Video: Her plasker Emil rundt i iskold havn - var aldrig kommet op selv

Sikkerheden ved Aarhus Havn er igen til debat. Falder man i det kolde vand, mister man hurtigt kontrollen.

Bittesmå iskrystaller fra nattens frost glitrer på kajkantens metaldele.

Vi er halvvejs gennem marts, men temperaturen i havnebassinet er kun omkring fem grader.

quote Hvor meget han end havde villet det, ville han aldrig være kommet op selv.

Carsten Stengaard, afdelingslæge, Aarhus Universitetshospital

Blandt skrigende måger, støj fra bådmotorer og lyden af skvulpende bølger mod molen kæmper en ung mand for at bevare kontrollen over sin krop.

- Fuck! Fuck!, fremstammer han, mens en brandmand gentagende gange opfordrer ham til at forsøge at trække vejret roligere.

Den unge mands navn er Emil Borup Rokkjær, og han er journalist på TV2 ØSTJYLLAND. 

Han er en del af et forsøg, der går ud på at undersøge, hvad der præcis sker med kroppen, hvis man falder i det kolde vand i havnen i Aarhus.

Forvirret og stresset

Der er gået mindre end et minut, siden Emil Borup Rokkjær med fuldt overlæg tog springet fra rælingen og ramte det mørke vandspejl med et stort plask.

Nu klamrer han sig til en båd, og hans bevægelser er firkantede og forkrampede. Åndedrættet er overfladisk og stift. Og hans læber er lyseblå.

- Det føles, som om hele min krop stikker, udbryder han stakåndet, og da en læge spørger, om han kan huske, hvilken ugedag det er, svarer han blot 'weekend', for den præcise dag kan han ikke komme i tanke om i momentet.

Lægen beder ham også tælle ned fra 100, hvor han trækker tre fra hver gang, han tæller. Men kroppen modarbejder ham, og han går i stå i sin talestrøm igen.

Advarsel - lav ikke forsøget selv

Emil Borup Rokkjær er 25 år, har et godt helbred og er i god form. Men nu er nedkølingen så fremskeden, at han mere minder om en alvorligt syg person.

Var ikke kommet op selv

Carsten Stengaard er afdelingslæge ved Hjertesygdomme på Aarhus Universitetshospital. Før, under og efter forsøget holder han ved hjælp af medicinsk udstyr øje med TV2 ØSTJYLLANDs reporter.

Tallene viser, ifølge ham, at mødet med så koldt vand hurtigt kan udvikle sig alvorligt.

- Det er tydeligt, at hvis man falder i vandet, og vandet er så koldt, så har man meget få minutter til at blive reddet op, og det vil være svært for en person at redde sig selv, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Under hele forsøget bliver TV2 Østjyllands journalist overvåget af en læge fra Aarhus Universitetshospital, der kan konstatere, at kulden hurtigt sætter sine spor. Video er uden undertekster.

Carsten Stengaards målinger viser, at Emil Borup Rokkjærs temperatur hurtigt falder, mens puls og vejrtrækningsfrekvens stiger, da han rammer det kolde vand. Og han bemærker, at den 25-årige journalist efterhånden får sværere ved at tænke klart.  

Afdelingslægen pointerer, at alt dette sker, selvom Emil Borup Rokkjær er godt forberedt på forsøget og ved præcis, hvad der skal ske hele vejen igennem.

I det lys er konklusionen endnu mere skræmmende.

- Hvor meget han end havde villet det, ville han aldrig være kommet op selv, fordi han var så afkølet. Selv efter få minutter, siger Carsten Stengaard.

Ulykker har flyttet sig

For år tilbage var ulykkerne spredt i hele området fra barerne ved åen og ud mod havnen. De senere år er det stort set udelukkende i de områder, hvor Aarhus Kommune har åbnet op mod vandet, at ulykkerne er sket.

Det kan TV2 ØSTJYLLAND mandag dokumentere på baggrund af en opgørelse over Østjyllands Brandvæsens udkald fra 2012 til 2021.

- Førhen har havnen været en industrihavn og lukket inde. Nu er hegnene væk, og der er lavet et flot arkitektonisk udtryk, så selvfølgelig vil man også kunne se, at der opstår ulykker, når der er mulighed for at komme tættere på vandet. Det er helt forventeligt, siger Kasper Sønderdahl, beredskabsdirektør hos Østjyllands Brandvæsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Se antallet af redningsaktioner

De seneste uger har der - igen - været stor debat om havnesikkerhed. I december omkom en 29-årig mand, da han faldt i vandet på vej hjem fra en bytur.

Af den årsag er Aarhus Kommune på vej med 450 meter hegn og cirka 18 termiske kameraer i området fra åens udløb til Aarhus Ø.

Kulde og alkohol

I vandet ved Aarhus Havn kæmper Emil Borup Rokkjær videre. Hans mål er at holde kulden ud i seks minutter. Og det er der en særlig årsag til.

Østjyllands Brandvæsen oplyser nemlig til TV2 ØSTJYLLAND, at der typisk kan gå omkring fem minutter fra alarmopkaldet lyder, indtil hjælpen er fremme.

Her kan man se, hvor Østjyllands Brandvæsens udkald til drukneulykker har været siden 2012. Kilde: Østjyllands Brandvæsen.
Her kan man se, hvor Østjyllands Brandvæsens udkald til drukneulykker har været siden 2012. Kilde: Østjyllands Brandvæsen.

Ifølge TrygFonden sker det året rundt, at folk falder i vandet. Til gengæld ved man ikke meget om, hvorfor det sker. Dog ved man ifølge projektchef René Højer, at kulde er en væsentlig faktor i de tilfælde, der ender fatalt. Og derudover ved man, at alkohol ofte har spillet en rolle.

TrygFonden har for nylig indgået et samarbejde med forskere i Region Sjælland, som skal se på alle de udrykninger, der har været i hele landet de seneste fem år. Håbet er, at man på den måde bliver klogere på, hvorfor folk falder i vandet.

- Der er ingen tvivl om, at én drukneulykke i en havn er en for meget, og de fleste drukneulykker kan forebygges, siger Rene Højer.

- Det virker så simpelt, men...

Liggende på en lift som en dukke bliver TV2 ØSTJYLLANDs 25-årige journalist nu langsomt løftet op og væk fra havnebassinet. For brandfolkene vurderer, at han ikke kan kravle op selv.


Efter næsten seks minutter i vandet er det vanskeligt at bevare balancen, da han igen har asfalt under fødderne.

- Jeg kan ikke mærke min krop. Overhovedet.

Men han smiler gennem smerten, mens brandfolk hjælper ham ud af det gennemblødte tøj. For nu er det veloverstået, og han har nået sit mål.

Det viser lægens målinger

- Det er det sygeste, jeg nogensinde har prøvet, udbryder han med klaprende tænder.

Nu sidder han i et udrykningskøretøj - svøbt i folie og tæpper. Hans lemmer gør ondt, han ryster, og han har stadig medicinsk udstyr koblet til kroppen og hængende ud af næsen.

Men han har fået svar på sin primære undring.

- Hvis man er alene herude. Og man er forvirret og fuld. Man har måske lige slugt en masse vand, da man røg i. Så forstår jeg godt, man ikke kan finde hen til den stige, hvilket egentlig var min undring fra starten. Hvorfor kan man ikke bare svømme derhen? Det virker så simpelt, men det er det bare ikke, forklarer Emil Borup Rokkjær.

Har du en idé eller et tip, du mener, TV2 ØSTJYLLAND skal se på, så kontakt din lokalreporter. Du finder alle kontaktoplysninger her.

lokalreportere