Ny, ung skraldepatrulje: - Hvis alle samler et stykke op, gør det en forskel

Denne sommer vil en gruppe unge ’City Sweepers’ minde aarhusianerne om god affaldskultur, mens de cykler gennem Aarhus, samler skrald og deler affaldsposer ud.

Nanna Blomgaard (på cyklen) er sammen med makkeren Sanne ude som City Sweepers i Aarhus. De cykler rundt og samler skrald, deler affaldsposer ud og taler med aarhusianerne om affaldskulturen. Foto: Aarhus Kommune

Rigtig mange aarhusianere nyder det gode sommervejr med is på stranden, grill i parken og drikkevarer langs åen.

Men nogle gange bliver der efterladt ispapir, engangsgriller og tomme øldåser, når solen går ned.

Derfor har Aarhus Kommune igangsat et nyt projekt for en renere by, hvor en gruppe unge ’City Sweepers’ vil cykle Aarhus tynd på deres skralde-ladcykel.

Vi oplever desværre, at der ligger for meget affald i byen og i vores grønne områder, når folk har været ude og nyde det gode sommervejr.

Lone Bak Kirk, projektleder, Ren By, Teknik og Miljø, Aarhus Kommune

Bevæbnet med snappere og håndsprit vil de unge samle skrald, uddele lommeaskebægere og skraldeposer til byens borgere, samtidig med, at de vil opfordre alle til, at vi sammen skal blive bedre til at samle vores skrald op.

- Vi oplever desværre, at der ligger for meget affald i byen og i vores grønne områder, når folk har været ude og nyde det gode sommervejr. Og det er rigtig ærgerligt, for vi har alle sammen et kæmpe ansvar over for naturen og miljøet, fortæller projektleder for Ren By ved Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, Lone Bak Kirk.

Læs også Børnefamilie plaget af skraldebil: Datter vækkes af larm om morgenen

Med det nye skralde-team håber Aarhus Kommune, at de kan skabe en god kultur omkring affald, hvor vi passer godt på vores by og rydder op efter os selv.

Nanna og Sanne putter altid skrald i lommerne, når de er ude at gå.

Unge rollemodeller

Byens nye ’City Sweepers’ består af et team på seks unge mennesker mellem 23-32 år, der alle er personligt interesserede og engagerede i natur, affald og bæredygtighed.

En af dem er 23-årige Nanna Blomgaard, der selv er vant til at samle skrald op, når hun går en tur i skoven eller tager på stranden.

Jeg putter altid skrald i mine lommer, når jeg er ude at gå. Men nogle gange synes jeg, der er så meget skrald, at det bliver uoverskueligt.

Nanna Blomgaard, City Sweeper

- Jeg putter altid skrald i mine lommer, når jeg er ude at gå. Men nogle gange synes jeg, der er så meget skrald, at det bliver uoverskueligt. Så siger jeg til mig selv, at det også er okay bare at tage et enkelt stykke, fortæller Nanna Blomgaard og fortsætter:

- Hvis alle har den tanke, så kan vi ændre kulturen omkring vores affald. For hvis alle samler bare et stykke skrald op, så gør det en stor forskel i længden.

Rute 1, som skraldepatruljen vil køre rundt, går omkring Jægergårdsgade, Havnepladsen, Havnebadet, Riis Skov, Den permanente, Bellevue Strand, Graven og Lille Torv. Foto: Aarhus Kommune

Nanna Blomgaard var ude som ’City Sweeper’ for første gang torsdag, hvor hun sammen med sin skraldemakker Sanne kørte byen rundt for at danne sig et overblik over ruterne.

- Vi kan se en fordel i, at vores ’City Sweepers’ selv er unge, for det er netop den målgruppe, vi gerne vil ramme. Vores unge team er i øjenhøjde med mange af dem, der sidder rundt omkring i parkerne, og vi tror, de kan fungere som gode rollemodeller, lyder det fra projektleder for Ren By ved Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, Lone Bak Kirk.

00:52

VIDEO: Her kan du se, hvordan det foregår, når skraldepatruljen er på tur.

Luk video

Ikke en løftet pegefinger

Aarhus Kommune har startet skralde-projektet for at understøtte den gode kultur, rigtig mange i forvejen har omkring affald.

- Det er ikke en løftet pegefinger. Vi har den tilgang til det, at vi vil sætte fokus på den her gode kultur, der allerede eksisterer blandt mange, der tilstræber at passe på vores by og miljøet, lyder det fra projektleder for Ren By ved Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, Lone Bak Kirk.

Læs også Affaldssortering i 10 rum: - Din skralderegning bliver ti gange større end varslet

Udover at være synlige i gadebilledet med uddeling af skraldeposer og lommeaskebægere vil det unge skraldeteam tale med dem, de møder, om affaldskulturen i byen.

Rute 2, som skraldepatruljen vil køre rundt, går omkring Jægergårdsgade, Tangkrogen, Ballehage Strand, Mindeparken, Havreballe Skov, Åparken, Botanisk Have, Mølleparken, Lille Torv og Graven. Foto: Aarhus Kommune

- Jeg synes, det er et virkelig godt projekt. Jeg håber, at man kollektivt kan få større bevidsthed om at smide affald, fortæller ’City Sweeperen’, Nanna Blomgaard.

Skraldepatruljen kommer til at køre rundt i Aarhus torsdage og fredage henover sommeren, hvorefter ordningen bliver evalueret med henblik på om det skal fortsætte.