Ingen betaling: Kør gratis med bussen om sommeren

De seneste år har Grenaa forsøgt sig med gratis bybusser om sommeren. Nu tyder det på, at ordningen bliver permanent

Meget tyder på, at turister og byens borgere i Grenaa kan se frem til gratis bybusser i sommerperioden.

Siden 2015 har byen forsøgt sig med ordningen, der har vist sig at være en succes. Så nu er der bredt flertal for, at ordningen fremover skal gøres permanent.

- Vi vil gerne invitere gæsterne, der kommer nede ved havnen, ind til Grenaas bykerne, så de kan opleve købstaden, bycentret, museer og meget andet, siger Mads Nikolajsen (SF), der er medlem af kommunalbestyrelsen i Norddjurs Kommune.

I tirsdags blev forslaget behandlet i økonomiudvalget, hvor der var bredt flertal. Det betyder formelt set, at ordningen først skal vedtages i byrådet i næste uge, og derefter skal Midttrafik nikke ja, før det bliver endeligt besluttet.

Sagen bliver behandlet i Midttrafiks bestyrelse den 15. marts.

Én ekstra dag i Grenaa

Tilbuddet har primært til formål at forbinde havnen og bykernen, så de besøgende kan komme hurtigt frem og tilbage, og forhåbentlig blive i byen lidt ekstra tid end forventet.

Og det viser sig, at det rent faktisk virker.

quote Vi vil gerne invitere gæsterne, der kommer nede ved havnen, ind til Grenaas bykerne, så de kan opleve købstaden, bycentret, museer og meget andet

Mads Nikolajsen, kommunalbestyrelsesmedlem, Norddjurs Kommune

Grenaa Marinas havnemester, Lars Weiss Hansen, har nemlig tidligere mødt et ældre ægtepar, der fik lyst til at blive lidt længere.

- De var kommet her i gennem 10 år og har aldrig været oppe i byen. Så fortalte jeg dem om vores gratis bybusser, hvilket gjorde, at de tog op i byen. De kom tilbage senere på eftermiddagen, og de syntes, at Grenaa var en lille fantastisk by. Det endte ud med, at de blev her en dag mere, siger Lars Weiss Hansen og tilføjer, at han har oplevet flere, der har gjort det samme.

Ordningen får også stor betydning for de besøgende fra færgerne, lystsejlerne og besøgende fra Kattegatcentret, der nu vil kunne komme gratis og hurtigt frem og tilbage på den 3 km lange strækning mellem havnen og byen.

Stor succes

Mads Nikolajsen, medlem af kommunalbestyrelsen, kan også berette om stor succes.

quote De 55.000 kroner det koster, dem kan vi hente på budgettet. Og Midttrafik, som skal godkende ordningen, vil jo gerne lave ordninger, hvor man bruger den kollektive trafik mere og på nye måder

Mads Nikolajsen, kommunalbestyrelsesmedlem, Norddjurs Kommune

- Erfaringen viser, at det har været en stor succes. Nu vil vi gøre det permanent, og vi vil gerne have, at turistbranchen kan fortælle om det i god tid, så flere vil gøre brug af det, siger han.

Ydermere viser erfaringen også, passagerantallet i den gratis periode steg med 40 til 60 procent, hvoraf det skønnes, at fastboende udgør cirka halvdelen. Passagerantallet faldt, da den gratis periode ophørte. Men hvor stor en andel passagerer, der er tale om, ved man ikke.

Men selvom busserne bliver gratis, så koster det alligevel kommunen penge at drive dem. Men ifølge Mads Nikolajsen er det ikke et problem i forhold til budgettet, så han er optimistisk.

- De 55.000 kroner det koster, dem kan vi hente på budgettet. Og Midttrafik, som skal godkende ordningen, vil jo gerne lave ordninger, hvor man bruger den kollektive trafik mere og på nye måder, siger han.

Perioden med de gratis busser vil følge bussernes sommerkøreplan, hvilket i 2018 er fra 1. juli til 12. august.

VIDEO: TV2 ØSTJYLLAND var også på besøg i de gratis bybusser den 26. juli 2017. Her kan du se det tidligere indslag.