Restaurant klemmes på økonomien: På et år er elregningen fordoblet
En fordobling af elregningen giver Rune Sørensen, indehaver af Restaurant Hærværk, noget at tænke over, for indtil videre koster aftenens menu det samme.
Det er blevet dyrere at leve. Det kan de fleste østjyder nok skrive under på, og det kan Rune Sørensen også. Han er indehaver af Restaurant Hærværk i Aarhus.
- Vores elregning er fra det ene år til det andet fordoblet, og smørret stiger lige så stille, så vi mærker det som forbrugerne over en kam, fortæller restauratøren.
Læs også
Adspurgt, hvorfor han ikke bare sætter priserne op, svarer han.
- Mange kokke har ikke taget de store økonomiske uddannelser, så man er måske bange for at sætte priserne op i forhold til, hvad resultatet vil være for gæsterne og for flowet i restauranten. Så vil man næsten hellere sætte penge til og så have gæster, siger Rune Sørensen, der dog ikke udelukker, at de kommer til at kigge på prisen for en middag.
- Vi har det jo godt
Også på gaden i Silkeborg tirsdag kan prisstigningerne mærkes. Bare spørg Christian Fløe fra søhøjlandets hovedstad.
- Vi har tre børn, og de spiser jo lige så meget, som de plejer at gøre, så vi kan godt mærke, at det er blevet dyrere at købe ind, siger Christian Fløe.
Også Nicoline Abildtrup fra Tjørring har bemærket, at pengene rækker knap så langt.
- Når man er henne og handle dagligvarer, kan man sagtens mærke, at det er steget. Når lønnen ikke også er steget, kan man mærke, at pengene ryger hurtigere. Man tænker da mere over, hvad man køber, siger Nicoline Abildtrup.
Når Hanne Platt fra Laven handler, bemærker hun også, hvordan priserne på blandt andet mælk og smør vokser.
- Det kommer til at kunne mærkes, det tror jeg helt bestemt, men vi har det jo godt i forhold til så mange andre. Vi skal ikke klage, siger Hanne Platt.
Mindre luksus og færre køreture
Tilbage hos Christian Fløe går overvejelserne på, hvordan privatøkonomien skal angribes den kommende tid.
- Det får mig til at tænke over, at jeg burde ændre vaner, men jeg gør det nok ikke i stor stil end nu, siger Christian Fløe, der dog er begyndt at slukke mere for sin varmepumpe, indskyder han og lufter et par andre sparetanker:
- Jeg vil forsøge at køre lidt mindre og ellers kan det være, der bliver lidt færre luksusting og færre nemme løsninger.
Læs også
Ifølge cheføkonom i Jyske Bank Niels Rønholt er der delvis håb forude for forbrugerne, for hans vurdering er, at inflationen er tæt på at toppe.
- Vi kan være heldige, at energipriserne måske begynder at falde igen, men prisfald på fødevarer og andre forbrugsvarer kommer vi nok ikke til at se over en bred kam, vurderer cheføkonomen.