Oliver er færdig med stofferne - men nu frygter han mødet med den gamle hverdag

Oliver Rasmussen forstår ikke, hvorfor Norddjurs Kommune tilbyder ham behandling tæt på hjemmet og omgangskredsen i Grenaa, hvor han røg i misbrug.

Yderdøren er låst. Der er hegn om boldbanen, og grusvejen ud til den nærmeste landsby er flere kilometer lang.

Koglen er navnet på den sikrede døgninstitution, hvor 16-årige Oliver Hougaard Rasmussen fra Grenaa har boet de seneste måneder.

- Jeg har det fint nok nu. Jeg er blevet afruset. Har fået det bedre. Har fået gode karakterer. jeg synes egentligt, det er gået meget godt, siger han. 

Koglen er en sikret døgninstitution. Det betyder, at yderdøren er låst, og at der er hegn rundt om udearealerne. Koglen ligger ved Sdr. Omme i Midtjylland og ejes af Region Midtjylland.
Koglen er en sikret døgninstitution. Det betyder, at yderdøren er låst, og at der er hegn rundt om udearealerne. Koglen ligger ved Sdr. Omme i Midtjylland og ejes af Region Midtjylland. Foto: Thomas Gam Nielsen

Hvis det havde stået til Norddjurs Kommune, skulle han have været hjemme i Grenaa igen tidligere på ugen, men hans forældre har nægtet det. 

- Vi har været nødt til at sige nej til at tage imod Oliver, for at han kan få den rigtige hjælp, siger hans mor, Lona Hougaard Rasmussen.

Olivers far, Bjørn Hourgaard Rasmussen, er nu sygemeldt fra sit job som klejnsmed på grund af flere års kaostisk tilstand i hjemmet. Lona Hougaard Rasmussen arbejder til dagligt i en bank.
Olivers far, Bjørn Hourgaard Rasmussen, er nu sygemeldt fra sit job som klejnsmed på grund af flere års kaostisk tilstand i hjemmet. Lona Hougaard Rasmussen arbejder til dagligt i en bank. Foto: Thomas Gam Nielsen

45 krydser og noget amfetamin

Indtil 24. april i år boede han hjemme hos forældrene i Grenaa. Trods den unge alder var han begyndt at ryge hash, prøve coke, LSD, piller og meget andet.

Læg dertil en hverdag, hvor angst, begyndende depression og ADHD-diagnose skabte kaos i hjemmet. En fredag i foråret gik det helt galt.

- Jeg havde taget 45 krydser (piller, red.) og noget amfetamin, husker han. 

Hvad er krydser?

- Jeg var ved at smadre hele huset derhjemme i en af de der kaotiske tilstand, jeg var i. Jeg tror, mine forældre var bange for, at jeg var ved at tage mit eget liv med de der piller.

Var du det?

Ja, men ikke bevidst.

Hans forældre husker også dagen. 

- Han var helt væk, da vi kom ind ad døren, siger Bjørn Hougaard Rasmussen.

På det her tidspunkt har faren passet sin søn i hjemmet det seneste år, fordi sønnen lider af angst, depression og ADHD og ikke er i stand til at gå uden for en dør selv. 

Oliver Hougaard Rasmussen står her sammen med sin lillebror. Billedet er taget den dag, Oliver blev konfirmeret.
Oliver Hougaard Rasmussen står her sammen med sin lillebror. Billedet er taget den dag, Oliver blev konfirmeret. Foto: Thomas Gam Nielsen

- Den aften og weekend slog han mig, kastede rundt med ting og smadrede hjemmet, siger Bjørn Hougaard Rasmussen.

Hans kone supplerer:

- Jeg var helt bange for, hvad kan kunne finde på, siger Lona Hougaard Rasmussen,

24. april 2019 ringede hun til kommunen og fortalte, at nu var den helt gal. 

Samme dag kom Oliver Hougaard på Koglen.

Vil ikke hjem til samme omgangskreds

I begyndelsen var Oliver Hougaard Rasmussen helt desperat over situationen. Han ville ikke væk fra stofferne, som han var afhængig af. 

Nu er han glad for, at han kom væk fra stofferne, men han glæder sig også til, at han skal videre med sit liv. 

quote Jeg synes, at det er en rigtig dårlig ide, fordi jeg kender en del som sidder på Unghuset. Hvis jeg ender der, får jeg den samme omgangskreds, og så begynder jeg at misbruge igen.

Oliver Hougaard Rasmussen

- Nu vil jeg gerne præstere noget – nu hvor jeg har ødelagt så meget, siger han.

Koglen har hele tiden været en midlertidig løsning. Afrusning og intensiv udredning af hans problemer. Det har Norddjurs Kommune og familien været helt enige om. Derfra stopper enigheden.

Unghuset i Grenaa er en døgninstitution for unge med forskellige vanskeligheder. Det er Norddjurs Kommune, der ejer stedet, og det er deres tilbud til Oliver Hougaard Rasmussen. 

Norddjurs Kommune har tilbudt Oliver Hougaard Rasmussen en plads i Unghuset i Grenaa.
Norddjurs Kommune har tilbudt Oliver Hougaard Rasmussen en plads i Unghuset i Grenaa. Foto: Google Street View

Den plan er han overhovedet ikke med på selv. 

- Jeg synes, det er en rigtig dårlig ide, fordi jeg kender en del, som sidder på Unghuset. Hvis jeg ender der, får jeg den samme omgangskreds, og så begynder jeg at misbruge igen, siger han.  

Det er ikke kun ham selv, der deler den vurdering. Både en psykologisk udredning, papirer fra Koglen og en bekymringsskrivelse fra egen læge indikerer, at Oliver er i højrisiko for at misbruge igen. 

Det er Olivers egen læge, som har skrevet et bekymringsbrev om kommunens valg af opholdssted.
Det er Olivers egen læge, som har skrevet et bekymringsbrev om kommunens valg af opholdssted. Foto: Grafik: Oliver Høeg Nygaard

Norddjurs Kommune vil ikke kommentere sagen, men i et brev til familien fra d. 6. september fremgår det, at deres eget tilbud er tilstrækkeligt.

- På Ungecentret, Norddjurs Kommune, kan Olivers behov for struktur, forudsigelighed og overblik imødekommes, står der i brevet.

Lona Hougaard Rasmussen har respekt for de ansatte på Unghuset, men hun mener ikke, at de kan magte hendes søn komplekse problemer med stofafhængighed og psykiatriske problemer.

- Det er nu vi skal sætte ind. Det er nu, vi skal hjælpe Oliver helt vanvittigt, så han ikke ender med at blive misbruger som 30-årig og ikke kan få et ordentligt liv, siger hun.

Hun mener, at det er økonomiske hensyn, at kommunen vælger at tilbyde et af deres egne tilbud fremfor at se på andre løsninger. 

Bedre Psykiatri: Trist, men almindeligt

Formanden for Bedre Psykiatri, Knud Aarup, kalder Oliver Hougaard Rasmusssens situation trist, men ikke ualmindelig. Han hører om flere og flere eksempler, hvor kommuner træffer afgørelser imod faglige vurderinger.

- De træffer beslutninger på socialområdet, hvor de sparer penge nu og her, siger han og fortsætter:

- Men vi kan være sikre på, at det er kortsigtede løsninger, der koster både på den menneskelige og økonomiske konto på lang sigt.

quote Det bliver unge, som ikke får en uddannelse, som ikke får et arbejde, og som ender med at blive en økonomisk belastning for kommunen på lang sigt, når kortsigtede økonomiske løsninger træder i stedet for de fagligt rigtige beslutninger.

Knud Aarup, tidligere direktør i Socialstyrelsen

Knud Aarup er tidligere direktør i Socialstyrelsen og har indgående kendskab til behandlingstilbud og muligheder for unge, der både misbruger og har en psykiatrisk diagnose.

- Det bliver unge, som ikke får en uddannelse, som ikke får et arbejde, og som ender med at blive en økonomisk belastning for kommunen på lang sigt, når kortsigtede økonomiske løsninger træder i stedet for de fagligt rigtige beslutninger, siger han.

Knud Aarup er formand for foreningen Bedre Psykiatri, en forening for pårørende til mennesker med psykisk sygdom. Han bor i Østjylland. 
Knud Aarup er formand for foreningen Bedre Psykiatri, en forening for pårørende til mennesker med psykisk sygdom. Han bor i Østjylland. 

Norddjurs: Økonomi spiller sekundær rolle

Norddjurs Kommune vil ikke kommentere Oliver Hougaard Rasmussens konkrete situation. Men kommunen understreger, at det ikke er økonomiske hensyn, der afgør sager som denne.

- Det er en misforståelse, at hjemtagning fra regionale og private tilbud til kommunens egne tilbud handler om at spare penge, skriver socialchef Hanne Nielsen i en mail og uddyber:

Hanne Nielsen er socialchef i Norddjurs Kommune.
Hanne Nielsen er socialchef i Norddjurs Kommune.

- Der lægges altid en konkret plan for, hvordan et barn eller ung kan hjemgives. Generelt er mange regionale tilbud kun beregnet til midlertidige ophold.

Selv ved Oliver Hougaard Rasmussen godt, at han ikke skal blive på Koglen for evigt. Han er blevet vurderet egnet til Multifunc, som er et regionalt tilbud, som han selv mener matcher hans behov.

Det har Norddjurs Kommune dog afvist som en mulighed. 

- Det går godt nu, men jeg har behov for noget mere behandling og noget mere struktur og hjælp til at blive sat i gang med noget job og uddannelse og måske få en ny omgangskreds, siger han.

Hvad skal der til, for at du når det?

- At jeg ikke ryger i misbrug.

Oliver Hougaard Rasmussens sag er anket til Ankestyrelsen. Familien har fået at vide, at Ankestyrelsen tager stilling inden for otte uger.
Oliver Hougaard Rasmussens sag er anket til Ankestyrelsen. Familien har fået at vide, at Ankestyrelsen tager stilling inden for otte uger. Foto: Thomas Gam Nielsen
LINE JENSEN, KUNSTIGE NEGLE

play Line elsker kunstige negle: Former dødsstjernen på din fingerspids

Politi

Mand bragt på hospitalet efter slag og spark i hovedet

Silkeborg Højskole

Højskole bruger ny taktik: Fortsat kun et smittetilfælde

b14e5dad-b348-4b49-98bc-975d205c3617

Forskere har på rekordtid gjort banebrydende blodprop-opdagelse

Motorvej

play Tilbageblik: Så længe har man drømt om en motorvej

Skærmbillede 2021-04-09 kl. 19.39.45

play Borgmester skuffet over egen regering - men minister tror ikke på en motorvej som den sande lykke