Ordførere indkaldt: - Vi risikerer at systemet bryder sammen

Klokken 12.15 tirsdag middag skal Folketingets sundhedsordførere til orientering hos sundhedsminister Magnus Heunicke. Der kan være nye restriktioner på vej.

Skal Storebæltsbroen lukkes til jul? Det spørgsmål hænger som en luftballon over det politiske landskab, siden Anders Beich, formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, rejste det tirsdag morgen. 

Hans holdning er klar: 

- Der er meget, meget uens fordeling af smittetætheden. Vi ved, at rejseaktivitet og det at samles fra forskellige dele af landet kan gøre, at smittetrykket fordeles mere jævnt i landet, siger Anders Beich.

TV2 ØSTJYLLAND har talt med flere østjyske politikere om deres holdning til spørgsmålet. Kirsten Normann Andersen er sundhedsordfører for SF. 

Orientering varsler restriktioner

Hun skal til orientering hos sundhedsminister Magnus Heunicke klokken 12.15 tirsdag. Det betyder som regel, at der er nye restriktioner på vej. 

Kirsten Normann Andersen håber ikke, at der er rejserestriktioner på vej på trods af, at der er markant højere smittetal i Region Hovedstaden end i resten af landet. 

- Det er noget, vi vil være forfærdeligt kede af, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND. 

Hun frygter, at mange vil blive isoleret og ensomme over jul, hvis man vælger at lukke for rejser fra Sjælland til Jylland. 

- Jeg opfordrer virkelig folk til at lade være med at rejse, hvis de kan. Men vi burde godt kunne være lidt fleksible. Der kan godt sidde en studerende, der bor alene i København, som skal hjem til sine forældre. Det burde kunne lade sig gøre, siger Kirsten Normann Andersen. 

Samtidig frygter hun, at testsystemet er ved at kollapse på grund af de mange smittede. 

- Smittetallet er rigtig bekymrende. Vi er bekymret for, om smitteopsporingen bryder sammen. Så nu venter vi på at høre, om de nuværende restriktioner har nogen effekt, siger hun. 

Hos Socialdemokratiet er Malte Larsen også bekymret, men han vil ikke lægge sig fast på, om rejser skal underlægges restriktioner. Han forholder sig til, at Statens Serum Institut ikke har anbefalet rejserestriktioner. 

Men det er heller ikke rejserne, der er altafgørende ifølge den østjyske socialdemokrat. 

- Det er jo, hvad vi foretager os i begge ender af den rejse, der afgør, om vi får spredt smitten, siger han. 

Lytter til eksperterne

Det samme mener Venstres Michael Aastrup Jensen. 

- Det er vigtigt, at vi lytter til eksperterne. Hvis de anbefaler noget konkret, så mener jeg, vi bør følge det, siger han. 

Regionsrådsformand Anders Kühnau opfordrede tidligere tirsdag til, at man kraftigt overvejer, om det er fornuftigt at rejse fra Region Hovedstaden til Region Midtjylland. 

- Det er en rigtig god ide, at man overvejer, om man skal tage over og besøge sin familie, eller om man lige i år skal finde en anden løsning, siger han.

På Aarhus Universitetshospital ser man også med stor bekymring på de tårnhøje smittetal i Region Hovedstaden, hvor antallet af smittede per indbygger er mere end dobbelt så højt som i nogen af de tre regioner i Jylland. 

Ledende overlæge Lars Østergaard siger til DR: 

- Med det stigende antal smittede, som vi ser i øjeblikket, så tror jeg snart, at man skal overveje, om man skal lave yderligere restriktioner, hvis man skal have vendt udviklingen, siger Lars Østergaard til DR. 

TV2 ØSTJYLLAND følger udviklingen løbende i vores live-blog, som du finder her.