Region har brudt loven i 12 år: Nu skal patienter selv punge ud

Patienter med mange ture til og fra hospitalerne kan ikke længere få transportstøtte, da regionen nu har opdaget, at særreglerne er i strid med loven.

Fremover skal patienter med regelmæssige hospitalsture selv betale transporten. Arkivfoto. Foto: Falck

I Region Midtjylland har man lige siden amternes tid haft særregler, hvor man har givet ekstra transportstøtte til patienter med under 50 kilometers transport til hospitalet, hvis de regelmæssigt er nødsaget til at møde op. 

Det drejer sig for eksempel om kemo- og dialysepatienter.

Læs også Region vil afskaffe deltidsansatte på østjyske hospitaler

Men den særbehandling bliver nu fortid. I november sidste år blev man opmærksomme på, at særreglerne faktisk var decideret ulovlige, og fra og med 1. marts i år ophører den praksis.

- Jeg aner rent ud sagt ikke, hvordan man har kunnet overse det her. Men der har ikke været hjemmel for det i lovgivningen, og det skal der jo være, siger næstformand i Region Midtjyllands Hospitaludvalg, Ib Bjerregard (V) til TV2 ØSTJYLLAND.

Fakta
Kandidat ved kommunalvalget i Viborg
Valgt ved Regionsrådsvalget i Midtjylland
Født 14. juli 1960 i Viborg Sygehus
Gift, 2 børn
Politiske hverv
Næstformand for Hospitalsudvalget Region Midtjylland, Venstre
2018 - nu
Medlem af Det midlertidige udvalg vedrørende bæredygtig vækst Region Midtjylland, Venstre
2018 - nu
Regionsrådsmedlem Region Midtjylland, Venstre
2013 - nu
Byrådsmedlem Viborg Kommune, Venstre
2005 - 2017
Amtsrådsmedlem Viborg Amtsråd, Venstre
1997 - 2005
Byrådsmedlem Møldrup Kommune, Venstre
1993 - 2001

Han ærgrer sig over, at mange patienter nu vil blive hårdt ramt på pengepungen, når de flere gange om ugen selv skal betale alle transportomkostningerne.

- Det er helt urimeligt, at de nu skal betale alle transportomkostningerne selv. Det gælder jo også dårligt gående, som måske skal betale dyre domme for taxaer. Det løber altså op sådan noget, siger Ib Bjerregaard.

Loven trænger til en modernisering

Som loven er nu, må man ikke forskelsbehandle patientgrupper, hvilket man altså reelt har gjort i mere end 12 år. Ved regionsrådsmødet den 29. januar blev man enige om, at lovgivningen trænger til en modernisering.

Læs også Lys forude for patienter og ansatte på AUH: - Det er der brug for

Derfor har man lavet en indstilling til Sundheds- og Ældreministeriet, hvor man opfordrer til, at lovgivningen på området moderniseres, så der på ny kan indføres en mere tidssvarende og hensigtsmæssig lovgivning.

- Vi har endnu ikke modtaget nogen tilbagemelding på vores indstilling, men vi håber, at det er noget man i Sundhedsministeriet vil få kigget på hurtigst muligt, så regionerne selv kan afgøre, hvilket serviceniveau der er behov for, siger Ib Bjerregaard.

TV2 ØSTJYLLAND arbejder på at få en kommentar fra sundhedsminister Magnus Heunicke. Det har indtil nu ikke været muligt.

02:48

VIDEO: Et flertal i Region Midtjylland vil afskaffe deltidsstillinger på østjyske hospitaler. Indslaget er den 9. februar 2020.

Luk video