Feriehusudlejere håber på grænseåbning: - Vi mangler tusinder tyske turister

Feriehusudlejere mangler stadig afklaring på, hvornår den dansk-tyske grænse kan åbne, så de kan leje sommerhuse til tyskere.

Mange sommerhuse står tomme for tiden, fordi tyske turister ikke må komme ind i landet. Foto: Arkivfoto Henning Bagger - Ritzau Scanpix

Mens en stor del af genåbningen af Danmark faldt på plads onsdag aften, så er der stadig nogle uklarheder. Blandt andet hvornår den danske grænse mod Tyskland igen kan åbne.

Men på mandag lempes der på grænselukningen. Det betyder, at tyskere, der ejer sommerhuse i Danmark, igen må rejse ind i Danmark til deres sommerhus.

Læs også Ny festival trodser corona og åbner til sommer - flere shows er gratis

Men det stiller dog ikke alle tilfredse. For de tyskere, der ikke ejer, men blot lejer sommerhuse i Danmark, må stadig ikke komme ind i landet. Og det er til stor utilfredshed for de virksomheder, der står for at udleje sommerhuse til blandt andet tyskere.

- Vi er ekstremt skuffede over, at man i går ikke kunne blive enige om at åbne grænsen for feriehusturister. Vi mangler tusinder af tyske turister. De er klar til at komme. Vi har husene til dem, men nu står de tomme, siger Carlos Villaro Lassen, administrerende direktør i Feriehusudlejernes Brancheorganisation, til TV2 ØSTJYLLAND.

06:36

VIDEO: Folketinget udviser fase 2 af genåbningen af Danmark. Det betyder, at nogle kan åbne hurtigere, mens andre fortsat må holde for. Det møder både begejstring og kritik.

Luk video

Selvom flere danskere trods alt har indset, at årets sommerferie skal foregå inden for landets grænser, så er de flere udlejninger til danskere ikke nok til at kompensere for indtægten fra tyske turister.

- Feriehusturismen er tyske gæster. Vi er rigtig glade for alle de danske turister, der vil holde ferie i Danmark, og vi kan se, at antallet er steget, men det er ikke nok til t fylde hullet. De sidste tre måneder har vi mistet 3 mio udenlandske overnatning. Det har ramt butikker, feriehusudlejere, transporterhverv, og vi ved ikke, hvornår det slutter.

Læs også Simone og 50 andre 'indespærret' på skole: - Bliver dejligt at se venner igen

Gradvis grænseåbning

Der ventes at falde en aftale på plads om genåbning af den dansk-tyske grænse først i næste uge.

Den danske regering er i øjeblikket i dialog med nabolandene i forhold til en åbning af grænserne. 

- Der er ikke et eneste spørgsmål, som ikke er fyldt med dilemmaer. Der er det særlige omkring grænserne, at her er vi ikke en ø, siger statsminister Mette Frederiksen (S).

- Vi er i dialog med landene omkring os, og det bliver nødt til at ske gradvist, siger Mette Frederiksen.

Genåbningsfase 2 bliver udvidet med:

* Inden 29. maj vil regeringen fremlægge en plan for en "kontrolleret og gradvis genåbning" af sommerturismen. Tidligere skulle svaret om grænsen falde senest 1. juni.

* hen over sommeren vil partierne lempe forsamlingsforbuddet. Som hele tiden planlagt hæves forsamlingsforbud 8. juni til 30-50 personer. Her skal også udkomme klarere retningslinjer for bryllupper, konfirmationer og lignende.

* Fra mandag 25. maj udvider regeringen listen over anerkendelsesværdige formål. Udlændinge, som ejer et sommerhus i Danmark, må indrejse fra mandag. Desuden må kærester, bedsteforældre og forretningsfolk krydse grænsen.

 

Disse ting må åbne straks:

* Kulturaktiviteter som museer, teatre, kunsthaller, biografer og akvarier (skulle have ventet til fase 3, som begynder 8. juni)

* Zoologiske haver og botaniske anlæg (skulle have ventet til fase 3, som begynder 8. juni)

 

Disse ting må åbne 27. maj:

* Udendørs forlystelsesparker

* Sommeraktiviteter for børn og unge

* Voksenuddannelse, herunder målrettet ledige og sprogcentre

* Offentlige forskningsaktiviteter, som kræver tilstedeværelse

* Højskoler

* Fuld åbning af DR og TV2

* Ungdomsuddannelser som gymnasier og erhvervsuddannelser

* Videregående uddannelser kan afvikle mundtlige eksamener fysisk og undervisning, der kræver fremmøde

* Foreningsliv som aftenskoler, musik- og kulturskoler (dog med restriktioner i forhold til blandt andet korsang) og spejdere

* På grund af store regionale forskelle på udbredelsen af coronavirus kan den fysiske tilstedeværelse genoptages i den offentlige sektor, bortset fra i Region Hovedstaden og Region Sjælland

* Partierne er enige om at afvikle eller tilrettelægge retningslinjer for besøgs- og aktivitetsrestriktioner på eksempelvis plejehjem, hospice og bosteder

 

Disse ting må ikke åbne:

* Natteliv, diskoteker og spillesteder (kan åbne i fase 4)

* Fitnesscentre, badelande, legelande, svømmehaller 

* Videregående uddannelser, som ikke allerede er åbnet (åbner i fase 4)