26-årig brager ind i byrådet med fremragende valg

26 år og fjerdeflest stemmer i hele kommunen. Det er status for Enhedslistens nye håb i Aarhus.

9,9 procent af de borgere i Aarhus Kommune, der tirsdag var nede at stemme, valgte at sætte deres kryds ved Enhedslisten.

Partiet går dermed 2,7 procent frem, hvilket giver dem et ekstra mandat, så de nu er oppe på 3 mandater i Aarhus.

I spids for succesen står partiets nye spidskandidat, 26-årige Laura Bryhl, der fik et flot personligt valg med 4.865 stemmer på hende.

Et personligt stemmetal, som kun de noget mere rutinerede herrer, borgmester Jacob Bundsgaard (19.279), Konservatives Steen Stavnsbo, (6.710) og SF'er Thomas Medom (5.490) kan overgå.

- Jeg er helt vildt overvældet og virkelig glad og helt vildt stolt af mit parti. Vi har bare gjort det virkelig godt, siger Laura Bryhl, da TV2 ØSTJYLLAND taler med hende torsdag aften.

Slår flere af de store

Flere profilerede aarhusianske politikere som for eksempel kommende rådmænd Anders Winnerskjold (S) og Christian Budde (V) samt Bünyamin Simsek må altså se sig slået af den unge kandidat, når de kommer til de personlige stemmetal.

Du har fået næsten 5.000 stemmer, hvad tror du, det skyldes?

- Jeg tror, vi har haft rigtig godt fat i de unge i den her valgkamp, vi har haft rigtig mange unge aktive, og så tror jeg, vi har været gode til at formidle vores klimapolitik, som er noget af det, der betyder rigtig meget for os.

- Og det er også noget, der betyder rigtig meget for de unge i Aarhus, som vi har rigtig mange af, siger Laura Bryhl.

Men er klimapolitikken generelt noget, der bliver glemt i lokalpolitik?

- Jeg synes i hvert fald, det mangler et større fokus. Vi har jo et mål om at være CO2-neutrale i 2030 i Aarhus Kommune, og det skal vi nå, men det kræver også, at vi trækker i arbejdstøjet nu.

Med 4865 personlige stemmer tordner Laura Bryhl ind i Aarhus Byråd.

To ud, tre nye ind

Udover Laura Bryhl selv, så får hun to partikammerater med ind på rådhuset i form af Katrine Vinther Nielsen og Thure Hastrup. Ud går Viggo Jonasen og Lone Norlander Smith.

Hvordan kommer man til at kunne mærke det generationsskifte?

- Jeg tror i hvert fald, at vi vil fokusere rigtig meget på de unges stemmer og så igen på klimapolitikken. Vi tre kommer til at supplere hinanden rigtig godt, vi har forskellige kompetencer og forskellige måder at gå til tingene på, så der kommer helt sikkert et nyt blik på tingene, siger Laura Bryhl.

Det blev ikke til nogen rådmandspost til Enhedslisten, men i stedet skal Laura Bryhl sidde som forperson for Teknisk Udvalg og være medlem af Magistraten, når hun indtræder i byrådet efter nytår.

261359-630eee2e.jpeg
261359-630eee2e.jpeg
partibogstav ø
Enhedslisten Aarhus kommune
Laura Bryhl
Født 22/3/1995 ,