Kommune dropper planerne om stort vindmølleprojekt

Planen om at etablere 12 nye kæmpevindmøller ved Hollandsbjerg i Norddjurs Kommune er nu fortid. Og det skaber glæde blandt borgerne i byen.

Planen lød på at udskifte de nuværende vindmøller på 92 meter til fordel for vindmøller på 180 meter.

Efter længere tids diskussioner er planerne om en række nye kæmpevindmøller i Norddjurs Kommune nu sløjfet.

- Det hele er faldet til jorden, og det her er en definitiv nedlukning af planlægningen, siger Niels Basballe (S) til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Kæmperne ingen vil have: Vindmøller opstilles ved kommunegrænser

Tirsdag aften besluttede kommunalbestyrelsen at sløjfe planerne om at etablere 12 nye vindmøller på 180 meter ved Hollandsbjerg Enge ved Ørsted. 

Det er meget positivt for os.

Christian Vammen, Hollandsbjerg

Her var der fem, der stemte for at fortsætte planlægningen - heriblandt LA.

- Jeg havde regnet med, at det endte sådan her. Jeg kan ikke forstå, at man skal trække tingene så længe, siger Jens Meilvang (LA) efter aftenens møde.

Glade borgere

Der var dog flertal imod planlægningen, hvilket nu kan få borgerne i Hollandsbjerg til at ånde lettet op.

- Det er meget positivt for os. Vi kan næsten drømme om, at vores huse bliver sælgelige igen, siger Christian Vammen, der bor i området. 

Og supplerer:

- Det ville have været katastrofalt med et tab på flere hundredetusinde kroner på vores ejendomsvurdering til fordel for den grønne omstilling. 

02:43

VIDEO: Lone Vinge Mikkelsen er borger i Randers Kommune og har tidligere udvist frygt for at blive ramt af Norddjurs Kommunes vindmølleplaner. Indslaget er fra 16. januar 2020. Video: TV2 ØSTJYLLAND. Foto: Bax Lindhardt - Ritzau Scanpix

Luk video

Kræver en ny ansøgning

Hele processen begyndte, da Norddjurs Kommune modtog en ansøgning fra Vattenfall Vindkraft A/S om at udskifte deres eksisterende 11 vindmøller på 92 meter i området til fordel for 12 nye. 

Læs også Djursland jubler over ny Kattegatbro: - Det ville være et drømmescenarie for os

Derfor inviterede Norddjurs Kommune borgerne til flere informationsmøder om planlægningen. 

- Der har været en god tone mellem borgerne og politikerne. Det tjener alles bedste, siger Christian Vammen.

Hvis planerne om nye vindmøller ved Hollandsbjerg skal se dagens lys i fremtiden, skal der ifølge Niels Basballe (S) noget nyt til. 

- Nu er det tredje gang, at vi siger nej til det. Hvis det skal til behandling igen, skal der en helt ny ansøgning til.

Bedre forhold for vindmølle-naboer

Et bredt flertal i Folketinget har i november 2019 indgået en aftale, der skal forbedre forholdene for de borgere, der bliver naboer til fremtidige vindmøller og solcelleanlæg.
 

 • Der oprettes en salgsordning for naboer til vedvarende energiprojekter, hvor boligen kan sælges til opstiller til den vurderede værdi. Muligheden gælder boligejere i en afstand mellem 4-6 gange møllehøjde.
   
 • Naboer til vedvarende energiprojekter (inden for 4-8 gange møllehøjde for vindmøller og 200 meter for solcelleanlæg) får en årlig kontant skattefri bonus. Bonussen svarer til ca. 5.000 kroner årligt for vindmøller og ca. 2.000 kroner for et solcelleanlæg. 
   
 • Afstandskravet fra vindmøller til beboelsesejendomme fastholdes på fire gange møllehøjde.
   
 • De nye ordninger kommer til at gælde for nye projekter, der ikke har opnået byggetilladelse inden ikrafttrædelse af loven.
   

Kilde: Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.