Feriepengene tikker ind: Østjyderne køber håndværk og køkkener

Der er nok at se til i både byggebranchen og hos køkkenfirmaerne lige nu.

Tirsdag blev det muligt for danskerne at anmode om at få udbetalt deres indefrosne feriepenge og det har rigtig mange bedt om. Samlet set var der fredag blevet anmodet om at få 30 milliarder kroner udbetalt. 

De penge nyder flere østjyske virksomheder godt af. 

- Lige i øjeblikket har vi rigtig travlt og jeg kan mærke generelt i branchen, at det går godt, fortæller David Harritz, der er murermester i Aarhus. 

Han har i øjeblikket hyret to ekstra murere ind for at kunne følge med. 

- Der kommer flere ordrer og jeg har en fornemmelse af, at det er de feriepenge, der tikker ind, som sætter tingene i gang, forklarer han. 

Køkkenfirmaet oplever fyldte ordrebøger og stort salg af køkkener. 

Omsætningsrekord

Også ved Kvik Køkken i Aarhus er ordrebøgerne fyldte for tiden. Faktisk går det så godt, at de i september satte omsætningsrekord. 

- Indeksmæssigt er vi vækstet med 60 procent i forhold til sidste år, fortæller direktør Brian Pedersen. 

- På en god dag kan vi sende 10-20 køkkener afsted. 

Restauranterne får ikke del

Èn branche som imidlertid ikke mærker, at feriepengene kommer mellem danskernes hænder, er restaurationsbranchen. Her er man så presset af restriktionerne om, hvor mange gæster der må være ad gangen, at man heller ikke forventer at få del i de indefrosne feriepenge. 

Det er i hvert fald tilfældet på Restaurant Hærværk i det central Aarhus. 

Normalt kan her være 50 gæster på en aften og de kan som regel nå at have to hold spisende gæster, men for tiden må der kun være 30 på grund af corona-restriktionerne.  

- Når vi lukker kl. 22 om aftenen og kun kan have 30 gæster, så kan vi ikke nå at få alle de kunder igennem, som der er brug for fredag og lørdag i forhold til at nå vores budget, siger Rune Lund Sørensen, ejer af Restaurant Hærværk i Aarhus. 

- Det er frustrerende, at restriktionerne presser vores likviditet. Vi havde håbet, vi kunne få brug i de feriepenge folk får, men det ser det ikke ud til