Næsten som i Matador: I slagsmål med kommunen om byggeri på grønt areal

Et lokalt slagsmål om bebyggelse af et ellers lokalplansbestemt offentligt areal i Tranbjerg vækker mindelser om scene fra tv-serien Matador.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Boliger eller bypark? Der er forskellige forventninger fra henholdsvis Aarhus Kommune og beboerne i Tranbjerg til et for tiden omdiskuteret grønt areal. / Foto: Aarhus Kommune (illustration)

- Kan de så se at få det væk!

- Hvilket frue?

- Det grimme skrummel der!

- Skrumlet, frue, lader sig desværre ikke flytte.

- Dér skal Fernandos anlæg ligge som skrevet står.

- Damerne må undskylde, men det kender jeg ikke noget til.

- Men det skal han komme til! Misse, kør!

Lyder dialogen bekendt, er det fordi, den indrammer en af kerneproblematikkerne i den folkekære tv-serie Matador.

I korte træk er succesfulde Mads Skjern ved at få opført en klædefabrik, men så opstår problemet.

Fru Fernando Møhge i et heftigt verbalt angreb på manufakturhandler Mads Skjern i Matador.

Den ellers noget senile fru Fernando Møhge opdager foretagendet, og det får pludselig vækket hukommelsen, for netop den grund ligger mellem Møhgernes gamle ejendom og banen, og grunden overdrog hendes mand i sin tid til kommunen med den klare aftale, at der skulle være et anlæg – eller en park om man vil.

Aftalen blev sågar skrevet ned, understreger den vrede enkefru Møhge fra sin kørestol og beordrer datteren til at køre til banken for at finde papiret i boksen.

Tranbjergs bypark 

Der er godt nok hverken nogen klædehandler eller vred gammel dame involveret, men ellers vækker en historie fra Tranbjerg lige nu erindringer om tv-serien.

Et åbent areal lige nord fra Tranbjerg sø kan nemlig snart blive bebygget med huse, hvis det står til kommunen, men de lokale protesterer, for i lokalplanen for området står der sort på hvidt, at det areal kun må anvendes ”som offentligt rekreativt område, d.v.s. som et friareal, der er tilgængeligt for alle”, står der i lokalplan 291.

På side 10 i I lokalplan 291 fremgår det, at det åbenholdte areal skal forblive åbent og med offentlig adgang. Lokalplanen er vedtaget og trådt i kraft i 1987.

Det vil de i sagens natur ikke blive, hvis der pludselig ligger villahaver her, og derfor protesterer borgerne nu. 

En illustration i lokalplansforslaget for lokalplan 1167 viser, hvordan boligerne kan komme til at ligge. / Foto: Aarhus Kommune (illustration)

Efterspurgt boligtype

Årsagen til, at arealet overhovedet kommer i spil skyldes, at kommunen i jagten på plads til flere boliger har fået øje på arealet, og med en lokalplansændring er de nu også ved at ændre vilkårene for området.

Allerede i maj stemte et stort flertal i byrådet for den nye lokalplan, men Enhedslisten forsøgte at sætte hælene i. Det hjalp dog ikke, og derfor er lokalplansforslaget aktuelt i høring frem til den 10. august.

Den beslutning forsvarer Steffen Wich, socialdemokratisk byrådsmedlem i Aarhus Kommune og blandt andet medlem af Teknisk Udvalg.

- I embedsværket har vi endelig vurderet, at det er en rigtig god idé for Aarhus at få lagt 19 til 21 boliger her. Nu må vi så se i den politiske proces, om det er et egnet sted, og om de her boliger skal ligge her. Det er i hvert fald en type boliger, vi efterspørger rigtig meget, siger Steffen Wich.

Steffen Wich (S) og Solveig Munk (Ø), byrådsmedlemmer i Aarhus, er uenige om, hvorvidt det er en god idé at bygge boliger på den omtalte grund i Tranbjerg.

Enhedslisten forsøgte tilbage i maj at sætte hælene i, men det hjalp dog ikke, og derfor er lokalplansforslaget aktuelt i høring frem til den 10. august.

- Når vi sagde nej til det forslag, og der er flere grunde til det, er det fordi, området slet ikke egner sig til at bygge boliger på, og den anden grund er, at borgerne skal kunne stole på den planlægning, vi har, siger Solveig Munk, byrådsmedlem for Enhedslisten og formand for Teknisk Udvalg.

Provokeret af kommunen

For Henrik Nygaard, formand for parcelforeningen i det sydlige Tranbjerg, er det noget af en frustration.

- Jeg blev egentlig ret provokeret af det. Der var planlagt et rekreativt område herude, og kommunen ville gerne ændre en lokalplan til noget bedre, og nu vælger man altså at lave bebyggelse. Jeg har svært ved at se, at det ændrer noget til det bedre, siger Henrik Nygaard.

- Drømmen og håbet er, at vi får stoppet byggeriet, siger Henrik Nygaard fra Tranbjerg.

Der har gennem 30 år været en lejekontrakt med en landmand om jorden, men den udløber nu. Derfor havde borgerne en forventning om, at kommunen nu ville gøre alvor af planerne om den park, flere mener, kommunen har lovet. En skriftlig aftale om en park findes dog ikke.

- Det provokerer os, at kommunen egentlig bare efter forgodtbefindende bare ændrer på en lokalplan, siger Henrik Nygaard, der dog ikke mener, de endnu helt har tabt kampen med kommunen.

- Drømmen og håbet er, at vi får stoppet byggeriet.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her