Tidligere bandemedlem vil betale tilbage: - Det, jeg har gjort, er modbydeligt

24-årige Daniell Aziz fortæller, han har siddet i fængsel i seks år for grov vold, knivstikkeri og salg af stoffer. Nu er han ude af den kriminelle løbebane og vil hjælpe utilpassede unge på rette spor.

03:15

VIDEO: Ud af sit kun 24-årige liv har Daniell Aziz tilbragt seks af dem i diverse fængsler.

Småtyverier blev til røverier, der blev til salg af stoffer, grov vold og knivstikkeri.

I godt 10 år har bare 24-årige Daniell Aziz, der kom til Danmark fra Iran som spæd, begået sig i det kriminelle miljø på Nørrebro i København. Det endte med fængselsdomme på, ifølge ham selv, i alt seks år samt fire betingede udvisninger af Danmark.

Læs også Regning fra bandekrig: 14 mio. kr. og 8000 overarbejds-timer

Nu er han ude af kriminalitet, er flyttet hjem til sin mor i Aarhus og vil bruge sine erfaringer til at hjælpe andre unge.

- Jeg fortryder ekstremt meget det, jeg har gjort. Jeg vil betale tilbage til samfundet ved at hjælpe unge ud af kriminalitet og i stedet ind på uddannelser, fortæller Daniell Aziz til TV2 ØSTJYLLAND.

Jeg fortæller de unge, at de skal passe på deres straffeattest.

Daniell Aziz, tidligere kriminel

Daniell Aziz har oprettet Facebookgruppen ”Et liv uden kriminalitet”, der har fået knap 800 medlemmer på 22 dage. I gruppen vil det tidligere bandemedlem blandt andet hjælpe og vejlede utilpassede unge med at søge lærepladser og skrive jobansøgninger i håbet om, at de holder sig væk fra gademiljøet.

- Jeg fortæller de unge, at de skal passe på deres straffeattest. Og jeg forklarer dem, at det er et helvede at komme ind at sidde – det er ikke sejt, siger han.

Fandt tryghed i bandemiljøet

På trods af sin unge alder har Daniell Aziz haft et langt liv.

Han kom til Danmark fra Iran, da han var 13 måneder gammel, og han har ikke haft sin far i sit liv, siden han var syv år. Til sidst blev han tvangsfjernet fra sin mor og sat på børnehjem.

Daniell Aziz har et hagekors tatoveret ved kravebenet. Han forklarer, at han gik igennem en identitetskrise, da han fik den lavet. I dag fortryder han tatoveringen og skal have den fjernet.

Daniell Aziz mener, at den turbulente opvækst han har haft, har dannet grobund for det kriminelle liv, han valgte.

- Jeg fik ikke den omsorg og kærlighed, jeg søgte derhjemme. I stedet fik jeg den fra de kriminelle mennesker, der stod ude på gaden. Og jeg fik anerkendelse for det, jeg gjorde, fortæller Daniell Aziz.

Du fortæller, at du har haft det svært. Men er det i bund og grund ikke dig selv, der har ansvar for dine handlinger?

- Helt klart. Jeg har ikke været en rollemodel. Men det er derfor, jeg vil betale tilbage nu og vise, at der er kriminelle unge mennesker, der gerne vil hjælpes og som godt kan ændre sig, fortæller Daniell Aziz.

Det at hjælpe, det er måden, jeg betaler samfundet tilbage, for det jeg har gjort. Men jeg glemmer ikke, hvad jeg har gjort.

Daniell Aziz, tidligere kriminel

Den dag i dag fortryder han al den kriminalitet, han har begået.

- Det at hjælpe, det er måden, jeg betaler samfundet tilbage, for det jeg har gjort. Men jeg glemmer ikke, hvad jeg har gjort. Og det kan ikke vejes lige op. Det jeg har gjort, er modbydeligt.

Indtil videre har han blandt andet hjulpet seks personer med at finde en læreplads igennem sin Facebookgruppe.

Slås i ringen – ikke på gaden

Sammen med den tidligere bandeleder Adel Younes, der nu bokser professionelt, vil Daniell Aziz også hjælpe de unge mennesker med at komme ud at bokse og bruge handskerne i stedet for at bruge våben på gaden.

- Der er mange, der elsker at slås, og derfor vil vi få dem til at bokse i ringen i stedet for på gaden, fortæller Daniell Aziz. 

Læs også Knytnæver og 'leverhook' blev Bjarnes redning fra at lave ballade

Målet er sammen med Adel Younes at åbne bokseklubber, der skal fungere som klubhuse for de unge, hvor de kan komme og spille PlayStation og billard efter skole, så de ikke ender i de forkerte omgangskredse.

Hvorfor er det lige, at det er dig, der skal gøre det her – hvad er det du kan, som systemet ikke kan?

-Jeg ved, hvordan en ung kriminel tænker. Jeg kan komme ind i deres hoved – det kan en SSP-vejleder ikke på samme måde, for de unge ser op til typer som mig, der forstår dem.

07:14

VIDEO: Fritidshuset Ellekær i det vestlige Aarhus, arbejder også med at få unge ud af kriminalitet. Indslaget er fra d. 1. april 2019. 

Luk video

Udover at hjælpe de unge via sin Facebookgruppe har Daniell Aziz også holdt foredrag om sit liv på Aarhus Efterskole, og fra august til oktober har han, fortæller han, 46 aftaler i kalenderen. Senere på året vil han udgive en bog om sit liv.

Dokumentation

Artiklen bygger på Daniel Aziz' egne beretninger.


Han har desuden, over for TV2 Østjylland, fremlagt dombøger, som viser, at han alene i løbet af 2014 var tiltalt i en række sager, som blandt andet omfatter trusler om vold, vold, forsøg på legemsangreb af særligt rå karakter, legemsangreb af særligt rå, brutal eller farlig karakter,  røveri, falsk anmeldelse, overtrædelse af våbenloven og overtrædelse af ordensbekendtgørelsen.