Ny forskning skal finde Danmarks ældste øl

Vi har drukket øl i flere tusind år mere end hidtil antaget, mener danske forskere fra blandt andet Aarhus Universitet at bevise med ny metode.

Udgivet Opdateret
Den nye forskningsmetode er blevet til i et samarbejde mellem forskere fra Nationalmuseet og en lektor fra Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Øl har været en del af danskernes liv i generation efter generation.

Men måske går øllets tilstedeværelse i Danmark flere tusind år længere tilbage, end vi hidtil har vidst.

Det forsøger danske forskere og arkæologer at påvise med en helt ny metode.

- Vi ved i dag, at man både har brygget og drukket øl i Mellemøsten, blandt andet i Egypten og det mesopotamiske område, allerede fra det 4. og 5. årtusind før Kristus, siger Adam Cordes, der er arkæolog ved Nationalmuseet.

- At øllet kan dateres så meget tidligere i disse områder – hele 4-5000 år før os i Skandinavien - må være, fordi det ikke tidligere har været muligt at påvise øllets tilstedeværelse.

Vil fastslå de tidligste ølbrygninger i Danmark

Han er en del af gruppen af forskere fra Nationalmuseet, der har samarbejdet med lektor Kim Hebelstrup fra Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet om at udvikle den nye metode til at fastslå de tidligste ølbrygninger i Danmark.

Metoden består af indsamlet korn fra bondestenalderen og et elektronmikroskop.

- Den nye metode opererer med elektroner, hvilket gør, at man kan komme helt ned i mikrometer af det indre af kernerne i kornene til forskel fra et normalt lysmikroskop.

Dermed kan forskerne observere, om kernens enzymer er blevet omdannet til sukker og dermed har skabt huller i de små stivelseskorn.

Denne biokemiske proces er kendt som maltning og er et af de første skridt i brygning af øl.

- Så når vi ser stivelseskorn med huller i, betyder det, at kornet har været spiret og maltet.

Metoden er afprøvet på maltkerner fra jernalderen

Metoden er blevet afprøvet på nogle af de hidtil ældste kendte maltkerner fra jernalderen.

Peter Steen Henriksen, der er museumsinspektør ved Nationalmuseet og også er en del af forskerteamet, glæder sig over metodens muligheder.

- Nu har vi fået et redskab, som faktisk kan bevise, hvornår man begyndte at drikke øl i Danmark.

Den videre forskning vil byde på flere undersøgelser.

- Nu skal vi i de kommende år bruge den nye metode og finde de gamle kornfund frem, siger Henriksen.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her