Et år efter Trækstien - Ny oplevelsessti er lige på trapperne
Ny oplevelsessti i Silkeborg skal binde by, natur og kultur sammen.
Silkeruten.
Navnet har vi hørt før, men denne gang er det ikke handelsvarer, der skal fragtes mellem verdensdele, men østjyder der skal guides rundt mellem flot natur, byliv og kultur.
Silkeruten er nemlig navnet på en 12 kilometer lang oplevelsesrute rundt i og omkring Silkeborg.
Ruten etableres i samarbejde mellem Silkeborg Kommune og Naturstyrelsen og har til formål at skabe sammenhæng mellem eksisterende stier og etableringen af nye.
- Det bliver en sammenhængende forbindelse mellem natur, kultur og byliv, som binder en sløjfe rundt om de skjulte skatter, der er i og omkring Silkeborg, siger Line Morsing Steenberg, byplanlægger og projektleder ved Silkeborg Kommune, til TV2 ØSTYLLAND.
Idéen er at samle bynære outdoor-oplevelser i én rute, så det bliver lettere at gå på opdagelse i naturen ved Silkeborg ikke langt fra bymidten.
Oplevelser på ruten
- Østre- og Vestre Søbad
- Aqua Akvarium og Dyrepark
- Søfronten og havnen
- Indelukket – park og bådhavn
- Museum Jorn
- Silkeborg Museum
- Jysk Musikteater
- Silkeborgs hyggelige midtby
- Kunstcenter Silkeborg Bad
- Odden, Vesterskov, Lysbro Skov
- Folk i Silkeborg og omegn bruger naturen flittigt, men måske de nu kan opdage nogle nye steder og andre kulturelle ting, end de plejer. For turisterne bliver byliv, kultur og natur let forbundet og let tilgængeligt, så de let kan se noget af alt det, der kendetegner Silkeborg, siger Line Morsing Steenberg.
Silkeruten er en del af den store udviklingsplan, der er lavet for Søfronten, og efter planen skal oplevelsesruten være helt klar om fire til fem måneder.
Fakta om Silkeruten
- Silkeruten er en 12 kilometer lang gang- og løberute hele vejen rundt om Silkeborg midtby.
- Ruten byder på flotte udsigter, kuperet terræn, skiftende natur og spændende kulturinstitutioner.
- Der etableres tre såkaldte ’startsteder’ – ét på Odden, ét på P-pladsen ved Ørnsø og ét i Indelukket, hvor man kan parkere. Her vil der ligeledes blive opsat information om rutens forløb og seværdigheder undervejs.
- Ruteforløbet vil blive markeret med piktogrammer på pæle efter Naturstyrelsens skiltekoncept.
- Naturstyrelsen vil udbedre stien omkring Ørnsø og Lysbro for at øge farbarheden. I perioder hvor vandstanden bliver for høj omkring Ørnsø, forslås en alternativ rute langs Herningvej.
- Der udvikles en digital platform for ruten, der udover selve rutebeskrivelsen, giver et overblik over de natur- og kulturperler, som ruten forbinder eller knytter an til.
Gode erfaringer med Trækstien
I Silkeborg har de tidligere med stor succes været med i projektet, der har genoplivet den gamle pramdrager-rute kaldet Trækstien. En stiforbindelse fra Silkeborg til Randers langs Gudenåen, som siden er blevet et yndet udflugtsmål for mange.
- Det er klart, at det projekt også ligger i baghovedet, og hele projektet med Trækstien har forstærket troen på at, at det her er en god idé, siger Line Morsing Steenberg.
Det er nu snart et år siden, at sidste etape i genetableringen af Trækstien stod helt færdigt. Og der gik ikke lang tid, inden stien fandt vej ind i østjydernes bevidsthed - En måned efter åbningen havde Trækstien omkring 1000 besøgende om ugen, og flere af de erhvervsdrivende langs ruten kunne melde om flere kunder i butikkerne.
Den kuperede natur ved Silkeruten kan i første omgang opleves til lands, men det er kommunens plan, at ruten på sigt også skal kunne opleves til vands fra en havkajak, et SUP-board eller noget helt tredje.
Vi bruger naturen mere under corona-krisen
Og selvom der fortsat er nogle måneder til, at det samlede stisystem står helt klar, så tyder noget på, at det kommer på et godt tidspunkt. For her under corona-krisen er danskerne for alvor gået på oplevelse i naturen.
Således viser en ny rundspørge og tal fra tællere i statslige naturområder, at danskerne de seneste måneder har brugt naturen mere end de plejer.
Den øgede brug af naturen kan også aflæses på besøgstællere i de statslige naturområder. For eksempel er der i naturområderne omkring større byer registreret mellem 70 og 160 procent flere besøgende fra 15. marts til 1. maj i forhold til samme periode sidste år. Til gengæld er der registreret færre besøgende i naturområder langt fra byerne.
- Naturen er vores fælles åndehul i en svær tid. Jeg er glad for, at mange finder ud til skove og kyster. Alle er velkomne i den statsejede natur, og jeg vil opfordre til, at de, der har muligheden, finder alternativer til de meget kendte og besøgte naturområder. Der er masser af små perler derude, og jo mere vi spreder os, jo nemmere er det for alle at holde den nødvendige afstand, siger miljøminister Lea Wermelin (S) i en pressemeddelelse.