Letbanens åbningsfest klar: Men den må blive i skuffen endnu

På Djursland er man allerede ved at forberede en åbningsfest for letbanen. Men invitationen bliver ikke sendt ud, før der er fastlagt en dato

Letbanen forventer, at strækningen til Grenaa er færdigbygget ultimo april.

I Norddjurs Kommune er de overordnede streger for en åbningsfest for letbanen blevet tegnet. Og nu er de i gang med at planlægge mere i detaljerne.

De planlægger nemlig at lave en åbningspakke, hvor bl.a. invitationer, aktivitetsplaner og pressemeddelelser vil ligge klar til at blive rullet ud, når den endelige dato for åbningen ligger fast. 

Men de foreløbige planer bliver indtil videre liggende i skuffen, da man ikke vil ende i samme situation som letbanen i Aarhus, hvor den store åbningsfest blev aflyst i sidste øjeblik.

- Vi vil være træt af at stå i en situation, hvor vi har inviteret folk til en åbningsfest, hvis det så ender med, at vi mangler en eller anden sikkerhedsgodkendelse, som vi ikke selv er herre over, siger Jens Meilvang (I), der er formand for Miljø- og Teknikudvalget i Norddjurs Kommune.

01:03

VIDEO: Se interviewet med Jens Meilvang, hvor han fortæller om deres planer med åbningsfesten af letbanestrækningen til Grenaa.

Luk video

Den 16. maj 2017 afsatte kommunalbestyrelsen 325.000 kroner til afholdelse af letbanearrangementer.

Der er blandt andet tale om arrangementer som åbningen af letbanen på Djursland, men også en stor fælles "Letbanens Dag" i sensommeren 2018, som man planlægger i fællesskab med Syddjurs Kommune. Det vil være en dag med folkefest på alle Djurslands stationer.

Læs også Letbane-åbning blev udskudt: Forklaringen lader vente på sig

Skrækhistorien om Aarhus-letbanen

Norddjurs Kommune og letbaneselskabet ønsker ikke at melde en dato ud for åbningsfesten, før alle godkendelser er på plads, og før toget er testet, og det kører, som det skal.

Man ønsker nemlig ikke at stå i samme situation som ved letbaneåbningen i Aarhus. 

Dét, vi har gjort, det er at planlægge hele arrangementet, så det ligger klar i skuffen. Og så bliver der selvfølgelig noget tid at løbe på

Jens Meilvang, formand, Miljø- og Teknikudvalget, Norddjurs Kommune

Den 23. september 2017 skulle den første strækning af letbanen i Aarhus have været indviet. Men indvielsen blev udskudt, fordi letbanen manglede at få en godkendelse fra Trafikstyrelsen.

Indvielsen skulle være fejret med en stor åbningsfest med blandt andet taler, kransekager og musikoptrædender, men også åbningsfesten blev derfor aflyst. Og det kostede i alt 570.000 kr.

Læs også Letbane-kaos i Aarhus: Biler kørte mod letbanetog ved Dokk1

Netop dén fejl ønsker Norddjurs Kommune og letbaneselsskabet ikke at begå.

- Det er klart, at vi jo selvfølgelig har kigget lidt til Aarhus. Og vi vil helst ikke komme til at stå i samme situation som dem, hvor man inviterer folk, og man så må aflyse i sidste øjeblik. Vi venter med at melde en dato ud, til alt er 100 procent på plads, siger udvalgsformanden Jens Meilvang.

Det er klart, at vi jo selvfølgelig har kigget lidt til Aarhus. Og vi vil helst ikke komme til at stå i samme situation som dem

Jens Meilvang, formand, Miljø- og Teknikudvalget, Norddjurs Kommune

Når I nu melder ud i sidste øjeblik, kan I så ikke risikere, at der ikke kommer nogen til åbningsfesten?

- Ej, det bliver altså heller ikke én dag før. Dét, vi har gjort, det er at planlægge hele arrangementet, så det ligger klar i skuffen. Og så bliver der selvfølgelig noget tid at løbe på. Men det er rigtigt, at det bliver ikke mange måneder i forvejen, siger Jens Meilvang.

Læs også Mens vi venter på letbanen: Venterum åbnes i Grenaa

I dag, torsdag, har letbanen meldt en status ud for strækningen mod Grenaa. De skriver, at der er etableret køreledningsanlæg på hele strækningen, og at alle transformerstationer er testede og klar. De forventer, at strækningen er færdigbygget ultimo april.

Derudover forventer Aarhus Letbane, at Grenaabanen bliver godkendt til letbanedrift af Trafikstyrelsen i foråret 2018.

Nye venterum åbnet

Men selvom åbningen af Grenaabanen lader vente på sig, så har man alligevel åbnet ventefaciliteter på Grenaa Station.

I januar slog Norddjurs Kommune nemlig dørene op for et nyt venterum med tilhørende toiletter, der er lavet af hensyn til letbanens passagerer. Og det valgte kommunen at gøre, selvom letbanen fortsat ikke er i drift.

Venterummet blev åbnet i januar ved Grenaa Station. Det er lavet af hensyn til letbanens passagerer. Foto: Norddjurs Kommune

- Grenaa Station fungerer jo også som trafikknudepunkt for busserne, så de mange busrejsende får også glæde af de forbedrede ventefaciliteter, sagde Jens Meilvang dengang i en pressemeddelelse.

Ud over forbedringerne på Grenaa Station har Norddjurs Kommune de seneste år blandt andet også gennemført en stor renovering af stationsbygningen i Trustrup, hvor man også vil udvide parkeringsarealet de kommende måneder.