Slut med mink: Nu skal de udstilles på museum

Det Grønne Museum i Auning på Djursland har iværksat en indsamling for at kunne udstille og dokumentere dansk minkavl for eftertiden.

Den 4. november lød meldingen fra statsminister Mette Frederiksen (S):

’Alle mink skal aflives’

Og med et startede et nyt kapitel i Danmarkshistorien. 

De danske minkavlere begyndte under national og international bevågenhed at aflive deres mink, mens det samtidig stod klart, at der faktisk ikke var lovhjemmel til at beordre minkene aflivet.

Tilbage er tomme stalde med bure, aflivningskasser, fodermaskiner og de mennesker, der i alt fra få år til generationer, har arbejdet og levet som minkavlere.

Det Grønne Museum har blandt andet affotograferet to minkfarme til brug i dokumentationen.
Det Grønne Museum har blandt andet affotograferet to minkfarme til brug i dokumentationen. Foto: Det Grønne Museum

Nu vil Det Grønne Museum i Auning dokumentere netop dette nye kapitel i historien, og derfor har de startet en indsamling for at kunne dokumentere og udstille dansk minkavl, der har været en del af landbruget gennem næsten 90 år i Danmark:

- Det der sker i øjeblikket med Covid-pandemien og minkaflivningerne, det er Danmarks – og verdenshistorie. Det er vores ansvar, at få det dokumenteret, så folk også om 50, 100 og 500 år kan få et indblik i, hvad der skete dengang, siger Anne Bjerrekær, direktør hos Det Grønne Museum i Auning.

Der hersker vist ingen tvivl om, at 2020 har skrevet sig selv ind i historiebøgerne – og nu skal kommende generationer også kunne lære om tiden netop nu på museum. Det grønne museum i Auning, der blandt andet huser danskernes landbrugshistorie, har travlt for tiden, fordi både mink og traktordemonstration skal foreviges til fremtiden.

Kommer hele vejen rundt

Indsamlingen består blandt andet i at indsamle viden om arbejdsprocesser, avlsforhold, genstande og personale beretninger fra et erhverv, der måske snart er uddødt.

Museets medarbejdere har blandt andet besøgt en minkavler på Djursland og i Kolding, fået deres forklaring på det hele og gennemfotograferet virksomhederne.

Selv var direktør, Anne Bjerrekær, til stede ved traktordemonstrationen i Aarhus lørdag for at dokumentere den del af historien:

- Vi kommer hele vejen rundt og taler både med folk med relation til minkerhvervet – men også dyreretsfolk, der synes, det er godt, at minkene forsvinder nu. Vi kommer 360 grader rundt omkring emnet, siger Anne Bjerrekær, direktør hos Det Grønne Museum.

Indsamlingen består blandt andet i at indsamle viden om arbejdsprocesser, avlsforhold, genstande og personale beretninger fra et erhverv, der måske snart er uddødt.
Indsamlingen består blandt andet i at indsamle viden om arbejdsprocesser, avlsforhold, genstande og personale beretninger fra et erhverv, der måske snart er uddødt. Foto: Det Grønne Museum

Det Grønne Museum


Coronatest Region Midt 20.08.2020

Corona-opdatering: 1603 nye smittede med coronavirus

efterlysning_roveri_randers (1)

15-årig overfaldet: Nu efterlyser politiet mistænkt for røveri

Retten i Aarhus

26-årig fængslet for overfald på svenskere foran legeland

blæst blæsevejr gråvejr

Endnu en gråvejrdag i vente - men det bliver mildere

smartphone telefon mobiltelefon

30-årig anholdt i sag om omfattende svindel mod ældre

Anika kan endelig få sin behandling - verdens dyreste behandling

Målet er nået: Anika kan få verdens dyreste behandling