Mere liv ved tidligere forladt center – ny dagligvarebutik på vej

En dagligvarebutik er på trapperne nær det nye sundhedscenter i Hadsten. Planerne er at bygge nyt på parkeringspladsen.

Der er endnu mere liv på vej nær centret i Hadsten, som har gennemgået en udvikling fra at stå øde hen til nu atter at være fyldt.

Det var noget af deroute, Hadsten Centret tog hul på med Menys lukning i januar 2016. Butikker lukkede på stribe, og stedet var nærmest forladt. I dag er situationen en hel anden, og nu er en ny dagligvarebutik på vej.

På længere sigt sikrer mere detailhandel udviklingen og kundestrømmen. Lokal handel vil skabe dynamik i området.

Lars Persson, Sundhedshuset Hadsten

Den kan meget vel blive hele symbolet på den succeshistorie, som centret er endt med at blive.

- Det har hele tiden været en del af planen, da vi overtog centret og skabte et sundhedshus, at vi gerne ville skabe mere liv og dynamik til bydelen. Hvis der kommer en dagligvarebutik, skabes der endnu mere af det, siger initiativtager til Sundhedshuset Hadsten, Lars Persson, til TV2 ØSTJYLLAND.

00:53

VIDEO: I september åbnede det nye sundhedshus i Hadsten officielt. Indslaget er fra den 14. september. 

Luk video

Vigtigt med en kombination

I flere år efter Menys lukning lå Hadsten Centret nærmest øde hen, inden driftige erhvervsfolk fik skabt det nye sundhedshus med fysioterapeuter, læger, motionscenter og meget mere.

Siden er også blandt andet en bager kommet til, og Lars Persson håber fortsat på en kombination af detailhandel og sundhedsaktører.

Læs også Forvandlet butikscenter er nu fyldt – endelig får byen en café

- På længere sigt sikrer mere detailhandel udviklingen og kundestrømmen. Lokal handel vil skabe dynamik i området, mener Lars Persson.

Helt konkret skal politikerne i kommunens planudvalg på det kommende møde den 6. maj tage stilling til en ny lokalplan.

03:08

VIDEO: Det var allerede i december 2018 en stolt Lars Persson, der kunne fortælle om planerne for Hadsten Centret, som nu er ført ud i livet. 

Luk video

Flere interesserede bejlere

Den åbner for, at der kan opføres en dagligvarebutik på op til 1200 kvadratmeter øst for sundhedshuset på det areal, der i dag kan anvendes til parkering.

- Vi har fået flere henvendelser fra interesserede butiksudviklere, og det er vores formodning, at det er meget realistisk med en ny butik i området, siger direktør for Teknik og Miljø i Favrskov Kommune, Hans Vedel, til TV2 ØSTJYLLAND.

Vi kunne se, hvordan centret led under lukningen af Meny, så en ny butik vil skabe et dagligt kundeflow. Det vil være en håndsrækning til det lokale handelsliv.

Nils Borring (S), borgmester, Favrskov Kommune

Endnu vil kommunen ikke røbe, hvem der står på spring til at åbne dagligvarebutik nær centret, men der er eftersigende seriøse bejlere.

Den nye lokalplan giver også mulighed for at nedrive eksisterende bygninger, anlægge nye parkeringspladser og opføre etageboliger, hvor Hadsten Bio ligger i dag. Der skulle dog ikke være konkrete planer om gøre noget ved biografen. 

Sundhedshuset Hadsten

- Det tidligere Hadsten Centret hedder i dag Sundhedshuset Hadsten.

- I januar 2016 lukkede supermarkedet Meny.

- I den følgende tid blev kundestrømmen kraftigt reduceret, og alle butikker på nær to valgte at flytte eller lukke. 

- De butikker, som forlod centret, var: Smykkebutikken Anytime, Herretøjsbutikken Marcus, Hadsten Optik, Evita dametøjsbutik, Centerfrisøren, Kids Deluxe børnetøj og lingeributikken.

- Den senest flyttende butik var Bogormen, der nu ligger i Søndergade. 

- Nye forretningsdrivende er siden kommet til. Der er blandt andet åbnet Fysioshoppen, en kiropraktisk klinik og et lægehus.

- I Menys gamle lokaler er åbnet et motionscenter. 

- Også en bager med café er rykket ind i centret.

 

Kilde: Lars Persson

Se mere

Opbakning fra borgmesteren

- Vi ønsker at være fleksible i forhold til især behovet for parkeringspladser, der vil komme med en ny dagligvarebutik, siger Hans Vedel.

Borgmester Nils Borring (S) hilser planerne velkomne, og han tror, at en ny dagligvarebutik nær det genopståede center kan få stor betydning. 

Læs også Butikscenter stod gabende tomt: Nu er nyt sundhedshus flyttet ind

- Butikken vil styrke den del af byen. Vi kunne se, hvordan centret led under lukningen af Meny, så en ny butik vil skabe et dagligt kundeflow. Den vil være en håndsrækning til det lokale handelsliv, siger Nils Borring til TV2 ØSTJYLLAND.

Kritikere frygter muligvis for antallet af dagligvarebutikker inden for kort afstand, men det ser borgmesteren ikke som en betydelig hindring for udviklingen ved centret.

Skal lave alle indkøb i byen

Tidligere har Favrskov Kommune eksempelvis ved XL Byg på Gammel Sellingvej i Hadsten tilladt en dagligvarebutik, som har skabt ekstra liv og grobund for yderligere butikker her.

De skal komme hjem til et byliv, hvor de kan foretage alle indkøb på én gang.

Lars Persson, Sundhedshuset Hadsten

- At detailhandel ligger tæt på hinanden, kan i den grad også være positivt, siger borgmesteren, som på det punkt bakkes op af Lars Persson fra Sundhedshuset Hadsten.

- Vi har mange pendlere, og vi skal gøre det attraktivt for dem at handle i Hadsten frem for på vejen hjem i andre kommuner. De skal komme hjem til et byliv, hvor de kan foretage alle indkøb på én gang, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Arnold Busck lukker alle butikker og vil gå konkurs

Inden dagligvarebutikken nær centret bliver en realitet, skal den først politisk godkendes, og så skal planerne i offentlig høring.

Tidshorisonten er endnu uvis.

02:20

VIDEO: Da TV2 ØSTJYLLAND besøgte Hadsten Centret i marts 2018 var situationen en hel anden og mere trist. Centret var nærmest forladt. 

Luk video