Udskældt chef overtog succesfuld arbejdsplads: Nu er medarbejderne flygtet væk
Det siver med medarbejdere fra socialområdet i Norddjurs Kommune efter en ny leder er kommet til. Kommunen fastholder, at det ikke går ud over kvaliteten.
Der var pyntet op med balloner og flag, da borgere og medarbejdere på socialområdet i Auning og Allingåbro blev kåret til Danmarks Bedste Offentlige Arbejdsplads i 2016.
Et skulderklap til alle medarbejdere.
- Vi havde virkelig gjort et stort stykke arbejde – både medarbejdere og ledelsen - for at få den anerkendelse, siger tidligere medarbejder Mariann Christensen.
Hun havde glædet sig til nogle sidste gode år på arbejdsmarkedet efter mange års tro tjeneste på socialområdet i Norddjurs Kommune.
I dag er hun gået på efterløn, og ingen af hendes nærmeste kolleger er tilbage.
- Jeg er virkelig ked af, at det er gået sådan her, siger hun.
Ny leder skubber svingdøren ind
Mariann Christensen var en del af et fast team på fem medarbejdere i bostøtten. Alle forlod arbejdspladsen sidste år – tre af dem efter et længere sygdomsforløb.
Flere af dem beskriver nu, hvordan arbejdspladsen gik fra offentlig hæder til en arbejdsplads præget af mistillid, efter at ledelsen blev skiftet ud for godt to år siden.
- Det var ikke sådan, mit arbejdsliv skulle slutte. Det skulle ikke slutte med, at jeg røg ind i en depression. Det skulle ikke slutte med, at jeg føler, jeg svigter en helt masse borgere, siger en anden af de nu tidligere ansatte, Rena Pind.
De kritiserer især den nye leders - Annette Bro Rask-Vestergaard - tilgang og manglende tillid til deres faglige kompetencer.
En aktindsigt viser, at der i hele området er ni ansatte tilbage, som også arbejdede der, før den nye leder kom til.
Samtidig har tidligere medarbejdere optalt for TV2 ØSTJYLLAND, at mindst 24 medarbejdere er forsvundet fra området i samme periode.
Kommune: Voldsomt unuanceret
Norddjurs Kommune vil mandag aften kommentere historien yderligere, men har per mail svaret, at de finder dækningen af sagen ”voldsomt unuanceret”.
De henviser til, at TV2 ØSTJYLLAND tidligere har afdækket kritik fra ansatte og pårørende af samme leder i hendes egenskab af leder for bostederne i Område Ørsted.
Adspurgt om, hvorfor der ikke er taget hånd om den store udskiftning af medarbejdere, svarer Norddjurs Kommune:
- Det er helt korrekt, at der har været en markant personaleudskiftning i bostøtten og botilbuddene, primært i Allingåbro. Det er der taget kompetent hånd om, og der er nu en fagligt velfunderet personalegruppe. Det vurderer Socialtilsynet også i sin nye rapport som et gennemgående træk ved stedet, står der i mailen.
Socialtilsynet: De fleste giver udtryk for høj trivsel
Norddjurs Kommune henviser til Socialtilsynets seneste rapport, der bygger på et besøg på bostederne i Allingåbro 10. september sidste år.
Tilsynschef Ulla Bitsch Andersen bekræfter, at de har noteret sig en stor udskiftning af personale, men at det ikke nødvendigvis er kritisk i sig selv.
- Vi har talt med en række pårørende og borgere. Der er enkelte, som giver udtryk for, at det havde været rart med mindre udskiftning, men de fleste, som har deltaget i tilsynet, har tilkendegivet, at der er høj trivsel. Det er det afgørende for os, siger hun.
Samtidig understreger hun, at tilsynet ved næste besøg igen vil have fokus på, hvilken indflydelse personalegruppens sammensætning har for beboernes trivsel.
Lev: Der skal styr på området
Hos foreningen Lev, der varetager personer med udviklingshandicaps interesser, bliver der fulgt nøje med i udviklingen i Norddjurs.
Ud fra de meldinger, vi har modtaget, er jeg generelt bekymret for forholdene i botilbuddene i kommunen. Både politikere og ledelse skal prioritere området og få styr på forholdene for nogle af de allermest sårbare borgere, siger Anni Sørensen.
Hun kan ikke udtale sig om, hvad der er op og ned i den konkrete sag. For hende er det vigtigt, at borgernes behov er i centrum, når så meget personale forsvinder på samme tid.
- Alle alarmklokker ringer hos os som en pårørende- og brugerforening, og det burde det også gøre ved ledelsen og politikerne, siger hun og uddyber:
- Politikerne i kommunen er nødt til at tage ansvar og finde ud af, hvad årsagen til den store gennemstrømning af medarbejdere er og samtidig tage ansvar for gode løsninger. Der vil være nogle af borgerne, som oplever store trivselsproblemer, når medarbejderudskiftningen er stor.
Tidligere medarbejdere: Hvorfor reagerer kommunen ikke?
De tidligere medarbejdere mener, at udskiftningen af medarbejdere har været så massiv, at kommunen må forholde sig til situationen.
Særligt fordi et lignende mønster fandt sted tidligere, da samme leder overtog ansvaret for to bosteder i Ørsted i 2015.
- Jeg synes rent faktisk, at Norddjurs Kommune skylder en forklaring på hvorfor de kan se igennem fingre med, at der har været en personaleflugt. Det skylder de os, siger Rena Pind.
Hun er i dag blevet tildelt en seniorførtidspension og først for nyligt kommet ovenpå efter sit lange sygdomsforløb.
Lederen har ikke ønsket at stille op til interview.