Video: Her plasker Emil rundt i iskold havn - var aldrig kommet op selv
Sikkerheden ved Aarhus Havn er igen til debat. Falder man i det kolde vand, mister man hurtigt kontrollen.
Bittesmå iskrystaller fra nattens frost glitrer på kajkantens metaldele.
Vi er halvvejs gennem marts, men temperaturen i havnebassinet er kun omkring fem grader.
Blandt skrigende måger, støj fra bådmotorer og lyden af skvulpende bølger mod molen kæmper en ung mand for at bevare kontrollen over sin krop.
- Fuck! Fuck!, fremstammer han, mens en brandmand gentagende gange opfordrer ham til at forsøge at trække vejret roligere.
Den unge mands navn er Emil Borup Rokkjær, og han er journalist på TV2 ØSTJYLLAND.
Han er en del af et forsøg, der går ud på at undersøge, hvad der præcis sker med kroppen, hvis man falder i det kolde vand i havnen i Aarhus.
Forvirret og stresset
Der er gået mindre end et minut, siden Emil Borup Rokkjær med fuldt overlæg tog springet fra rælingen og ramte det mørke vandspejl med et stort plask.
Nu klamrer han sig til en båd, og hans bevægelser er firkantede og forkrampede. Åndedrættet er overfladisk og stift. Og hans læber er lyseblå.
- Det føles, som om hele min krop stikker, udbryder han stakåndet, og da en læge spørger, om han kan huske, hvilken ugedag det er, svarer han blot 'weekend', for den præcise dag kan han ikke komme i tanke om i momentet.
Lægen beder ham også tælle ned fra 100, hvor han trækker tre fra hver gang, han tæller. Men kroppen modarbejder ham, og han går i stå i sin talestrøm igen.
Advarsel - lav ikke forsøget selv
Det kan være livsfarligt at eksperimentere med iskoldt vand. TV2 ØSTJYLLAND har gennemført dette forsøg med assistance fra professionelle fra Østjyllands Brandvæsen og Aarhus Universitetshospital, der kunne sikre, at forsøget ikke kom ud af kontrol. Uden den hjælp var forsøget ikke blevet lavet. TV2 ØSTJYLLAND skal derfor på det kraftigste fraråde, at lignende forsøg gentages.
Emil Borup Rokkjær er 25 år, har et godt helbred og er i god form. Men nu er nedkølingen så fremskeden, at han mere minder om en alvorligt syg person.
Var ikke kommet op selv
Carsten Stengaard er afdelingslæge ved Hjertesygdomme på Aarhus Universitetshospital. Før, under og efter forsøget holder han ved hjælp af medicinsk udstyr øje med TV2 ØSTJYLLANDs reporter.
Tallene viser, ifølge ham, at mødet med så koldt vand hurtigt kan udvikle sig alvorligt.
- Det er tydeligt, at hvis man falder i vandet, og vandet er så koldt, så har man meget få minutter til at blive reddet op, og det vil være svært for en person at redde sig selv, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Carsten Stengaards målinger viser, at Emil Borup Rokkjærs temperatur hurtigt falder, mens puls og vejrtrækningsfrekvens stiger, da han rammer det kolde vand. Og han bemærker, at den 25-årige journalist efterhånden får sværere ved at tænke klart.
Afdelingslægen pointerer, at alt dette sker, selvom Emil Borup Rokkjær er godt forberedt på forsøget og ved præcis, hvad der skal ske hele vejen igennem.
I det lys er konklusionen endnu mere skræmmende.
- Hvor meget han end havde villet det, ville han aldrig være kommet op selv, fordi han var så afkølet. Selv efter få minutter, siger Carsten Stengaard.
Ulykker har flyttet sig
For år tilbage var ulykkerne spredt i hele området fra barerne ved åen og ud mod havnen. De senere år er det stort set udelukkende i de områder, hvor Aarhus Kommune har åbnet op mod vandet, at ulykkerne er sket.
- Førhen har havnen været en industrihavn og lukket inde. Nu er hegnene væk, og der er lavet et flot arkitektonisk udtryk, så selvfølgelig vil man også kunne se, at der opstår ulykker, når der er mulighed for at komme tættere på vandet. Det er helt forventeligt, siger Kasper Sønderdahl, beredskabsdirektør hos Østjyllands Brandvæsen til TV2 ØSTJYLLAND.
Se antallet af redningsaktioner
2021: 14
2020: 20
2019: 24
2018: 25
2017: 21
2016: 13
2015: 15
2014: 7
2013: 7
2012: 11
I alt: 157 (Heraf 96 i postnummer 8000)
OBS: Tallene er udtryk for antallet af udkald. Altså redningsaktioner med en person i vandet. Det er ikke udtryk for, hvor mange, der er faldet i vandet og er omkommet heraf.
Østjyllands Brandvæsen dækker Aarhus, Skanderborg, Odder og Samsø kommuner
Kilde: Østjyllands Brandvæsen.
De seneste uger har der - igen - været stor debat om havnesikkerhed. I december omkom en 29-årig mand, da han faldt i vandet på vej hjem fra en bytur.
Af den årsag er Aarhus Kommune på vej med 450 meter hegn og cirka 18 termiske kameraer i området fra åens udløb til Aarhus Ø.
Kulde og alkohol
I vandet ved Aarhus Havn kæmper Emil Borup Rokkjær videre. Hans mål er at holde kulden ud i seks minutter. Og det er der en særlig årsag til.
Østjyllands Brandvæsen oplyser nemlig til TV2 ØSTJYLLAND, at der typisk kan gå omkring fem minutter fra alarmopkaldet lyder, indtil hjælpen er fremme.
Ifølge TrygFonden sker det året rundt, at folk falder i vandet. Til gengæld ved man ikke meget om, hvorfor det sker. Dog ved man ifølge projektchef René Højer, at kulde er en væsentlig faktor i de tilfælde, der ender fatalt. Og derudover ved man, at alkohol ofte har spillet en rolle.
TrygFonden har for nylig indgået et samarbejde med forskere i Region Sjælland, som skal se på alle de udrykninger, der har været i hele landet de seneste fem år. Håbet er, at man på den måde bliver klogere på, hvorfor folk falder i vandet.
- Der er ingen tvivl om, at én drukneulykke i en havn er en for meget, og de fleste drukneulykker kan forebygges, siger Rene Højer.
- Det virker så simpelt, men...
Liggende på en lift som en dukke bliver TV2 ØSTJYLLANDs 25-årige journalist nu langsomt løftet op og væk fra havnebassinet. For brandfolkene vurderer, at han ikke kan kravle op selv.
Efter næsten seks minutter i vandet er det vanskeligt at bevare balancen, da han igen har asfalt under fødderne.
- Jeg kan ikke mærke min krop. Overhovedet.
Men han smiler gennem smerten, mens brandfolk hjælper ham ud af det gennemblødte tøj. For nu er det veloverstået, og han har nået sit mål.
Det viser lægens målinger
Før, under og efter forsøget blev journalistens temperatur, puls og vejrtrækning målt.
Forkortelser:
BT: Blodtryk
RF: Respirationsfrekvens
Tp: temperatur (kernetemperatur)
Sat: Iltmætning.
På ambulatoriet – ved påklistring af elektroder:
Puls: 70
BT: 120/70
Tp 37,3
RF 14
Overfladetemperatur: 33,1
Sat 98
I båden:
Puls: Ca. 100
BT: Ca. 135/95
Tp: 37,1
RF: 20
Overfladetemperatur: 33
Umiddelbart efter mødet med vandet:
Puls: 140-150
BT: 97/75
Tp: 37,1
RF: Ca. 40-50
Sat: 97
Overfladetemperatur: 33
Efter et minut i vandet:
Puls: Ca. 120
BT: Blev ikke målt
Tp: Ca. 37
RF: 24
Sat: 97
Overfladetemperatur: Ca. 30
Efter tre minutter i vandet:
Puls: Ca. 120
BT: Blev ikke målt
Tp: 36,7
RF: 20
Sat: 97
Overfladetemperatur: 20
Efter fem minutter i vandet:
Puls: Ca. 120
BT: Blev ikke målt
Tp: 36,4
RF: 20
Sat: 97
Overfladetemperatur: 10
Konklusion: Påvirkningen af kroppen var betragtelig i lyset af, at journalisten var forberedt på øvelsen. Efter cirka seks minutter i vandet var han ikke i stand til at komme op ved egen hjælp. Det skal bemærkes, at forsøget er lavet i dagslys og uden påvirkning af for eksempel alkohol. Desuden var vandet relativt lunere, end det for eksempel var i vintermånederne.
Kilder: Østjyllands Brandvæsen og Carsten Stengaard, afdelingslæge, Hjertesygdomme, Aarhus Universitetshospital.
- Det er det sygeste, jeg nogensinde har prøvet, udbryder han med klaprende tænder.
Nu sidder han i et udrykningskøretøj - svøbt i folie og tæpper. Hans lemmer gør ondt, han ryster, og han har stadig medicinsk udstyr koblet til kroppen og hængende ud af næsen.
Men han har fået svar på sin primære undring.
- Hvis man er alene herude. Og man er forvirret og fuld. Man har måske lige slugt en masse vand, da man røg i. Så forstår jeg godt, man ikke kan finde hen til den stige, hvilket egentlig var min undring fra starten. Hvorfor kan man ikke bare svømme derhen? Det virker så simpelt, men det er det bare ikke, forklarer Emil Borup Rokkjær.
Har du en idé eller et tip, du mener, TV2 ØSTJYLLAND skal se på, så kontakt din lokalreporter. Du finder alle kontaktoplysninger her.