Overblik: I dag må flere steder genåbne

Regeringen og Folketingets partier har vedtaget en udvidelse af fase 2. Her kan du danne dig et overblik over, hvad der må åbne fra i dag.

Flere kulturtilbud, uddannelser og offentlige institutioner og funktioner må i dag genåbne.

Sent onsdag aften den 20. maj blev regeringen og Folketingets partier enige om at udvide fase 2 af genåbningen i Danmark.

Det betyder, at flere kulturtilbud, uddannelser og offentlige institutioner og funktioner i dag må genåbne.

Du kan danne dig et overblik over hvilke nedenfor.

Kulturliv

Udendørs forlystelsesparker og sommeraktiviteter må åbne fra i dag af. Det betyder at steder som Tivoli Friheden og Djurs Sommerland har grønt lys til at slå dørene op.

Begge steder har dog valgt at udskyde åbningen. Tivoli Friheden åbner først fredag den 29. maj og Djurs Sommerland den 11. juni.

Oprindeligt var åbningen af Djurs Sommerland planlagt til den 2. maj. Det blev siden skubbet til den 20. maj, og derefter så til den 11. juni. Og den plan holder man fast i, da det ikke er bare sådan lige at genåbne den store forlystelsespark ved Nimtofte på Djursland.

- Det passer med vores ansatte, klargøring og så videre. Det kan vi ikke bare rykke 10 dage, fordi vi har mulighed for det. Det kan ikke lade sig gøre, sagde Henrik B. Nielsen efter nyheden om udvidelsen og tilladelsen til at åbne havde nået parken den 21. maj.

Uddannelser, forskning og aftenskoler

Fra i dag må følgende uddannelsesinstitutioner og skoler åbne:

  • Voksenuddannelser og sprogcentre
  • Videregående uddannelser kan afvikle fysisk undervisning og eksamener, hvor det kræves
  • Offentlige forskningsaktiviteter, der kræver tilstedeværelse.
  • Højskoler
  • Ungdomsuddannelser - herunder gymnasier, HF og EUD
  • Aftenskoler, musik- og kulturskoler
  • Spejdere

Det betyder blandt andet, at flere højskolelever kan vende tilbage og afslutte deres højskoleophold – men også at eleverne på Egmont Højskolen i Odder nu endelig kan genoptage kontakten med omverdenen.

Siden midten af marts har godt 50 elever på Egmont Højskolen været nødt til at isolere sig på højskolen, uden nogen fysisk kontakt med omverdenen. For deres eget bedste.

- Der er en del restriktioner, som gør, at det desværre ikke bliver helt som før corona, men det bliver dejligt at se mine venner igen, og at der kommer mere liv på Egmont, sagde højskoleelev Simone Krøyer til TV2 ØSTJYLLAND den 21. maj.

Den offentlige sektor

Fysisk tilstedeværelse genoptages i den offentlige sektor. Undtagen i Region Hovedstaden og Region Sjælland, hvor smittetallet har været højest.

Det betyder blandt andet at rådhuse og jobcentre kan genåbne i de resterende regioner og at ansatte i den offentlige sektor nu igen kan møde fysisk op på deres arbejdsplads.

 

I forbindelse med forhandlingerne besluttede partierne også, at man skulle se på lempede retningslinjer for besøg på plejehjem, hospice, bosteder, kriminalforsorgens institutioner og lignende. Det er endnu ikke afklaret hvordan og hvornår, der eventuelt bliver lempet.