Børnefamilie plaget af skraldebil: Datter vækkes af larm om morgenen

Durim Hetemi har skrevet til byrådet i Randers Kommune, fordi han ønsker en ændring af tidspunktet for affaldsafhentningen.

I det ellers rolige villakvarter Tusindfryddalen i Randers-bydelen Dronningborg afbrydes roen hver anden tirsdag meget tidligt om morgenen. Ved 6-tiden kommer skraldebilen nemlig, og det er til stor frustration for blandt andre Durim Hetemi.

quote Det er simpelthen så forstyrrende for søvnen, at skraldebilen kommer så tidligt og vækker hele husstanden. Det er især svært for min lille datter, der vågner.

Durim Hetemi, Randers

Hans lille familie med kone og datter på knap otte måneder generes nemlig af larmen fra skraldebilen, og han har i lang tid kæmpet for at få ændret tidspunktet for, hvornår spandene tømmes.

- Det er simpelthen så forstyrrende for søvnen, at skraldebilen kommer så tidligt og vækker hele husstanden. Det er især svært for min lille datter, der vågner, og så er der ikke mere søvn den morgen, siger Durim Hetemi til TV2 ØSTJYLLAND.

- I forvejen har vi jo været oppe flere gange i løbet af natten. Så er det altså træls, hvis vores datter egentlig kunne sove igen der, men bliver vækket, fortsætter han. 

Tusindfryddalen ligger i Dronningborg i det nordøstlige Randers. 
Tusindfryddalen ligger i Dronningborg i det nordøstlige Randers.  Foto: Google Maps

Vil have ændret ruten

Han har ikke et problem med skraldemændene. De udfører blot deres arbejde, som han siger.

Men han så gerne, at Randers Kommune og entreprenøren ændrede på ruten, så tætte bebyggelser som villakvarteret i Dronningborg ikke fik tømt skrald så tidligt.

- Man kunne tage hovedvejen eller mindre bebyggede områder først. Jeg ønsker ikke at sende problemet videre til andre, men ruterne burde kunne blive lavet anderledes, siger Durim Hetemi.

I løbet af 2019 har han været i dialog med affaldskontoret, som faktisk er kommet ham lidt i møde. Fremover bliver der nemlig kun tømt skrald tidligt i Tusindfryddalen hver anden tirsdag.

VIDEO: AffaldVarme Aarhus kom i begyndelsen af coronakrisen med en bøn til sine kunder. Indslaget er fra den 23. marts. 

'Burde være ved 7-tiden'

Men det er stadig ikke godt nok for børnefamilien, som har hørt fra mange på vejen, der også er frustrerede.

- Mange mennesker står jo op ved 7-tiden, så jeg synes godt, man kunne tilstræbe, at det var heromkring, at tømningen begyndte, siger Durim Hetemi.

quote Som beboer i bymæssig bebyggelse må man tåle en vis mængde almindeligt forekommende støj fra nødvendige aktiviteter, såsom affaldsafhentning.

Randers Kommune

Ønsket har han sendt til byrådet, som får det forelagt på næste byrådsmøde.

Forvaltningen har allerede svaret ham med en forklaring på, hvorfor der bliver tømt skrald så tidligt.

Under coronatiden har der faktisk været dage, hvor skraldebilen har været forbi endnu tidligere.

Skal beskytte skraldemænd

- Dette er gjort for at beskytte skraldemændene bedst muligt mod at smitte hinanden, da de så kan møde forskudt og ikke samles i grupper ved arbejdets start, frokost og efter arbejde. Der har i denne tid også været en del ekstra affald ved husstandene, da mange har været hjemme hele tiden, både børn og voksne. Det har betydet ekstra arbejde til skraldemændene, som på den måde har fået forlænget arbejdstiden, lyder det blandt andet fra Randers Kommune.

Selv efter coronatiden kan Durim Hetemi og de andre på vejen dog ikke forvente andet, end der ikke gerne skulle blive hentet affald før kl. 6, men derefter er det bestemt en mulighed.

- Det fremgår af Regulativ for Husholdningsaffald, at affaldsafhentningen i Randers Kommune finder sted i tidsrummet mellem kl. 06 og kl. 18 på hverdage, lyder det.

Bør forvente larm

Og forvaltningen mener da også, at man bør forvente en vis form for larm i boligkvarterer i byerne.

- Som beboer i bymæssig bebyggelse må man tåle en vis mængde almindeligt forekommende støj fra nødvendige aktiviteter, såsom affaldsafhentning. Fra kl. 06.00 i hverdagene vil der i bymæssig bebyggelse også forventes en vis mængde støj fra persontransport, skriver kommunen i svaret til Durim Hetemi.

VIDEO: Grenaas egen skraldedame tager nyt middel i brug mod affald i bybilledet. Indslaget er fra den 3. juni. 

Han mener dog ikke, at trafikstøj og larm fra skraldebilen lige uden for vinduet kan sammenlignes.

Familien flyttede netop til Dronningborg-kvarteret fem kilometer uden for centrum for at slippe for larm.

Ikke regnet med larmen

- Vi havde ikke regnet med den her form for støj, inden vi flyttede herud. Jeg har boet i centrum, og der brokkede jeg mig selvfølgelig ikke over larmen, siger Durim Hetemi til TV2 ØSTJYLLAND.

Nu, hvor Durim Hetemi har besluttet sig for at kaste sig aktivt ind i kampen for mere stille morgener, er han udmærket klar over, at andre vil være uenig med ham.

quote Vi havde ikke regnet med den her form for støj, inden vi flyttede herud. Jeg har boet i centrum, og der brokkede jeg mig selvfølgelig ikke over larmen.

Durim Hetemi, Randers

- Og det er helt fair med andre meninger, men jeg er bare stadig af den overbevisning, at der bør ændres på tingene, siger Durim Hetemi.

Byrådsmedlemmerne får hans henvendelse fremlagt på byrådsmødet mandag. 

IMG_Parkour224

play Moumen hopper fra mur til mur - lader sig ikke styre af usynlige regler

lægehelkiopter akuthelikopter helikopter

Person fløjet på hospitalet efter frontalt sammenstød

regn regnvejr

play Kraftig torden har på ny kurs mod Danmark

politibil

Ungt kærestepar i slagsmål: Pludselig gik de amok på politiet

20200925-111922-L-1920x1280we

play Regnen vælter ned over Østjylland

elledning ledning el elektricitet strøm elmast

20.000 ramt af strømafbrydelse søndag morgen

Dagens mest læste