Omdiskuteret udstykning ser nu ud til at blive droppet

En længe ventet lokalplan for et nyt boligområde i Tranbjerg skal efter planen vedtages i byrådet på onsdag, men nu ser det i stedet ud til at ende med et bredt politisk nej.

Udgivet Opdateret
Ifølge lokalplansforslag 1167 skal det grønne område omdannes til boligområde, men nu tegner der sig et politisk flertal for at droppe planen. Foto: Aarhus Kommune (illustration)

Planerne om at bygge boliger på et omdiskuteret grønt areal i Tranbjerg ser nu ud til at falde.

Det står klart få dage før, at Aarhus Byråd ellers efter planen på onsdag skal vedtage en ny lokalplan, der giver mulighed for at sælge et grønt areal i Tranbjerg med henblik på opførelse af op til 21 boliger.

En plan som TV2 Østjylland tidligere har beskrevet.

Planen, der har været flere år undervejs og har medført en del protester i lokalområdet, er blevet politisk behandlet i flere udvalg, og her stødte lokalplanen for nylig ind i modstand af en kaliber, der ser ud til at sænke planen.

Socialdemokratiet kommer ikke til at stemme for. Det kan vi ikke, fordi vi prioriterer grundvandssikkerhed
Jesper Kjeldsen (S), medlem af Teknisk Udvalg

Det skete, da samtlige syv medlemmer af Teknisk Udvalg vendte tommelfingeren nedad. Dermed tegner der sig et klart nej hen over det politiske spektrum.

- Der er flertal mod den plan, når den kommer i byrådet, konstaterer formand for Teknisk Udvalg Solveig Munk (EL).

Hun og hendes parti har hele tiden været modstandere af lokalplanen, der vil omdanne arealet nær Tranbjerg Sø til udstykning.

Grundvand i klemme?

Ifølge den hidtil gældende lokalplan må arealet anvendes som offentligt rekreativt område – eller et friareal for alle, som det også er formuleret i lokalplan 291.

Sådan skal det forblive, mener Solveig Munk, som blandt andet har været bekymret for, at boliger på området ville komme i karambolage med den såkaldte søbeskyttelseslinje, der dikterer, hvor tæt på i dette tilfælde Tranbjerg Sø, der må bygges.

På side 10 i I lokalplan 291 fremgår det, at det åbenholdte areal skal forblive åbent og med offentlig adgang. Lokalplanen er vedtaget og trådt i kraft i 1987.

At hun nu ikke længere står alene sin modstand, skyldes ifølge Solveig Munk især en skarp socialdemokratisk byrådskollega, nemlig Jesper Kjeldsen, der i 11. time studsede over, om området nær søen mon kunne rumme grundvandsressourcer, der skal beskyttes.

Det var der rigtignok, kunne han konstatere og fik siden bekræftet hos Aarhus Vand. Derfor bad han vandselskabet om at møde op på Teknisk Udvalgs seneste møde.

Af en erklæring fra mødet fremgår det, hvordan Aarhus Vand forklarede, at der kan gøre mange ting for at ”eliminere nogle risici” for grundvandet.

”Men hvis man på lang sigt vil beskytte grundvandet, er skov og natur den sikreste vej at gå,” fremgår det af erklæringen.

Derfor har Socialdemokratiet nu lagt sig fast på en linje.

- Vi var blevet opmærksomme på, at der var sårbare grunde, lyder det fra Jesper Kjeldsen, der forud for behandlingen i byrådet på onsdag kan bekræfte, at Socialdemokratiet vil stemme nej til lokalplanen.

- Socialdemokratiet kommer ikke til at stemme for. Det kan vi ikke, fordi vi prioriterer grundvandssikkerhed. Vi vil gerne være med til at få bygget gode boliger, men hvad nytter det, hvis vi ikke har ordentligt grundvand, siger Jesper Kjeldsen

Han understreger, at han ellers er glad for forvaltningens arbejde med at skaffe plads til flere boliger i Tranbjerg.

Også Venstre, Radikale Venstre samt løsgænger Jakob Søgaard Clausen har i Teknisk Udvalg meddelt, at de ikke kan gå ind for en vedtagelse af lokalplanen, og derfor hænger den i en tynd tråd.

Forundring i Tranbjerg

En lang række borgere og lokale aktører afgav i sommer høringssvar, da udkastet til lokalplanen var lagt offentligt frem, og et af svarene kom fra Tranbjerg Fællesråd, som ifølge formand Helle Søby Degn har været med på sidelinje i processen helt fra starten af. 

Det vækker derfor også en vis forundring hos hende, at udkastet til den nye lokalplan nu i sidste øjeblik ser ud til at kunne ende i skraldespanden.

- Jamen min umiddelbare reaktion er, at det virker fuldstændig vanvittigt, at man over så lang en periode kan arbejde på en sag, og så står og falder det med en melding fra Aarhus Vand, siger hun og fortsætter:

- Det er vanvittigt, at man bruger kommunens penge på et projekt, som så potentielt ikke bliver til noget, når man kunne have fået den information fra Aarhus Vand, inden man startede processen. Som borger, virker det helt skørt, siger Helle Søby Degn.

Helle Søby Degn er formand for Fællesrådet i Tranbjerg, som har fulgt udviklingen af lokalplanen tæt.

Hendes indtryk er, at processen faktisk har været rigtig fin omkring udarbejdelsen af lokalplanen, og at der også er blevet lyttet til nogle af indsigelserne i de 19 høringssvar, der er indgivet. 

Hun venter nu på udfaldet af byrådsmødet onsdag. Fællesrådet har hverken været for eller imod boliger på området, understreger hun, men lokationen og boligtypen har dog hele tiden vakt en smule undren.

- Vi havde hellere set lidt udskiftning i boligmassen til måske nogle seniorboliger frem for flere villaer, lyder det fra formanden for fællesrådet. 

Formand vil ændre procedure

Med det lange forarbejde, der er lagt i lokalplanen, ifølge Venstre i omegnen af fire år, vækker det som sagt undren, at planen i sidste øjeblik ser ud til at falde på en oplysning om grundvand. 

En oplysning der tilsyneladende er kendt hos både kommunen og hos det kommunalt ejede aktieselskab Aarhus Vand.

Derfor varsler Solveig Munk også allerede nu, at hun fremover som formand vil sikre, at der altid indhentes oplysninger om, hvorvidt der er sårbart grundvand i undergrunden, når der skal udarbejdes nye lokalplaner.

Solveig Munk (EL), formand for Teknisk Udvalg, har hele tiden været modstander af planerne om at bygge på det grønne areal i Tranbjerg.

Den oplysning ligger både Aarhus Vand men også kommunens grundvandskontor ifølge udvalgsformanden inde med.

Har I spildt jeres tid i sagen her?

- Man skulle i hvert fald have taget det med grundvandssikring mere alvorligt tidligere, siger Solveig Munk.

Står det til hende, skal det grønne område forblive grønt, og hun ønsker desuden den nuværende lokalplan skærpet, så området udlægges til såkaldt grundvandspark.

Ifølge det tidligere omtalte notat fra udvalgsmødet ville salget af grunde på arealet forventeligt indbringe 6,1 millioner kroner.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her