De dygtige smutter, og sygdom eksploderer: Alligevel sparer kommunen
Sygefraværet eksploderer, dygtige medarbejdere forsvinder, og de kender ikke konsekvenserne. Alligevel har byrådet i Favrskov besluttet at spare på arbejdsmarkedsområdet.
Har du viden om arbejdsmiljøet på jobcentret i Favrskov Kommune, så kontakt journalist Christian Fomsgaard på chfo@tv2oj.dk.
Der skal bruges færre penge på arbejdsmarkedsområdet i Favrskov Kommune i de kommende år. Det er konklusionen på det budget, byrådet har vedtaget, men det er ikke gode nyheder for medarbejderne.
Allerede nu løber de nemlig stærkt for at løse opgaverne. Det fremgår at et høringssvar fra medarbejderne i forbindelse med behandlingen af budgetforslaget.
Her skriver medarbejderne, at de har svært ved at ansætte kvalificerede medarbejdere, og at de kompetente, der allerede er ansat, søger væk. Her forsvinder ”værdifuld viden og kompetencer forsvinder”.
Der bør derfor være fokus på fastholdelse af medarbejderstaben fremfor reducering
Alligevel mener Isabell Friis Madsen (A), der er formand for arbejdsmarkedsudvalget, at det er en rigtig beslutning.
- Når vi kigger på dagtilbud og skoler, bliver de automatisk reguleret efter antallet af børn, og sådan er det ikke på arbejdsmarkedsområdet, selvom vi har en historisk lav arbejdsløshed, forklarer hun.
- Men vi står i en usikker verdenssituation, og skulle der ske komme ændringer, vil jeg gerne kigge på, om midlerne skal tilbageføres.
Helt konkret har byrådet besluttet, at arbejdsmarkedsområdet skal bruge en million kroner mindre årligt frem mod 2026. Det svarer til ca. tre medarbejdere.
Kender ikke konsekvenserne
For nylig fortalte TV2 ØSTJYLLAND om psykisk sårbare Helle Thygesen, som Favrskov Kommune har valgt at tildele et nyt ressourceforløb. På trods af, at en specialpsykolog har vurderet, at der er 99,9 procents chance for, det vil mislykkes.
Det vides ikke, om den aktuelle situation på jobcentret har været medvirkende til, at Helle Thygesens sagsbehandling, efter hendes egen opfattelse, har været så dårlig.
Og kigger man sparekataloget igennem, fremgår det, at kommunen ikke kender konsekvenserne af beslutningen.
Den enkelte medarbejder skal dog fremover betjene flere borgere, og derfor kan de ikke udelukke, at kommunens udgifter til sygedagpenge, kontanthjælp og den slags stiger. Forskning viser nemlig, at tæt og intensiv kontakt mellem borger og medarbejder er vigtig for at få borgerne tilbage på arbejdsmarkedet.
Tisser I i bukserne for at holde varmen?
- Det mener jeg ikke. Vi har et jobcenter, hvor vi har omkring 130 ansatte, og vi taler to-tre stillinger. Set i lyset af den lave arbejdsløshed, tror jeg på, at vi kan lave tilpasninger over en så stor mængde af mennesker, at det ikke får betydende konsekvenser, siger Isabell Friis Madsen.
- Når det er fremstillet sådan, hænger det nok sammen med, at vi ikke har lavet den øvelse før, og så er det svært at forudsige.
Årsagen til besparelserne skal findes i, at Danmark aktuelt har en historisk lav ledighed. I Favrskov Kommune var ledigheden 1,8 procent i juni 2022 mod 2,7 procent i juni 2021.
Sygefraværet eksploderer
Allerede inden besparelserne er trådt i kraft, oplever medarbejderne at området er presset. Når kollegerne søger væk, bliver der et ekstra arbejdspres på de tilbageværende, og det øger sygdomsfraværet.
På et år er fraværet steget med 73 procent – fra gennemsnitligt 10,4 dage i perioden september 2021 til august 2021 til 17,9 dage per medarbejder i perioden september 2021 til august 2022.
- Der bør derfor være fokus på fastholdelse af medarbejderstaben fremfor reducering, skriver medarbejderne.
Ifølge Isabell Friis Madsen (S) er byrådet ikke blevet præsenteret for noget, der peger på, at jobcentret har svært ved at fastholde og rekruttere medarbejdere. Samtidig blev man i budgettet enige om, at der skal udarbejdes en samlet strategi for rekruttering og fastholdelse af medarbejdere på alle de store velfærdsområder.
Sygefraværet kræver dog fokus.
- Jeg kender ikke baggrunden for tallene, men jeg ved, at man er optaget af det i forvaltningen, siger Isabell Friis Madsen.
Tror du, det fokus også vil nedbringe mængden af fravær?
- Det tror jeg. Vi har gode erfaringer i andre dele af forvaltningen, hvor vi med tæt opfølgning og god dialog får fraværet til at falde igen.
TV2 ØSTJYLLAND har været i kontakt med to tillidsrepræsentanter, der er medunderskrivere af høringssvaret. De har dog ikke ønsket at uddybe deres bekymringer.
Beskæftigelsesområdet har i det hele taget været til debat den seneste tid. Blandt andet efter, at TV2 ØSTJYLLAND fortalte historien om Rasmus Dalgaard fra Randers, der udviklede PTSD efter syv år i jobcentrets hænder.