Storkeunger døde: Nu kritiseres kommune for vedligeholdelse af rede

Norddjurs Kommune kritiseres nu for manglende vedligeholdelse af en storkerede, efter at storkeunger døde i juni.

Den 4. juni var en glædens dag i Enslev på Djursland, da det unge storkepar Jytte og Peter fik unger, efter de havde slået sig ned i byen tilbage i april.

Jytte og Peter havde udvalgt en af de fem storkereder, som Norddjurs Kommune i 2013 satte op. Nu kritiserer de lokale i området kommunen for ikke at have vedligeholdt reden godt nok sidenhen.

De mener, at netop dårlig vedligeholdelse kan have været medvirkende til, at storkeparrets unger døde, få dage efter de blev født.

- Vi var helt oppe at ringe over, at der var kommet storke til Djursland. Men det var et stort antiklimaks, da det viste sig, at ungerne var døde få dage efter. Det var en sørgelig dag, siger Thøger Pauli, der er bestyrelsesmedlem i Kolindsunds Venner, til TV2 ØSTJYLLAND.

quote Når man sætter en rede op og laver en bolig, så er man også forpligtet til at vedligeholde den.

Thøger Pauli, bestyrelsesmedlem i Kolindsunds Venner

Sørgeligt er også sådan, han beskriver synet af storkereden i dag.

- Jeg vil betragte det som et håndværkertilbud. Når man sætter en rede op og laver en bolig, så er man også forpligtet til at vedligeholde den.

Det er denne rede, som Jytte og Peters storkeunger kom til verden i den 4. juni. Få dage efter døde ungerne.
Det er denne rede, som Jytte og Peters storkeunger kom til verden i den 4. juni. Få dage efter døde ungerne.

Huller i reden

Thøger Pauli har selv set storkene flere gange og mener ikke, at reden er egnet som bolig til storke.

- Når man normalt laver en storkerede, så er det ikke bare at sætte et stativ op. Der skal virkelig noget isolering til, for at de kan holde varmen, siger han.

Og da storkereden har flere huller, er der ifølge Thøger Pauli ikke tilstrækkelig beskyttelse for nyudklækkede storkeunger.

- Da ungerne blev født i starten af juni, kom der et frygteligt regnvejr. Kulden kommer nedefra, og fuglene varmer reden ovenfra, men den har ikke kunnet holde ungerne i live, fortæller han.

Det var lidt af en historisk storke-sensation, da Jytte og Peter kom til Djursland.
Det var lidt af en historisk storke-sensation, da Jytte og Peter kom til Djursland. Foto: Peter Staunsbjerg

Hos foreningen Storkene.dk, der kæmper for, at storken igen bliver en del af det danske landskab, mener de også, at dårlig vedligeholdelse har været en af årsager til ungernes død.

- Det var et sammenspil af flere faktorer. Det var møgvejr, da de kom til verden. Det var koldt, og parret havde ikke styr på at passe ungerne. Og reden er i elendig forfatning, siger formand Jess Frederiksen.

quote Når man sætter storkereder op, skal de vedligeholdes hver andet eller tredje år.

Jess Frederiksen, formand, Storkene.dk

Han fortæller samtidig, at vedligeholdelsen af storkereder skal ske løbende.

- Når man sætter storkereder op, skal de vedligeholdes hver andet eller tredje år. Ellers går de i forfald.

Thøger Pauli har efter episoden skrevet et brev til kommunen og opfordret dem til at vedligeholde rederne.
Thøger Pauli har efter episoden skrevet et brev til kommunen og opfordret dem til at vedligeholde rederne.

Tiltrækker turister

Da storkeparret Jytte og Peter ankom til Enslev i april måned, var der stor interesse blandt lokale og turister, der håbede på at få et glimt af parret.

- Der var mange, der aldrig havde set storke før. Det var helt fantastisk at kunne tilbyde det på Djursland, fortæller Thøger Pauli.

quote Jeg håber, at der kommer unger igen til næste år, og at de overlever.

Joan Frifeldt, sommerhusejer

En af dem, der har fulgt med i Jytte og Peters færden i området, er Joan Frifeldt, der er sommerhusejer ved Bønnerup Strand. Hun og familien har både oplevet, at storkene parrede sig og forsøgte at udbedre storkereden.

- De er sjældne, og man lægger virkelig mærke til, når de flyver hen over hovedet på en – store og elegante. Det er vildt fedt og spændende, siger Joan Frifeldt, til TV2 ØSTJYLLAND.

Hun håber også, at rederne nu bliver sat i stand.

- Jeg håber, at der kommer unger igen til næste år, og at de overlever.

Joan Frifeldt håber på at kunne opleve nye storkeunger næste år.
Joan Frifeldt håber på at kunne opleve nye storkeunger næste år.

Håb for næste år

Thøger Pauli har efter episoden skrevet et brev til kommunen og opfordret dem til at vedligeholde rederne.

- Vi vil jo gerne have storke til næste år, og der er stor chance for, at de vender tilbage. Jeg tror, at det kan lade sig gøre, men det kræver, at kommunen får gjort noget ved sagen, ellers går det ikke.

Det kan være svært for storke at finde føde i Danmark på grund af mangel på vådområder, mener Thøger Pauli fra Kolindsunds Venner.
Det kan være svært for storke at finde føde i Danmark på grund af mangel på vådområder, mener Thøger Pauli fra Kolindsunds Venner.

I stedet for at vente på kommunen, fortæller Jess Frederiksen, at han sammen med resten af foreningen Storkene.dk vil påbegynde istandsættelse af reden i løbet af vinteren, så den er klar til næste forår.

TV2 ØSTJYLLAND har forsøgt at få en kommentar fra formand i Miljø og Teknikudvalget i Norddjurs Kommune, Jens Meilvang (I). Det har ikke været muligt i dag.

Storkeæg klækkede i juni i en rede på Djursland. Ungerne fik dog et ganske kort liv. Se indslaget fra den 7. juni 2020 her.