TV2 Østjylland
  • Din kommune
  • Play
  • Tip os
  • Din kommune
  • Play
  • Tip os
10. jul 2022, kl. 14:33
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Psykolog vil have 112 for psykisk syge efter angreb i Field's

I kølvandet på sidste søndags masseskyderi i Fields på Amager opfordrer psykolog Florence McLean til, at der bliver lavet en 112-linje for psykisk syge.

Florence McLean er psykolog med base i Aarhus og har de sidste 20 år blandt andet arbejdet med seriemordere.
Florence McLean er psykolog med base i Aarhus og har de sidste 20 år blandt andet arbejdet med seriemordere.
  • Henriette Rigmor Olsson HEOL
    Henriette Rigmor Olsson
    Lokalreporter i Østjylland Kommune

Psykologen Florence McLean har brugt de sidste 20 år på at grave sig ind i hjernerne på nogle af de værste forbrydere, man kan forestille sig.

Hun er uddannet psykolog og certificeret i Criminal Profiling og Crime Scene Analysis, og hun har set mange eksempler på personer med psykisk sygdom, der kommer så langt ud, at de slår ihjel.

Senest sidste søndags skyderi i storcenteret Fields på Amager. Her blev tre personer dræbt og fire andre alvorligt sårede af skud. En 22-årig etnisk dansk mand blev efterfølgende anholdt og sigtet for at have stået bag.

Skyderi ved Fields
Læs også:
22-årig mand fængslet på psykiatrisk afdeling for Field's-skyderi

Motivet for angrebet er endnu ikke kendt. Men politiet har efter masseskyderiet oplyst, at den 22-årige er "kendt i psykiatrien". Det er uvist i hvilket omfang.

Siden er et øget fokus og en forbedring af psykiatrien blevet efterlyst fra flere sider. Blandt andet af Landsforeningen for psykisk sundhed og SIND - og Florence McLean stemmer i:

- Det handler om tid. Det handler om at sætte sig ned og kigge dem i øjnene og tage en ordentlig snak med dem. Det er der ikke tid til, og det er det, der er problemet i psykiatrien. De har ikke tiden til at gå i dybden, siger Florence McLean.

VIDEO: Det er en uge siden en tilsyneladende psykisk syg mand dræbte tre og kvæstede flere i Fields i København. Nu foreslår en ekspert i gerningsmands- profiler, at der oprettes en psykiatrisk ambulance. Den skal rykke ud til personer, der forsøger at få hjælp før de måske begår en forbrydelse.

112-linje og ambulance for psykisk syge

Hun foreslår helt konkret en 112-linje og en psykiatrisk ambulance, der kan hjælpe og rykke ud til personer, der forsøger at få hjælp, før de måske begår en forbrydelse.

- Man skal have en linje man kan ringe til, ligesom man kan ringe til politi eller ambulance. Der skal sidde en person i den anden ende, som har tid til at snakke med dig og som ved, hvad det er, man har med at gøre. Tid er det vigtigste, siger Florence McLean.

quote
Tid er det vigtigste
Florence McLean, psykolog

- Der er rigtig mange ambulancereddere, der fortæller, at de er ude til opkald, hvor det egentlig handler om noget psykisk, og så laver de rigtig meget psykologisk arbejde, som de egentlig ikke skal tage sig af, når det kommer til stykket. Så det kunne være på sin plads at få en psykiatrisk ambulance, fortsætter hun.

Der findes i dag ikke en landsdækkende psykiatrisk akuttelefon i lighed med alarmcentralen 112.

Et tilbud som også forperson for landets psykiatere, Merete Nordentoft, for nyligt har efterlyst og forklaret nødvendigheden af. 

- Det skal ske noget drastisk

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har efter massivt pres i kølvandet på angrebet i Fields åbnet for, at forhandlingerne om en psykiatriplan kan fremrykkes.

Der var ellers indkaldt til forhandlinger d. 9. september – men ønsket fra flere partier er nu, at de skal begynde i starten af august, når sommerferien slutter.

Psykiatrisk Afdeling
Læs også:
Frygter presset akutpsykiatri: Langt de fleste får ikke en sengeplads

Ifølge Florence McLean kan det kun gå for langsomt:

- Jeg er rigtig bekymret for, at hvis man ikke gør noget drastisk i forhold til de her sager her, så er der en risiko for, at det sker igen, siger hun.

quote
Jeg er rigtig bekymret for, at hvis ikke man gør noget drastisk i forhold til de her sager her, så er der en risiko for, at det sker igen
Florence McLean, psykolog

Hun mener, at noget af det vigtigste er at spotte de personer, der går med tanker om at gøre andre ondt så tidligt som muligt. Ofte vil de række ud på den ene eller anden måde:

- Der er ofte nogle tegn forud for, at hændelser som de her sker. De tegn er vigtige – og dem skal man være opmærksomme på. Det handler rigtig tit om, at personen har det rigtig dårligt, og at de siger det til andre på forskellige måder.

- Nogle siger det helt konkret: Jeg har det dårligt, jeg kan ikke holde det ud, og jeg har svært ved at leve. Andre viser det ved at agere selvskadende eller selvmordstruet, fortæller Florence McLean.

Psykiatri læge
Læs også:
Hver fjerde patient med en henvisning afvises i psykiatrien

I nogle tilfælde kan en selvskadende eller selvmordstruet person på et tidspunkt vende vreden udad, i stedet for indad – og så bliver det andres skyld, forklarer Florence McLean:

- Folk kan finde sammen i fora på nettet, hvor de sammen hader en gruppe af mennesker, og det finder de et fællesskab i, der fodrer aggressionen Det er nemmere at være i at hade andre, end at hade sig selv. Med tiden kan de få en lyst til at reagere på hadet, og den lyst bliver også fodret i de her miljøer.

Et fælles problem

At spotte personer, der går med tanker om at gøre andre ondt, før de gør det, kræver ikke bare noget af psykiatrien og politikerne.

Det kræver noget af os alle, mener Florence McLean:

- Det her er et samfundsproblem. Vi har alle sammen et ansvar for at lægge mærke til, om dem der er omkring os har det godt og at få folk ind i fællesskabet. Hvis vi ser en person agere på en bestemt måde eller snakker om at være selvmordstruet, så skal vi sige det til nogen, der kan agere på det.

Læs også:
Psykisk lidelse betyder ikke, at man er massemorder

- Når vi undersøger de her sager, så viser det sig, at de her personer næsten altid har fortalt til nogen, at de ikke har det godt, eller at de ikke kan holde ud at være her, siger hun.

Florence McLean anerkender, at det kan kræve en del af mennesker uden psykologisk uddannelse. Men for hende at se, er det nødvendigt at stå fast, indtil den rette hjælp kan tage over:

- Man skal sige det til nogen, der kan handle på det, og hvis man ikke bliver hørt, skal man blive ved og blive den der irriterende Pitbull Terrier som bider sig fast i benene.

- Jeg ved godt, at det er meget at forlange, men vi bliver nødt til at tage ansvar og sige det, indtil der er en, der svarer: Det skal jeg nok tage mig af, lyder det.

Kontakt - Region Midtjylland

Har du eller en pårørende akut brug for psykisk hjælp, kan du kontakte følgende tilbud:

Lægen/lægevagten kan henvise dig til en visiteret psykiatrisk modtagelse/akutafdelingen, hvor du kan få yderligere hjælp.

De visiterede psykiatriske modtagelser/akutafdelinger har åbent døgnet rundt.

Hverdage fra kl. 8 til 16: Ring til egen læge.

Fra kl. 16 til 8 om morgenen, weekend og helligdage: Ring til lægevagten på 70 11 31 31.

Fælles skadestue i Aarhus

Skadestuen og lægevagten i Aarhus er blevet fælles for borgere med både fysiske og psykiske sygdomme, der har brug for akut hjælp. Læs mere om den fælles skadestue i Aarhus.

Psykiatrisk rådgivningstelefon: Patienter og pårørende, der står i en akut psykiatrisk krisesituation, kan anonymt få råd og vejledning på den døgnåbne psykiatriske rådgivningstelefon på 78 47 04 70.

Kilde: Psykiatrifonden

- Vi kan ikke være alene i verden

Det er ikke første gang at personer, der tidligere har været kendt i psykiatrien, begår drab.

I november 2021 kunne TV2 Østjylland dokumentere, hvordan den nu drabsdømte Flemming Mogensen blev henvist til psykiatrien af sin egen læge. Men på trods af hans mørke tanker og det, at han tidligere har begået drab, blev han afvist.

Og i februar blev en 27-årig mand kendt skyldig i drabsforsøg, da han havde planlagt et eller flere masseskyderier mod skoler i Østjylland. Læger har vurderet, at den tiltalte er sindssyg eller på anden måde psykisk afvigende.

Skærmbillede 2021-11-22 kl. 21.02.37
Læs også:
Ekspert i seriemordere: Partnerdrab er samfundets problem

Det understreger vigtigheden af, at vi som samfund bliver bedre til at se og lytte til hinanden, mener Florence McLean:

- Vi skal grundlæggende ændre på vores samfund for at højne chancen for, at det ikke sker igen. Vi har en tid, hvor alt handler om Instagram, Facebook og internettet. Men hvor er den tætte tilknytning? Hvor er det, vi kigger hinanden i øjnene og kan se på den anden, hvis de faktisk har det rigtig dårligt?

Fields skyderi
Læs også:
Flere søger hjælp efter skyderi - her er offerrådgivers råd

- Det gør vi ikke på Instagram. Vi er begyndt at blive individualister, og det er ikke det, vi skal. Vi skal tilbage til at være sociale væsener, fordi det er det, vores DNA er lavet til. Vi kan ikke være alene i verden, vi skal have nogen, der sidder ved siden af os, og hvis vi har det dårligt, skal de holde os i hånden, siger hun.

Ifølge Magnus Heunicke vil der i Region Hovedstaden blive sat gang i en grundig afdækning af den formodede 22-årige gerningsmands kontakt til psykiatrien.

Efter skyderiet i storcentret Fields er debatten om psykiatri for alvor blusset op igen. Og nu kan vi fortælle, at når psykisk sårbare bliver henvist den psykiatriske skadestue i Aarhus, så bliver langt de fleste ikke henvist videre i det psykiatriske system. Det viser friske tal fra Region Midtjylland, som TV2 ØSTJYLLAND har fået trukket.
facebook twitter mail

Mest sete

  • Rebecca Steffin

    Rebecca må ikke få biologiske børn, selvom hun gerne vil

  • Min Købmand Laurbjerg studerende elregning

    Smarte studerende fik købmands elregning til at rasle ned

  • Hjælp! Hvor er mine penge?
    Bjarne Frost Jensen

    I december fik Bjarne en regning, der væltede det hele

  • hugo helmig

    Nævn: Paludan-medie krænkede ikke privatlivets fred

  • AUH Drone Aarhus Universitetshospital

    I dag står regionen skoleret i kræftsag

  • Nordlys

    Se østjydernes flotte billeder af nordlyset i aftes

  • østjyllands politi

    Bilsælger får tre års fængsel i sag om momssnyd og luksusbiler

  • Fregatten Jylland

    Fregatten bliver reddet af stort millionbeløb

  • Hjælp! Hvor er mine penge?
    Bjarne Frost Jensen

    I december fik Bjarne en regning, der væltede det hele

  • auh

    Sundhedsøkonom frygter, at kræftsag "er toppen af isbjerget"

  • uheld kanalvej

    Frontalt sammenstød spærrede vej

  • Rebecca Steffin

    Rebecca må ikke få biologiske børn, selvom hun gerne vil

  • Politi politibil

    Politiet bankede på i går - i dag fik han over to års fængsel

  • Frygter flere dødsulykker når skolebørn skal krydse stor vej

  • Henrik Rejnholt

    - Vi skal ikke have flere lig på bordet, inden det her bliver løst

  • 200622 Vanvidskørsel dødskrydset

    Vilde tal afslører massive problemer i dødskryds

  • Hjemløse mindsted Christina Strauss

    Hjemløse får mindested: - Jeg har været til over 100 begravelser

  • kokain aarhus havn

    Hash gemt i en flæskesteg: Smuglere afsløres på stribe trods kreative løsninger

TV2 Østjylland

Kontakt

  • Tip os
  • Sig din mening
  • Send klage
  • Find medarbejder
  • Book rundvisning
  • Sponsorater
  • Reklamer

Om os

  • Hvem er vi?
  • Udviklingsblog
  • Bestyrelse
  • Repræsentantskab

Job uddannelse

  • Ledige stillinger
  • Erhvervspraktik
  • Journalistpraktikant
  • FTP-elev

Services

  • Tekstet for hørehæmmede
  • Public service
  • Sådan ser du TV2ØJ
  • Nyhedsbrev
  • Privatlivspolitik
  • Cookies
Vi tager ansvar for indholdet og er tilmeldt Pressenævnet
TV2 Østjylland Skejbyparken 1, 8200 Aarhus N Skriv til: redaktion@tv2oj.dk Ring: (+45) 87424242
facebook twitter linkedin instagram youtube tiktok