Restauranter efterlyser klarere retningslinjer: - Genåbning bliver for dyrt
Restauranterne er klar til at genåbne, men de mener ikke, at der er klarhed om, hvad retningslinjerne er, og om det i så fald overhovedet kan betale sig at slå dørene på igen.
Med tommestokken i hånden bliver der lige nu målt, ganget og divideret rundt omkring på de østjyske spisesteder.
Fra på mandag kan restauratørerne nemlig atter slå dørene op og for første gang i månedsvis invitere spisende gæster på andet end takeaway.
Men forvirring omkring retningslinjerne for afstand mellem gæsterne gør, at restaurantejerne efterlyser klarere linjer om hvordan og hvorledes, mens de overvejer, om det overhovedet kan betale sig at åbne.
- Vi har fået at vide, at vi må åbne, men vi kender ikke retningslinjerne. Som reglerne ser ud til at være nu, så må vi servere for 10 mand på 40 kvadratmeter. Jeg ved ikke hvad det ender med, men hvis det bliver tilfældet, så vil det blive for dyrt at genåbne, siger indehaver af Restaurant Pøt Mølle i Hammel, Flemming Christensen, til TV2 ØSTJYLLAND.
Genåbning står og falder med fire kvadratmeter
Som retningslinjerne er nu, skal restauranterne sørge for, at der minimum er en meters afstand mellem gæsterne, at der er fire kvadratmeters gulvareal per gæst, og så skal de sørge for, at man ikke bryder forsamlingsforbuddet på maks ti personer.
Hos Restaurant Zorbra i Silkeborg vil det betyde, at de kun ville kunne huse mellem 15 og 20 gæster, frem for de sædvanlige 60-70 gæster.
- Det ville vi ikke kunne betale lønninger og regninger med, og derfor ville det ikke give mening, hvis vi åbnede igen, siger restaurantejer Jacob Niebuhr.
Han henviser særligt til Norges retningslinjer som et eksemplarisk forbillede, hvor kravet om at hver gæst sikres fire kvadratmeter gulvareal ikke eksisterer, og hvor man blot skal tage forebehold for afstandskravet på én meter.
- Branchen har brug for at vide, om den her regel fortsat står ved magt, fordi det er den største knast i forbindelse med genåbningen, siger han og fortsætter:
- Gør den det, så kan det godt være, at man siger, at nu åbner vi for restauranterne igen, men reelt er det ikke en åbning, for det kan ikke lade sig gøre under de forudsætninger.
- Restauranterne er meget dårligt stillet
På Restaurant Pøt Mølle ved Hammel er de blevet færdige med at måle op. Resultatet endte med den nedslående konklusion, at det ikke nødvendigvis kunne betale sig at genåbne, hvis det bliver under de forudsætninger, som der indtil nu er lagt op til.
- Vi vil meget gerne vide noget mere om, hvad retningslinjerne bliver. Jeg synes, at vi restauranter meget dårligt stillede i den her genåbning, siger han.
Restaurant Pøt Møller tjener en stor del af deres omsætning på selskaber, og den del af indtjeningen tror Flemming Christensen under alle omstændigheder godt, at man kan vinke farvel til under de nuværende restriktioner.
- Vi har holdt os oppe med takeaway, så vi er ikke på konkursens rand, men vi kommer til at miste mange selskaber, og selvom al carte er godt, så er Pøt Mølle en selskabsforretning, siger han og fortsætter:
- Udover hvor mange gæster vi må lukke ind, så ved vi heller ikke, om vi skal til at have bestilt masker, vesirer, handsker eller for den sags skyld brynjer hjem.
Også et problem hos værtshusene
Genåbningen på mandag indebærer også værtshuse, men her mangler man ligeledes, at retningslinjerne bliver klarere.
Indehaver af The Cockney Pub i Aarhus, Martin Wilson, glæder sig over, at afstandskravet er sat ned til blot en enkelt meter, men mangler klar besked på, hvordan det kommer til at foregå med resten af retningslinjerne.
Blandt andet om en familie på fem, der skal sidde ved samme bord, for eksempel kun tæller som én person i forhold til kravet om fire meters gulvareal.
- Vi ved, at vi må åbne, men det er ikke meldt ud under hvilke betingelser. Vi skal vide det snart, for vi skal bestille øl i denne uge. Klokken tikker for de leverer ikke om mandagen, og min leverandør står også på standby ligesom alle andre i branchen, siger Martin Wilson og fortsætter:
- Jeg troede, vi ville høre noget søndag, men det skete ikke. Vi hørte heller ingenting mandag, og det ser ikke ud til, at vi hører noget i dag.