Historisk herregård endelig solgt - og køber drømmer stort

Silkeborg Kommune har i en længere periode forsøgt at afhænde Oustruplund. Nu er der endelig fundet en køber.

Efter flere forsøg er den historiske herregård ved Kjellerup, Oustruplund, endelig solgt, og det er de nuværende lejere af bygningen, Oasehøjskolen, der har fået lov at købe.

Købsaftalen er ikke underskrevet. Men handlen bliver en realitet. Det bekræfter både Oasehøjskolen og Silkeborg Kommune.

- Vi er meget lettede og glade for det. Vi er taknemmelige for, at Silkeborg Kommune anerkender, at vi gør en positiv forskel, og at de har valgt at sælge til os, fortæller forstander Jakob Schwartz til TV2 ØSTJYLLAND.

Ifølge Jakob Schwartz er købesummen hemmelig, indtil aftalen snarligt er skrevet under. Noget, forstanderen ser frem til.

Døgninstitutionen Oustruplund, 1982.
Døgninstitutionen Oustruplund, 1982. Foto: Museum Silkeborg - Lokalarkiv Blicheregnen

- Nu får vi ro på og kan nu investere i stedet og videreudvikle det, siger han.

- Vi har to arkitekter, som vi skal tale om de langsigtede planer med. Vi vil gerne forbedre skolen og bygningerne. Selvfølgelig med respekt for bygningen, området og dets stil. Vi har mange drømme.

Silkeborg Kommune har i en længere periode forsøgt at afhænde Oustruplund. I januar 2021 blev den tidligere socialpsykiatriske institution Oustruplund sat til salg. Dengang med en mindstepris på 1,5 millioner kroner.

Oasehøjskolen var også på det tidspunkt interesseret i at komme til at eje stedet og lagde da også et bud. Højskolens bud var dog, ifølge Silkeborg-borgmester Steen Vindum (V), ikke blandt de højeste, og det blev derfor ikke til et salg. Andre højere bud blev også henkastet, men af andre grunde.

Historisk oprids af Oustruplund:

For nylig blev Oustruplund igen sat til salg i et udbud med et specifikt krav om, at stedet i fremtiden skal bruges til højskole eller lignende aktiviteter for unge.

Borgmester i Silkeborg Kommune Sten Vindum er glad for, at det netop er Oasehøjskolen, der ender med at købe ejendommen.

- Vi har været glade for dem som lejere. Og det er heller ikke nogen hemmelighed, at de ikke kunne blive ved med at være lejere. Men de driver det på en god måde, som giver værdi for lokalområdet. Og det er vigtigt for os, siger han til TV2 ØSTJYALLAND.

De nuværende lejere af bygningen, Oasehøjskolen, har fået lov at købe Oustruplund.
De nuværende lejere af bygningen, Oasehøjskolen, har fået lov at købe Oustruplund.

Hvorfor skulle der gå så lang tid?

- Vi blev undervejs opmærksomme på, at når vi sælger til så forholdsvis lav en pris, så vil vi gerne have en sikkerhed for det indhold, der er derude, så de mennesker, der bor i området, også synes, det er godt, siger Steen Vindum.

Oustruplund ligger ved Kjellerup og består af flere bygninger. Herunder to boliger. Tidligere har der også været anstalt og flygtningecenter i bygningerne.

Oasehøjskolen blev stiftet i 2018 og har rødder i DanskOase, som er en bevægelse i Den Lutherske kirke.

Ejendommen består af følgende bygninger:

I april var Oustruplund fortsat ikke solgt.