Modstander undrer sig over Venstres valg af rådmandspost

Socialdemokrat undrer sig over Venstres valg af rådmandspost. - Jeg kan kun sidde i et rådmandskontor, og nu bliver det altså sundhed og omsorg, siger Venstres nye rådmand, der mener, kritikken klinger hult.

I dag faldt kabalen om rådmandspladser i Aarhus på plads, da Venstres Christian Budde kunne meddele, at han vil være rådmand for Sundhed og Omsorg de kommende fire år.

Dermed henviser Venstre også Anders Winnerskjold (S) til posten som rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse.

Den udmelding undrer dog Jasmine Søgaard, nyvalgt byrådsmedlem og kommende politisk ordfører for Socialdemokratiet.

Blandt andet fordi Christian Budde i en livevalgdebat på TV2 ØSTJYLLAND forud for kommunalvalget gav udtryk for, at handicapområdet var vigtigt for Venstre, og at han ville kæmpe for at få tilført penge til området.

- Vi er klar til på socialområdet under den paraply, hvor der jo er efterspørgsel efter penge generelt, at det er handicapområdet, der kommer først på socialområdet, sagde Christian Budde i tv-debatten.

S undrer sig

Nu har han med sit valg af rådmandspost lagt handicapområdet i skødet på Anders Winnerskjold. 

- Vi undrer os lidt over Venstres valg af rådmandspost. Venstre har i valgkampen og også tidligere fremført, at de mente at kunne finde cirka én milliard kroner til velfærd ved at styrke integrationen af borgere med ikke-vestlig baggrund. Simpelthen at få dem ud på arbejdsmarkedet. Derfor tror vi, at det må undre vælgerne, at de nu ikke vil gå ind og tage det ansvar ved at tage en rådmandspost for Sociale Forhold og Beskæftigelse. Tror de ikke på deres løsningsforslag?, lyder det fra Jasmine Søgaard.


Mener I, at det er muligt at finde en milliard på den måde?

- Vi tror, at der stadig er meget, der kan gøres i forhold til integration og særligt at få kvinder med ikke-vestlig baggrund ud på arbejdsmarkedet. Men vi lover ikke hurtige og nemme løsninger på samme måde, som Venstre har gjort. Vi er dog klar til fortsat at tage ansvaret og ser meget frem til arbejdet.

Havde I hellere set, at Socialdemokratiet var endt med den rådmandspost, Venstre nu har taget?

- Nej, vi ønsker ikke det ene mere end det andet. Vi er bare nysgerrige på, hvorfor Venstre ikke ønsker at gå ind og tage en rådmandspost på det område, som de netop har markeret sig så stærkt på, og hvor de har fremført den her rimeligt vidtløftige ide om en milliard kroner mere til velfærden.

Kan ikke sidde i to kontorer samtidig

For Christian Budde var valget af rådmandspost ikke så ligetil, fortæller han.

- Jeg kan kun sidde i et rådmandskontor, og nu bliver det altså Sundhed og Omsorg, hvor der er nogle ekstremt vigtige udfordringer, vi også gerne vil løse der, men det har været ekstremt svært at vælge, synes jeg, siger Christian Budde og nævner stress, ensomhed og børn, unge men også ældre, der har det svært, som nogle af indsatsområderne.

- Vi skal de kommende år til at formulere fremtidens sundhedsvæsen, og hvordan det skal se ud. Kommunerne kommer til at løfte et større ansvar fra regionerne. Og der står vi et sted i Aarhus, hvor vi simpelthen ikke har været dygtige nok, så det er de to dobbelte udfordringer på sundheds- og omsorgsområdet, som vi synes er så spændende, at vi vil ind og skubbe på, siger Christian Budde, der dog ikke synes, det har været et let valg.

- Der er en grund til, at vi har brugt nogle dage på at vælge. Det er vanvittigt svært og komplekst. Nu har vi valgt sundheds og omsorgs-området, fordi der er nogle kæmpestore udfordringer der. Ældre Sagen siger, at vi er på vej ind i en humanitær katastrofe på det område, og borgmesteren har også sagt som noget af det sidste i sin valgkamp, at det er en bunden opgave at løse det.

Christian Budde (V) talte varmt for handicapområdet i en debat med blandt andre borgmester Jacob Bundsgaard i kommunalvalgkampen. Nu har han sat sig på en anden rådmandspost.
Christian Budde (V) talte varmt for handicapområdet i en debat med blandt andre borgmester Jacob Bundsgaard i kommunalvalgkampen. Nu har han sat sig på en anden rådmandspost.

Afviser kritik

Adspurgt, hvorfor han og Venstre alligevel ikke greb chancen for at besætte rådmandsposten på det område, hvor Venstre direkte ville kunne påvirke handicapindsatsen samt det, Christian Budde kalder "beskæftigelses-integrationsdagsordenen", siger den nyslåede V-rådmand.

- Det er det vigtigste område, hvis vi skal finde nye penge til at styrke på vores velfærd. Det er at få kigget på den her beskæftigelses-integrationsdagsorden, så det betyder ikke, at vi ikke mener det, vi hele tiden har sagt på en integrations-beskæftigelsesdagsorden, og det kommer vi til at forfølge hundrede procent fra dag et, siger Christian Budde og forklarer, at Venstre derfor har placeret deres rutinerede byrådsmedlem Gert Bjerregaard i netop det udvalg, hvor han skal udfordre rådmand Anders Winnerskjold.

Socialdemokraternes kritik har han ikke meget til overs for.

- Jeg synes, det klinger lidt hult, når Socialdemokratiet kommer med sådan en undren, for de har været de defensive på den her integrationsdagsorden, så jeg vil glæde mig over, hvis det er en imødekommelse af, at de synes, det her område er vigtigere, for jeg synes ikke, de har været nok lydhøre hidtil, siger Christian Budde.