QUIZ: Hvor meget ved du om reglerne for fyrværkeri?

Fra i dag, 27. december, er det tilladt at fyre fyrværkeri af, men reglerne er over de senere år blevet strammet. Test dit kendskab til reglerne.

Flot ser det ud, når nytårsraketterne stiger til vejrs. Foto: Kim Haugaard - Ritzau Scanpix

Det er blevet den 27. december, og det betyder, at du må begynde at fyre fyrværkeri af, hvis ikke du kan vente helt til nytårsaften.

Reglerne for fyrværkeri er i løbet af de senere år blevet strammet.

Her kan du teste, hvor godt du kender til reglerne - svarene finder du i bunden af artiklen.
 

1. Hvornår må du købe fyrværkeri?

a) Hele året rundt.

b) Hele december.

c) 15.-31. december.
 

2. Perioden, hvor du må bruge fyrværkeri, begynder 27. december. Hvornår slutter perioden?

a) 1. januar.

b) 5. januar.

c) 12. januar.

Læs også Bilist afslører stort læs stjålent krudt på motorvej

3. Hvor mange kilo krudt må du opbevare?

a) To kilo.

b) Fem kilo.

c) Der er ikke nogen begrænsning.

 

4. Mængden af kilo krudt bliver opgjort i NEM. Hvad står NEM for?

a) Normalt eksplosivt materiale.

b) Netto eksplosivstof mængde.

c) Naturlig energimåler.
 

FAKTA: Behold fingre og syn med fem fyrværkeriråd

Det nye år begynder dårligt med en tur på skadestuen. De fem officielle råd guider dig til sikker brug af fyrværkeri.

 

1. Brug altid beskyttelsesbriller.

2. Brug kun godkendt og aldrig hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri.

3. Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden.

4. Hold sikkerhedsafstanden og læn dig ikke ind over fyrværkeriet.

5. Gå aldrig tilbage til en fuser.
 

Kilder: Borger.dk, Sikkerhedsstyrelsen.

5. Det er kun fyrværkeri, der er CE-mærket, som kan sælges lovligt i Danmark. Hvad viser CE-mærket?

a) At producenten har fået fyrværkeriet testet og godkendt.

b) At fyrværkeriet er produceret i Centraleuropa.

c) At fyrværkeriet kan bruges håndholdt. 
 

6. Hvor gammel skal du være for at købe fyrværkeri?

a) 13 år.

b) 15 år.

c) 18 år.

 

7. Hvor langt væk skal du mindst være fra bygninger med let antændeligt tag, arealer med brændbar beplantning og landbrugsejendomme med dyrehold, når du fyrer fyrværkeri af?

a) 100 meter.

b) 200 meter.

c) 500 meter.

Læs også Kastede kanonslag efter brandfolk, der slukkede brand

8. Hvor langt væk skal du mindst være fra en bygnings åbning ved affyring af raketter?

a) Mindst 10 meter.

b) Mindst 25 meter.

c) Mindst 50 meter.
 

9. Ændres den anbefalede sikkerhedsafstand i blæsevejr?

a) Nej.

b) Ja, med 20 meter.

c) Ja, den fordobles. 
 

10. Dækker din ulykkesforsikring, hvis du har brugt fyrværkeri og er kommet til skade, mens du har været fuld?

a) Ja.

b) Nej.

Svar til quizzen:

1: c

2: a

3: b

4: b

5: a

6: c

7: a

8: a

9: c

10: b
 

Resultat:

0-3 rigtige: Sikke en fuser. Du må vist hellere holde dig LANGT væk fra fyrværkeriet nytårsaften - og alle andre aftener...
 

4-7 rigtige: OK - men ikke prangende. Det er nok en god idé at alliere dig med mere kyndige kræfter, når lunten skal tændes.


8-10 rigtige: Wow, du må da næsten være fyrværker? Du er et leksikon af viden om krudt og kugler. Vi bukker os i støvet! Men pas nu på, du ikke bliver overmodig - husk briller og sikkerhedsafstand, selvom du føler dig som en krudtkonge.

 

Kilder: Borger.dk, Sikkerhedsstyrelsen.