Politiet advarer om Corona-snydemail: - Lad vær med at klikke på linket

I øjeblikket florerer e-mails der giver sig ud for at indeholde vigtig information om tiltag mod COVID-19. Det er snyd, lyder det fra politiet, der opfordrer til, at man tænker sig godt om, inden man trykker på noget.

Svindlere udnytter Coronakrisen. Blandt andet i form af falske mails, beskeder og hjemmesider om Coronavirus. Foto: Ólafur Steinar Gestsson - Ritzau Scanpix

”Vi forsøger dels at forebygge, at alt for mange bliver smittede på samme tid, og dels at beskytte de særligt sårbare grupper i risiko for alvorlig sygdom. Det gør vi ved følgende tiltag: Klik her for at se trinnene”.

Sådan lyder det i en e-mail af officielt udseende, som politiet forskellige steder i landet i øjeblikket modtager anmeldelser om. Mailen giver sig ud for at omhandle COVID-19 og Sundhedsstyrelsens strategi for at mindske smitte.

Rigspolitiet får i øjeblikket anmeldelser om emails som denne, der opfordrer læseren til at klikke på et link for at få mere information om COVID-19. Men det er snyd, og du skal være forsigtig, lyder det fra politiet. Foto: Rigspolitiet

Men mailen er ikke fra myndighederne, og nu advarer politiet imod, at man følger opfordringen om at klikke på linket, da det formentligt kan få konsekvenser for personen, der klikker.

- Desværre er der nogle, der forsøger at udnytte den situation, som samfundet er i lige nu til at snyde andre. Så vær forsigtig, læs igennem og vurder, inden du trykker. Du kan også ringe til os, hvis du har brug for vejledning, lyder det fra Flemming Lau, der er vagtchef hos Østjyllands Politi.

Desværre er der nogle, der forsøger at udnytte den situation, som samfundet er i lige nu til at snyde andre. Så vær forsigtig, læs igennem og vurder, inden du trykker.

Flemming Lau, vagtchef hos Østjyllands Politi

Østjyllands Politi har for nuværende ikke modtaget anmeldelser om e-mailen, men de ønsker at støtte op om Rigspolitiets advarsel og opfordring til borgerne.

På Rigspolitiets Twitter lyder det, at politiet i øjeblikket ser på sagen og ikke kan udelukke, at mailen bliver sendt fra forskellige mailadresser.

Svindlere udnytter Coronakrisen

Tidligere har TV2 ØSTJYLLAND også kunne fortælle om svindlere, der foregiver at komme fra Sundhedsstyrelsen for at få adgang til borgernes hjem.

Og også digitaliseringsstyrelsen har været ude og advare om svindlere, der udnytter Coronakrisen. Blandt andet i form af falske mails, beskeder og hjemmesider om Coronavirus:

Digitale svindlere forsøger ofte at udnytte kriser som den, vi har med COVID-19.

Digitaliseringsstyrelsen

- Digitale svindlere forsøger ofte at udnytte kriser som den, vi har med COVID-19. Vær derfor ekstra opmærksom på falske mails, sms’er og hjemmesider, der lige nu florerer og forsøger at franarre dig dine personlige oplysninger, skriver de på hjemmesiden sikkerdigital.dk.

De opfordrer til at man stopper op og trækker vejret en ekstra gang, inden man reagerer på noget, der virker mistænksomt.

Digitaliseringsstyrelsens 3 gode råd ved uopfordrede mails og sms’er

Hold dit NemID og adgangskoder for dig selv

Hverken Digitaliseringsstyrelsen, Nets DanID eller nogen andre reelle banker, virksomheder eller myndigheder vil bede dig om, at du oplyser personlige kodeord eller NemID nøgler. Lad være at svare på en sådan henvendelse.

Vær varsom med at klikke på links i mails og sms’er

Svindlerne er gode til at få mails og sms’er til at se troværdige ud. Er du i tvivl, så klik ind via afsenderens officielle hjemmeside. Er du i tvivl om afsenderen er en svindler, kan du med en hurtig søgning på nettet tjekke mailadressen eller telefonnummeret og se, om oplysningerne stemmer. Eller du kan kontakte virksomheden eller myndigheden via den officielle hjemmeside eller telefonnummer og få bekræftet, at de står bag henvendelsen.

Træk vejret, før du klikker

Svindlerne forsøger at få dig til at gøre noget i en fart. Vent med at svare eller klikke, til du har god tid og kan tænke dig om.

Led efter de små tegn, der afslører svindler-links

Svindlerne er gode til at få mails og sms’er til at se troværdige ud og vil lokke dig til at klikke på links. Men der er flere tegn, der afslører dem: Holder du musen over et link i en mail, kan du se hvor linket reelt vil lede dig hen, inden du klikker. I stedet for at klikke på det direkte link, kan du gå via afsenderens officielle hjemmeside og bruge navigationen til at finde det samme indhold.

Kilde: Digitaliseringstyrelsen