Trine delte sin passion på tv - så eksploderede hendes indbakke

Siden grammatiktossen Trine Andersen fortalte om sin hobby, har flere rettet luppen mod hendes eget sprogbrug.

Flere hundrede ivrige sprogentusiaster har de seneste dage væltet Trine Andersens indbakke, og følgertallet på hendes Instagram-profil @grammatiktossen er eksploderet.

Det sker efter, at hun tirsdag fortalte om sin hobby og kærlighed til korrekte kommaer på TV2 ØSTJYLLAND.

- Jeg er overvældet og overrasket over, at sådan en ufarlig og uskyldig hobby som grammatik kan skabe så meget opmærksomhed på så kort tid, siger hun.

quote Jeg skal ikke gøre det her, hvis jeg ikke forventer at få igen.

Trine Andersen, grammatiknørd

Trine Andersen driver sin profil fra stuen i Søften. Her har missionen været at få folk til at tage det skrevne sprog mere alvorligt og ikke sløse med grammatikken.

I mange af de beskeder, østjyden efterfølgende har modtaget, har folk støttet hendes opfordring. Og så er der også dem, der har benyttet anledningen til selv at finde fejl hos Trine Andersen.

Er ikke fejlfri

Siden hun medvirkede i en video på TV2 ØSTJYLLAND og efterfølgende blev inviteret ind i Aftenshowet, er hendes egen sprogbrug blevet analyseret ned til mindste detalje.

Det samme er de flere end 500 opslag om grammatik, hun har på sin Instagram-profil. Men det generer ikke Trine Andersen, at det nu ikke kun er hende, der retter.

- Jeg skal ikke gøre det her, hvis jeg ikke forventer at få igen. Så jeg tager da meget af det til mig – jeg lærer også hver dag, siger hun.

- Men når folk begynder at blive nedladende, så bliver jeg ærgerlig.

Det er særligt fejl hos professionelle som for eksempel virksomheder eller journalister, der irriterer Trine Andersen. Her er det et skilt fra Bilka, der har flere fejl.
Det er særligt fejl hos professionelle som for eksempel virksomheder eller journalister, der irriterer Trine Andersen. Her er det et skilt fra Bilka, der har flere fejl. Foto: Grammatiktossen

For ifølge Trine Andersen betyder hendes sprogmission ikke, at der ikke skal være plads til at lave fejl. Hun understreger samtidig, at hendes anke ikke er rettet mod folk, der har udfordringer med sproget, fordi de for eksempel er ordblinde.

Det handler om de forudsætninger, man har for at skrive det rigtige, lyder det. 

- Der er stor forskel på, hvis nogen skriver en kommentar, der er fyldt med fejl, til et af mine opslag - det ville jeg aldrig studse over - sammenlignet med, hvis en større virksomhed ikke prioriterer at læse korrektur på deres skilte, siger hun.

Ved ikke, hvor det ender

Trine Andersen har fra begyndelsen været klar over, at man som grammatiknørd er enten hadet eller elsket. De mange beskeder har dog bekræftet hende i, at flere deler hendes passion. 

Her er de stave- og grammatikfejl, som 'grammatiktossen' hader mest:

  • Nutids-r
  • Sammensatte navneord
  • Ligge/lægge
  • I skrevet med lille i
  • I dag skrevet i ét ord
  • Komma foran at ved infinitiv
  • Hans/sin

Det glæder hende samtidig at se folk tagge hinanden og tage en debat om de forskellige sproglige udfordringer, hun sætter fokus på i sine opslag.

Men selvom der nu er seks gange så mange, der følger med i Trine Andersens lille sprogunivers, så er det stadig blot en hobby, fortæller hun.

- Jeg kan ikke sige, hvor det ender. Men lige nu er det et fritidsprojekt, siger hun.