Politiet advarer om falske opkald fra politiet

Mand i Odder fik opkald fra Jonas, der ringede fra et officielt politinummer. Men det var fup.

Østjyllands Politi opfordrer folk, der er i tvivl, om at bede om betjentens navn og afdeling - og derefter at foretage et returopkald.

Svindlere har i flere tilfælde udgivet sig for at være fra politiet, når de ringer op til folk og beder om personlige oplysninger.

Det oplyser Østjyllands Politi onsdag i den offentlige døgnrapport, hvor der gives et friskt eksempel på fidusen.

Læs også Brand på færge til Samsø: - Vi skal nok få folk hjem

Her blev en 52-årig mand fra Odder tirsdag ringet op af en mand, der i telefonen præsenterede sig som Jonas og som betjent. Han forsøgte at gøre henvendelsen mere troværdig ved at ringe fra et nummer, der tilhører Midt- og Vestjyllands Politi, nemlig 96 14 14 48.

Læs også Agnes og Alfred topper i Østjylland - se listen over de mest populære navne på nyfødte her

Historien var, at politiet havde opdaget, at nogen havde forsøgt at optage et lån på 90.000 kroner i Odder-borgerens navn hos Santander Bank. Den falske betjent bad om borgerens cpr-nummer i forbindelse med håndteringen af sagen.

Manden i Odder troede ikke på, hvad han hørte og ringede derefter til det virkelige politi, oplyser Østjyllands Politi.

Læs også Fik raseret sin lejlighed under Airbnb-udlejning: - Jeg mister tilliden til vores retssystem

Også andre svindlere har forsøgt at overbevise ofrene ved tilsyneladende at ringe fra et af politiets rigtige telefonnumre.

Østjyllands Politi opfordrer folk, der er i tvivl, om at bede om betjentens navn og afdeling - og derefter at foretage et returopkald.

Læs også To personer forsøgte at genoplive militærpolitibetjent: Nu efterlyses de

I andre sager har gerningsmænd udgivet sig for at ringe fra Skat, Nets eller banken, når de over telefonen har forsøgt at få fat i personlige oplysninger.

Fænomenet med forsøg på svindel over telefonen kaldes af fagfolk vishing. Phishing dækker over forsøg via mail, mens kontakter via sms betegnes som smishing.