrengøring på havbunden: Dykkere finder gammel indkøbsvogn

Dagens mest læste