Genskabt træksti er nu indviet: - En del af vores kulturarv og DNA

Historisk træksti langs Gudenåen er nu blevet officielt indviet.

Trækstien, der strækker sig 22 kilometer langs Gudenåen fra Silkeborg til Randers, er nu færdig og blev officielt indviet fredag.

Den historiske sti er unik, da den som den eneste i Danmark løber helt ned til åen. Nu giver den også mulighed for at opleve naturen på helt klos hold.

Stien har kostet 10 millioner kroner at genskabe. Disse udgifter har Silkeborg Kommune og Miljø- og Fødevareministeriet valgt at dele.

- Det er en del af vores kulturarv og DNA, at vi har Trækstien. Vi er Danmarks outdoor-hovedstad, og derfor vil vi også gerne investere i forholdene, siger Silkeborgs borgmester, Steen Vindum (V), til TV2 ØSTJYLLAND.

Trækstien blev tidligere ofte oversvømmet, men renoveringen har øget stiens højde, så den nu kan bruges det meste af året.
Trækstien blev tidligere ofte oversvømmet, men renoveringen har øget stiens højde, så den nu kan bruges det meste af året. Foto: Silkeborg Kommune

Over 200 år gammel

Stien blev for første gang anlagt i 1800-tallet, hvor den blev brugt til at fragte korn, tømmer, mursten og papir op ad Gudenåen ved hjælp af muskelkraft og heste. Men i lang tid er stien ikke blevet opretholdt.

- Stien har været helt forsumpet og ikke været vedligeholdt i mange år. Men nu giver stien nogle unikke muligheder for at løbe, vandre, cykle, gå, fiske, sejle og drikke kaffe på platformene – så der er gode muligheder for et godt friluftsliv, siger biolog fra Silkeborg Kommune Aage Ebbesen til TV2 ØSTJYLLAND. 

Lodsejerne ved Gudenåen har i mange år været trætte af, at Gudenåen går over sine bredder og oversvømmer deres jord. Det er der nu også blevet taget hånd om.

I forbindelse med indvielsen tog Silkeborgs borgmester også en sejltur langs stien.
I forbindelse med indvielsen tog Silkeborgs borgmester også en sejltur langs stien.

- Den er oprindeligt bygget med en masse stenkister under, og dem har vi erstattet med en masse rør, så vandet kan komme ud og ind. Nu får vi samlet vandet op på en bedre måde, siger projektleder fra Naturstyrelsen Knud Erik Hesselbjerg. 

Den genskabte træksti er blevet bygget op på grus og er desuden hævet op på en træsti på en del af strækningen.

I Favrskov, Randers og Viborg kommuner bliver der også arbejdet på at forbedre trækstien hele vejen ud til Randers Fjord.

Trækstien følger Gudenåen fra Randers til Silkeborg. 
Trækstien følger Gudenåen fra Randers til Silkeborg. 

Fakta om Trækstien