Ekspert i seriemordere: Partnerdrab er samfundets problem
52 personer er siden 1995 dømt mindst to gange for enten drab eller vold med døden til følge. Vi må begynde med at se partnerdrab som et samfundsproblem, mener psykolog Florence McLean.
Hvis Flemming Mogensen bliver dømt for drabet på Freyja Egilsdottir, vil han langt fra være den eneste, der har dræbt mere end en gang.
Det viser en særkørsel i statistikkerne, som Rigspolitiet har foretaget for TV2 ØSTJYLLAND.
Siden 1995, hvor Flemming Mogensen dræbte sin første partner, er i alt 52 personer i Danmark dømt mindst to gange for enten drab eller vold med døden til følge.
I 2020 skal det dog bemærkes, at 5 af de 10 dobbelte drabsmænd er dømte i den samme banderelaterede sag.
Samfundets problem
Hvor mange af de 52 dobbelte drabsmænd, der er dømt for drab på deres partnere, er ikke oplyst. Men netop partnerdrab er den største enkeltstående drabstype i Danmark, og langt de fleste af de dræbte, faktisk 85 procent, er kvinder.
Og i Østjylland kan Flemming Mogensen blive den tredje dobbeltmorder i nyere tid.
Det overrasker desværre ikke Florence McLean, psykolog og ekspert i seriemordere.
- Desværre er jeg ikke helt så overrasket over det, for i samfundet har vi gjort partnerdrab til noget, der er i familien, hvor for eksempel terror og bandekriminalitet er et samfundsproblem. Jeg kunne godt tænke mig, at man gjorde partnerdrab til et samfundsproblem i stedet for, at det er kvindens eller familiens skyld. Det er simpelthen samfundet, der også er nødt til at træde til her, siger Florence McLean.
Familiedrab fylder i statistikken
Fra 1992-2016 blev der begået 1.417 drab. 618 af dem foregik i hjemmet. Langt hovedparten var kvinder og børn. Familiedrab fylder altså mere end nogen anden form for drab.
Kilde: "Drab i Danmark 1992-2016", Ph.d.-afhandling af retsmediciner Asser Hedegaard Thomsen
Hun er enig med vicepolitikommissær Søren Ry i, at man med øget samarbejde mellem myndigheder kan undgå nogle af drabene.
- Jeg tænker, at det er fuldstændig vigtigt, at man får brudt nogle af ens barrierer ned. Man tænker tit i kasser, og der er det altså vigtigt, at man arbejder på et meget bredere plan. Det er svært som for eksempel psykolog at være den, der står med hele ansvaret. Vi har brug for nogle andre, så tværgående samarbejde er utroligt vigtigt, siger Florence McLean.
Røde flag
Hun peger på, at det er vigtigt ved tidligere mordere at få undersøgt deres personligheder og deres problemer, herunder kigget efter om der er mønstre at spore.
- Det vil sige, at ser man noget, som også var til stede ved det første mord, skal man se det som røde flag, siger Florence McLean.
Hun peger på vrede og manglende evne til at regulere egen vrede som en faktor, og så er selvmordstanker også et rødt flag, mener psykologen.
- Hvis man har bekymringer om selv at begå selvmord, er det et vigtigt tegn på, at der er noget helt galt. Jeg har undersøgt rigtig mange seriemordere. Mange har tanker om at begå selvmord, og mange af dem begår faktisk også selvmord.
- Og et selvmord er også mord, det er bare mod en selv, så der er ingen tvivl om, at hvis man kommer derud, hvor man begynder at få tanker om at slå sig selv ihjel, så skal man tage det rigtig alvorligt, siger Florence McLean.
Du kan se hele interviewet i indslaget her: