145.000 stykker farligt fyrværkeri fjernet før salgsstart

Det er muligt at købe fyrværkeri i de danske butikker fra søndag 15. december til og med 31. december.

Fra i dag er det lovligt at købe og sælge fyrværkeri i Danmark. Det må dog først fyres af fra 27. december. Foto: Mads Claus Rasmussen - Ritzau Scanpix

Allerede inden de danske butikker slog dørene op for salget af nytårskrudt søndag, har Sikkerhedsstyrelsen fjernet op mod 145.000 stykker farligt fyrværkeri fra markedet.

Det er ikke legetøj, og man skal have den største respekt for, at det faktisk er farligt krudt, man har med at gøre.

Simon Kollerup, erhvervsminister, Socialdemokratiet

Det sker efter en omfattende kontrolindsats, hvor Sikkerhedsstyrelsen har kontrolleret og testet raketter, batterier og andet fyrværkeri i løbet af 2019.

Det skriver Sikkerhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Læs også Fra i dag kan du helt lovligt købe nytårskrudt

- Tallet dækker både over fyrværkeri, som er blevet testet og vurderet farligt, og noget, som ikke er mærket i overensstemmelse med reglerne, siger erhvervsminister Simon Kollerup (S) i pressemeddelelsen.

- Derfor har vi bedt branchen om at stramme op på egenkontrollen, og Sikkerhedsstyrelsen kommer til at tage strengere sanktioner i brug, hvis de oplever gentagne overtrædelser, siger han.

01:30

VIDEO: Flot ser det ud, når himlen bliver oplyst af raketter, batterier og fontæner. Her på en video fra den seneste nytårsaften.

Luk video

240 planlagte tilsyn

Fra søndag 15. december til og med 31. december er det muligt at købe sit fyrværkeri i de danske butikker.

Myndighedernes kontrol alene kan ikke forhindre fyrværkeriulykker, for de fleste ulykker skyldes desværre, at folk ikke tænker sig om og ikke passer nok på.

Simon Kollerup, erhvervsminister, Socialdemokratiet

I den forbindelse fører Sikkerhedsstyrelsen tilsyn med, at det fyrværkeri, der sælges, er lovligt.

- Sikkerhedsstyrelsen har planlagt 240 tilsyn i perioden. Det betyder, at de kommer rundt til cirka hvert sjette salgssted og kontrollerer, om fyrværkeriet er korrekt mærket og lever op til reglerne, siger erhvervsministeren.

Læs også Forbyd fyrværkeri til privat brug: Det skader børn og dyr

Skal være CE-mærket

Al fyrværkeri, der sælges i de danske butikker, skal være CE-mærket.

Det betyder, at fyrværkeriet overholder EU-lovgivningen og opfylder de væsentligste sikkerhedskrav.

CE-mærket viser, at producenten har fået fyrværkeriet testet og godkendt.

03:41

VIDEO: Nytårsaften 2018 festede masser af østjyder til den lyse morgen i fred og fordragelighed - og andre skulle på arbejde for netop at sørge for, at det var muligt. Indslaget er fra 1. januar 2019.

Luk video

Fabrikanter og importører risikerer en politianmeldelse, hvis der er grove fejl på fyrværkeriet.

Men ifølge Simon Kollerup skal forbrugerne stadig passe på, når de fyrer af eller kigger på, selv om kontrollen er omfattende.

- Fyrværkeri er flot og en vigtig del af nytåret for de fleste danskere. Men det er ikke legetøj, og man skal have den største respekt for, at det faktisk er farligt krudt, man har med at gøre.

Læs også Sådan beskytter du bedst dine kæledyr mod fyrværkeri nytårsaften

- Myndighedernes kontrol alene kan ikke forhindre fyrværkeriulykker, for de fleste ulykker skyldes desværre, at folk ikke tænker sig om og ikke passer nok på, siger erhvervsministeren.

I perioden 27. december til og med 1. januar er det lovligt at fyre fyrværkeri af.