Egmont Højskolen tager imod ukrainske flygtninge
De to ukrainske flygtninge, som i går kom med på bagsædet af Mariya og Oles bil, er i dag ankommet til det østjyske og er indlogeret på højskole.
Mariya og Ole kørte søndag til den polsk-ukrainske med nødhjælp.
På de tomme bagsæder på vej hjem fik de selskab af de to ukrainere Alla og hendes søn, Krystian, i stedet for nødhjælpen.
Og i morges landede de så i det østjyske. Klokken 9.15 ankom de til Egmont Højskolen i Hou ved Odder.
- Efter den her godt 1.600 kilometers lange tur fra grænsen til Ukraine kom de her i morges, fortæller højskolens forstander, Søren Møllgaard Kristensen, til TV2 ØSTJYLLAND.
- De var lidt i chok, og moren var enormt bevæget. Det tager lidt tid at forstå, at pludselig er man i sikker havn. Man slap væk fra det.
Forlod sin søster
Mariya og Ole havde inden returen taget kontakt til en mand med en pårørende, der er tidligere elev på højskolen, som så tog kontakt til forstanderen.Derfor kom det i stand, at højskolen havde mulighed for at slå dørene op til et af sine feriehuse.
- De var flygtet over hals og hoved dagen efter invasionen fra en lille by cirka 170 kilometer udenfor Kiev, fortæller forstanderen.
Han fortæller, at de blandt andet har forladt Allas søster, som ikke ville forlade sin 18-årige søn i Ukraine.
Egmont Højskolen er indrettet, så handicappede kan deltage i alle aktiviteter.
Sønnen, 19-årige Kristian, har cerebral parese, men er gående. Måske derfor var de polske soldater ved grænsen en smule i tvivl om, hvad de skulle stille op.
- Vi vil jo altid gerne hjælpe, og det er rart at kunne sige ”kom med det samme”. Den her situation har stillet os allesammen i et vakuum af hjælpeløshed, lyder det fra forstanderen.
Kan forhåbentlig deltage i højskolelivet
Højskolen er i dialog med Odder Kommune, der også sonderer terrænet, om situationen, og er klar til at tage imod flere flygtninge, hvis der bliver brug for det.Dagen startede med kaffe og morgenmad, og siden har de to nyankomne fået fred til at lande i feriehuset, inden Søren Mølgaard Kristensen vil servere aftensmad klokken 18.
Han håber, at de inden for nogle dage kan deltage i noget af højskoleverdenen som den fælles spisning, fortæller han.
Der er blandt andet gjort cykler klar til dem. De snakker russisk og ukrainsk, så de klarer kommunikationen med Google translate.