Storke-sensation fløj fra reden efter tragedie: Nu er de tilbage

Storkeparret Peter og Jytte er tilbage i reden på Djursland, som de forlod tidligere på måneden efter en tragedie, hvor deres unge omkom.

Det blev kaldt en historisk storke-sensation, da storkeparret Peter og Jytte først på måneden bragte storkeunger til Djursland for første gang siden 1965.

Og det var en sand tragedie for storkeentusiaster, da parret ikke lang tid efterlod sig to døde unger og fløj fra reden i Enslev.

Den triste udvikling i storkeeventyret fik eksperter til at så tvivl om, hvor vidt den dårlige episode ville afholde Peter og Jytte fra at vende tilbage sommeren efter og prøve lykken som forældre igen.

Storkeæg klækkede i starten af juni i en rede på Djursland. Ungerne fik dog et ganske kort liv. Se indslaget om storkene her.

Men nu er der godt nyt for de mange, der har fulgt sagen om storkeparret.

- Der har været en del rygter om, at de er blevet set derude siden. Og så ringer min kone til mig i går eftermiddags og siger, at de sidder der, siger fotograf Ove Halvor Christensen og fortsætter:

- Og ganske rigtigt. Hunnen sad oven i købet ned, så man kunne godt forestille sig, at de var i gang med noget nyt og spændende.

Tragedie ender muligvis lykkeligt

Storkeekspert Mogens Lange Petersen har fulgt sagen tæt i både op- og nedture. Derfor er han mere end blot almindeligt begejstret for den gode nyhed.

- Det er absolut en meget positiv nyhed. Det betyder, at det er området og reden her, som de vil huske, når de vender tilbage efter den rejse sydpå, som de inden længe skal ud på, siger han til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Inden udgangen af august rejser storkene sydpå mod Afrika - gerne via enten Tyrkiet og Mellemøsten eller Spanien og Gibraltar-strædet. Så vender de tilbage engang sidst i marts eller i april, og der kunne man jo håbe, at parret her nu vender tilbage til Enslev. 

Storkene Peter og Jytte var sandsynligvis uerfarne forældre. Vender de tilbage næste år forventer storkeekspert Mogens Lange Petersen, at de vil være bedre rustet til at passe på eventuelle nye unger.
Storkene Peter og Jytte var sandsynligvis uerfarne forældre. Vender de tilbage næste år forventer storkeekspert Mogens Lange Petersen, at de vil være bedre rustet til at passe på eventuelle nye unger. Foto: Peter Staunsbjerg

Mogens Lange Petersen har dog svært ved at forestille sig, at parret allerede er ved at yngle igen, da det ikke ligger i storkes natur at yngle så sent på året. Alligevel er nyheden om, at de er tilbage i reden, godt nyt for dem, der har fingrene krydset for et nyt kuld storkeunger.

- Vi vidste allerede, at parret her nok var kønsmodne, men lige lidt til den umodne side i forhold til at være forældre. Reden var blandt andet ikke godt nok sikret mod kulden. Men næste år er de mere erfarne, og der vil de nok kunne sikre nogle bedre betingelser for deres unger, siger han.

En historisk sensation

Storkeparret kom til den lille by Enslev i Norddjurs Kommune den 21. april. 

Fotograf Peter Staunsbjerg spottede som den første, at storkeparret var begyndt at ændre opførsel. Siden observerede flere andre, at storkene tilsyneladende var begyndt at fodre en eller flere unger.

De to storke skiftedes til at være ude og jagte orme, og når de returnerede, gylpede de føde op i redebunden.

- Det er helt klart en sensation. Der har ikke været ynglende storke på Djursland i over 50 år, så det er en stor sensation, sagde Peter Staunsbjerg dengang til TV2 ØSTJYLLAND.

Ifølge Peter Staunsbjerg har der ikke været storkeunger på Djursland siden 1965. De unger kom til verden på en stråtækt gård i den lille by Bendstrup. 
Ifølge Peter Staunsbjerg har der ikke været storkeunger på Djursland siden 1965. De unger kom til verden på en stråtækt gård i den lille by Bendstrup.  Foto: Peter Staunsbjerg

Da man den 7. juni kunne konstatere, at de to storkeunger var omkommet i reden, mente Mogens Lange Petersen, at det højst sandsynligt bundede i storkeparrets manglende erfaring som forældre.

- Det er to forholdsvis umodne forældre, og erfaring giver rigtigt meget i den her sammenhæng. Det er en tynd rede, de har sat i stand, og den isolererer dårligere i forhold til kulden, sagde han og fortsatte:

- Det kan også være, at forældrene ikke har været gode nok til at finde mad. 

Danmark er ifølge Mogens Lange Petersen det absolut nordligste sted, hvor storke yngler. 

Unknown

Brand tæt ved nyrenoveret kulturhus

20210515-110842-L-1920x2751we

Dagens konfirmand kom tidligt i kongelig lære

Skærmbillede 2021-05-15 kl. 11.30.13

Trist majvejr fortsætter så langt øjet rækker

IMG_0209

play VIDEO: Kom med på jagt efter forsvundet anker

20200727-180240-2-1920x1308we

Trods ny vejledning: Rejsebureau tror ikke på rejse-boom

COVID-19 corona test forum horsens

liveblog COVID-19 LIVE: 1074 nye smittetilfælde i Danmark

Dagens mest læste