Ny læreruddannelse: - Reformen er det, vi har ventet på

Studerende, undervisere og kommuner. Den nye læreruddannelse gør de fleste glade.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Længere og bedre praktik, mere undervisning og bedre vejledning. 

I eftermiddag blev en ny og storstilet læreruddannelse præsenteret.

Og langt hen ad vejen opfylder den de ønsker, som blandt andet studerende er kommet med.

- Vi mangler mere praktik, vi mangler flere timer, hvor vi kan diskutere med hinanden, lyder ønsket fra Nikoline Brockenhuus Rindung, der har gået på læreruddannelsen i Aarhus i tre år.

- Der mangler færdiguddannede lærere, og det kan vi kun komme til livs ved at få dygtige lærere herinde fra, så derfor er der et behov, siger den lærerstuderende.

En reel øvebane

Og ønsket går igen over hele linjen.

Derfor er Svend Thorhauge en glad leder af læreruddannelsen i Aarhus. Ifølge ham er reformen det, han har ventet på.

- Ja, det er det. For det første får vi en ny frihed til at skabe uddannelser, der forankret i deres lokalmiljø og i deres lokale traditioner, siger han. 

- Det betyder også meget, at vi får mere tid til at være sammen med de studerende, så vi kan gøre uddannelsen til en reel øvebane. Og så ikke mindst at vi får integreret praktikken, siger Svend Thorhauge. 

Og netop praktikken fylder meget. Der kommer langt mere af den og går fra at give 30 til 40 ECTS-point. Den kommer til at fylde hele 17 procent af den samlede læreruddannelse.

- Den nye praktik, der skal integreres betyder, at praktikken er en forlængelse af undervisningen i det enkelte fag, og vi får et tættere samarbejde med lærerne ude på folkeskolen, så vi kan sikre en sammenhæng mellem uddannelsen og det, der sker ude på skolen, siger Svend Thorhauge.

VIA University College får 30 millioner kroner næste år og herefter 32 millioner kroner årligt frem til 2026.

Aftalepartier

Aftale mellem regeringen (Socialdemokratiet), Venstre, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti, der fortsat udgør forligskredsen bag læreruddannelsen. Med i denne aftale er desuden Enhedslisten og Alternativet.

Kilde: Uddannelses- og Forskningsministeriet 

Den nye aftale skal mindske praksischokket, som mange bliver ramt af, når studietiden er slut, og hverdagen kalder.

- For mange knækker nakken, når de starter i skolerne. For mange falder fra og dropper det. Så den her nye uddannelse lægger sig ovenpå anbefalinger fra både studerende og kommunerne, siger undervisningsordfører Jens Joel (S).

Han hæfter også ved det store tilskud der kommer til kommunernes arbejde med de lærerstuderende. Det byder blandt andet på stærkere uddannelse af praktikvejledere i kommunerne og en bedre velkomst af de lærerstuderende.

Som det er nu, har 40 procent af lærerne forladt jobbet fem år efter endt uddannelse. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her