Historisk storke-sensation er endt som en tragedie

Ekspert er dybt nedslået over storkepars forfejlede forsøg på at yngle.

02:05

VIDEO: Storkeæg klækkede kort før weekenden i en rede på Djursland. Ungerne fik dog et ganske kort liv. Se indslaget om storkene her.

Det er en trist dag for storkeentusiaster - og nok i særdeleshed for storkeekspert Mogens Lange Petersen.

Det skyldes, at det storkepar, som netop havde ynglet i Enslev på Djursland, søndag formiddag fløj fra reden. Storkene efterlod to døde unger. 

Læs også Historisk storke-sensation på Djursland

- Jeg var så glad, men nu er det slut. Sådan kan sådan en historie ende brat. Det er virkelig et stort tab, for det ikke tit, at nye storkepar yngler i Danmark, siger Mogens Lange Petersen til TV2 ØSTJYLLAND.

De to storke begyndte kort før weekenden at gylpe mad op i redebunden. Foto: Peter Staunsbjerg

Drone i luften

Begge storke forlod reden omkring klokken 10, og da de ikke vendte tilbage i flere timer, blev der opsendt en drone for at få et blik i storkereden.

Det er den dronetur, der har givet det, for storkefans, nedslående resultat. 

Læs også Nu er der storkeæg i reden på Djursland

Ifølge Mogens Lange Petersen kan der være flere grunde til, at det er endt, som det er.

- Det er to forholdsvis umodne forældre, og erfaring giver rigtigt meget i den her sammenhæng. Det er en tynd rede, de har sat i stand, og den isolererer dårligere i forhold til kulden, siger han og fortsætter:

Det er pisse ærgerligt. 

Mogens Lange Petersen, storkeekspert

- Det kan også være, at forældrene ikke har været gode nok til at finde mad. 

Storke vil sjældent vende tilbage til en rede, hvor det ikke er lykkes at yngle. Foto: Peter Staunsbjerg

Ikke et godt varsel

Mogens Lange Petersen har dog en teori om, hvorfor der er fundet to døde unger i reden i Enslev. 

- Min formodning er, at det er den voldsomme regn, der har været, og kulden, der har livet taget livet af dem. Ungerne er ikke druknet, men de er blevet kølet for meget ned, siger han til TV2 ØSTJYLLAND. 

Han er nu spændt på at se ungerne for at finde ud af, "om der er mad i dem", fordi det være med til at afklare, hvad der er sket.

Det er "i den grad en begivenhed", at storkene i Enslev nu efter alt at dømme har fået unge(r), lød det lørdag det fra storkeekspert Mogens Lange Petersen. Foto: Peter Staunsbjerg

At storkene har forladt reden, varsler ikke godt for næste år, lyder det fra storkeeksperten. 

- Så er det ikke et sted, man vender tilbage til for at yngle. Sådan er naturen, specielt når det er første gang. Hvis sådan et par ikke kan mestre at yngle, vil de formentlig ikke danne par næste år, siger Mogens Lange Petersen.

Læs også Borgmester efter Mini-Pride: - Det er ikke altid størrelsen, det kommer an på

Klar med åbne arme

Der er dog et spinkelt håb. 

- Det er ikke utænkeligt, at de vender tilbage og bliver der resten af sommeren, når de lige har fløjet lidt rundt. Det er ikke for at se til ungerne, men fordi de ved, hvor der er mad, siger han. 

Fotograf Peter Staunsbjerg spottede fredag som den første, at storkeparret i Enslev tilsyneladende havde fået fået unger. Foto: Peter Staunsberg

Der er blandt andet sat spande ud med ørreder.

- Nye storke skal have hjælp det første år. Det skal de, fordi de er førstegangsynglende. De skal lære nogle ting og gøre nogle erfaringer, siger Mogens Lange Petersen og fortsætter:

- Vi har 250 kilo frosne fisk, som vi ville have givet dem de kommende måneder. Dem må vi nu bruge til noget andet. 

Stor sensation

Storkeparret kom til den lille by Enslev i Norddjurs Kommune den 21. april. 

Læs også Storkepar er flyttet ind i landsby på Djursland

Fredag spottede fotograf Peter Staunsbjerg som den første, at storkeparret var begyndt at ændre opførsel. Siden observerede flere andre, at storkene tilsyneladende var begyndt at fodre en eller flere unger.

Der har angiveligt ikke været storkeunger på Djursland siden 1965. Foto: Peter Staunsbjerg

De to storke skiftedes til at være ude og jagte orme, og når de returnerede, gylpede de føde op i redebunden.

- Det er helt klart en sensation. Der har ikke været ynglende storke på Djursland i over 50 år, så det er en stor sensation, sagde Peter Staunsbjerg lørdag til TV2 ØSTJYLLAND.

Ifølge Peter Staunsbjerg har der ikke været storkeunger på Djursland siden 1965. De unger kom til verden på en stråtækt gård i den lille by Bendstrup. 

Danmark er ifølge Mogens Lange Petersen det absolut nordligste sted, hvor storke yngler. 

Tilbagevenden giver håb

De to storke skulle mandag morgen være spottet ved reden igen. Det giver håb for, at de kommer tilbage igen til Djursland næste år, fortæller Mogens Lange Petersen.

- Det kan være, at de bliver sommeren over. Og gør de det, så er der en chance for, at de kommer til Djursland igen til næste år og yngler, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Syv storke har overnattet i lille østjysk landsby

Hvis de ikke havde vendt tilbage, så havde chancen været minimal, fortæller han. 

- Det er formentlig to meget unge storke, som ikke har meget erfaring at trække på. Hvis de vil blive i området, så har de den rede at samles om, siger Mogens Lange Petersen.