Landsret skærper straf til sextiltalt psykolog: - Det er en kæmpe sejr

Landsretten har onsdag fundet en 58-årig psykolog fra Risskov skyldig i at have misbrugt sin stilling til at have sex med en klient.

I sms'er kaldte en psykolog blandt andet en klient for sin husslave. Det har nu kostet ham fængselsdom og job.

I dag, onsdag, er der blevet sat det allersidste punktum i en spetakulær sag om en 58-årig mandlig psykolog fra Risskov, der er dømt for at have udnyttet sin position til at have sex med en klient.

I byretten lød straffen til manden på en måneds ubetinget fængsel og to måneders betinget. Her blev han samtidig dømt til ikke at måtte virke som psykolog i tre år. Den dom har landsretten nu skærpet.

Læs også I dag falder dommen over sextiltalt psykolog

Onsdag eftermiddag har dommeren i Vestre Landsret i Aarhus igen kendt psykologen skyldig og udmålt en straf på tre måneders ubetinget fængsel. Manden må efter den nye dom ikke virke som psykolog i fem år.

Det har været så sej en kamp, og det er en kæmpe sejr at stå her i dag. Jeg er helt vildt lettet. Jeg er allermest lettet over, at han fra i morgen ikke må have flere klienter.

Forurettet

Det er en dom, som Dorthe Thorhauge, senioranklager ved Statsadvokaten i Viborg, er godt tilfreds med.

- Jeg er tilfreds med dommen. Han har jo fået skærpet sin straf efter min påstand. Det var det her, jeg gik efter, siger Dorthe Thorhauge til TV2 ØSTJYLLAND.

01:45

VIDEO: I august kunne vi fortælle, at en psykolog fra Risskov var sigtet for at have udnyttet sin position til at få sex med en klient. Nu har Landsretten skærpet hans dom.

Luk video

Psykolog nægter sig skyldig

Fire ud af seks dommere var enige i, at dommen skulle skærpes til 3 måneders ubetinget fængsel, og at psykologen skulle have frakendt sin ret til at udøve virksomhed som psykolog i fem år. 

De to øvrige dommere mente dog, at dommen skulle skærpes yderligere, og at den dømte psykolog skulle have en straf på seks måneders ubetinget fængsel. Dorthe Thorhauge er dog fortsat tilfreds med dommen.

Han nægter sig fortsat skyldig, og han er noget knust over dommen, som får en voldsom konsekvens på alle led og kanter.

Rasmus Amandusson, forsvarsadvokat

- Jeg henviste til en lignende sag fra 2017, hvor en psykiater også fik 3 måneders ubetinget fængsel, og derfor mener jeg, at det er der, niveauet er, siger senioranklageren til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Sextiltalt psykolog nægter sig skyldig: - Det var rollespil

Helt anderledes står det til hos den dømte psykolog og hans forsvarsadvokat Rasmus Amandusson. 

- Jeg må acceptere landsretten, men det var jo ikke det, min klient mente, der var sket. Han nægter sig fortsat skyldig, og han er noget knust over dommen, som får en voldsom konsekvens på alle led og kanter. Det påvirker ham både da han skal i fængsel, men det påvirker jo især også hans arbejdsmuligheder, siger Rasmus Amandusson til TV2 ØSTJYLLAND.

Psykologen har hele tiden holdt fast i, at behandlingen af den forurettede klient, var rollespil, og det gør han fortsat.

Byretten i Aarhus vurderede i februar, at psykologen var skyldig. Denne dom er Vesre Landsret enige i, og de har onsdag valgt at skærpe dommen.

Forurettet: Det er en kæmpe sejr

Den nu tidligere praktiserende psykolog er fundet skyldig i at have udnyttet sin klient i over en periode på cirka 4,5 måned. 

Den forurettede meldte psykologen i marts 2017, men dengang var der ingen, der lyttede på hende eller troede på, at det hun anmeldte, havde fundet sted. 

Læs også Forurettet i sexsag mod psykolog: - Ville gøre alt for ham

- Det har været så sej en kamp, og det er en kæmpe sejr at stå her i dag. Jeg er helt vildt lettet. Jeg er allermest lettet over, at han fra i morgen ikke må have flere klienter, og at han nu ikke kan gøre flere klienter fortræd, siger den forurettede til TV2 ØSTJYLLAND. 

I går besluttede jeg mig for, at jeg ikke vil skamme mig mere. Nu skal jeg bare videre.

Forurettet

Den forurettede er ikke blot lettede over, at hun nu ikke længere skal frygte, at andre klienter, bliver udsat for det samme, som psykologen udsatte hende for. Nu kan hun også sætte et endeligt punktum.

Læs også Psykiater om sexsag: - Aldrig hørt om den type behandling

- Nu betyder det, at jeg kan sætte et punktum og komme videre. Det vil jo blive ved med at påvirke mig, men nu er kampen om retfærdighed endelig slut. I går besluttede jeg mig for, at jeg ikke vil skamme mig mere. Nu skal jeg bare videre, siger den forurettede til TV2 ØSTJYLLAND.

TV2 ØSTJYLLAND er bekendt med den forurettedes fulde navn, men af hensyn til den forurettede, fremgår hun anonym i denne artikel.

Kvinden blev udnyttet af psykologen i en periode på over 4,5 måned.

Fortsatte som psykolog uden autorisation

Som følge af tiltalen mod manden fratog den offentlige myndighed, som afgør klager over autoriserede psykologer, Psykolognævnet, ham autorisationen, så han ikke kunne virke som autoriseret psykolog. Det fremgår af en afgørelse på nævnets hjemmeside.

Psykologen kunne dog fortsætte som psykolg, selvom han ikke havde autorisation. Det har han også kunnet, siden byretten kendte ham skyldig i februar i år. 

- I byretten var jeg så paf over, at han kunne fortsætte med at praktisere. Selvom de kendte ham skyldig, har han kunnet skade klienter i et halvt år, og jeg er så glad for, at det er slut nu, siger den forurettede til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Gravid kvinde blev snydt af sine veninder – fik tæsk af otte personer

TV2 ØSTJYLLAND har ved selvsyn konstateret, at psykologen har arbejdet som psykolog i et halvt år, selvom han ikke har nogen autorisation. 

Reglerne på psykolog-området er nemlig strikket sådan sammen, at Psykolognævnet kun kan fratage psykologen hans autorisation og ydernummer samt offentliggøre hans navn på deres hjemmeside.

Nævnet kan til gengæld ikke forhindre ham i at fortsætte som psykolog uden autorisation. Men nu hvor det allersidste punktum er blevet sat i sagen i dag, onsdag, kan psykologen altså ikke virke som psykolog de næste fem år.

Sådan begyndte sagen

Sagens to første retsmøder fandt sted den 18. og 19. december i år.

Tidligere er det kommet frem, at psykologen nægter sig skyldig. Det på trods af sms-korrespondancer mellem ham og klienten viser tegn på en nær personlig relation.

De aftaler møder i psykologens private bolig, og inden dem kunne beskeder mellem dem indikere andet end et professionelt forhold. Noget som ikke er lovligt.

I sms'erne står der blandt andet, at: 'Du skal smide tøjet i stuen og lægge dig bag mig i soveværelset' og 'Vil du give mig tantra-massage? Jeg kan nok ikke andet i aften.' 

Skulle tage en veninde med

Flere beskeder har samme ordlyd. Psykologen foreslår sågar også, at kvinden skal tage en veninde med, som også savner sex.

Den tiltalte forklarer sms'erne med rollespil. 

Læs også Atter biler i brand i nat - de mange sager frustrerer politiet

- Hun var på grund af historier fra hendes fortid bange for blandt andet at blive voldtaget, så derfor skriver jeg sådan som rollespilsagtig terapi. Hun bliver udsat for ord og temaer, som hun tidligere har været udsat for. Men det var rollespil, har den tiltalte tidligere sagt i retten.

I alt knap 800 beskeder mellem den tiltalte psykolog og en kvindelig patient er en del af bevisførelsen mod ham. 
Løbende bliver voldsomheden og de meget beskrivende seksuelle referencer intensiveret. 

Udvikler sig langsomt

Psykologen forklarer dog alle formuleringer, der kunne tyde på en seksuel og personlig kontakt, med rollespil og som en del af terapien. Også den del hvor korrespondancen bliver mere og mere grænseoverskridende.

Den kvindelige klient er af en anden overbevisning, og hun mener, at ordrerne i sms'erne har været reelle, og at de seksuelle ydelser har fundet sted. 

Han havde magten over mig og kaldte mig sin private luder. Han bestemte over mig og satte retningslinjerne. Som belønning fik jeg lov til at holde om ham efter sex.

Den forurettede i retten

- Løbende ændrer vores forhold sig fra at være professionelt til mere privat. Vi begynder at mødes i hans private bolig, hvor han holder om mig på sofaen, forklarede hun i december i retten. 

Knus og kram udvikler sig ifølge kvinden lige så langsomt til oralsex og deciderede samlejer. 

Fik det skidt efter sex

Umiddelbart indvilliger hun frivilligt i disse hændelser, men forklarer selv, at mandens position som psykolog har haft stor betydning. 

Læs også 59 bilbrande på fire måneder - politiet efterforsker sammenhæng

- Jeg ville gøre alt for den mand, og ville gøre alt for ikke at miste ham. Jeg var bange for, at han ville afbryde behandlingen. Jeg fik det rigtig skidt, da vi havde sex, og i dag fatter jeg ikke, hvordan jeg kunne gå med til det der, lød det fra den forurettede i retten.

- Jeg havde behov for nærvær, anerkendelse og for at føle mig elsket. Han havde magten over mig og kaldte mig sin private luder. Han bestemte over mig og satte retningslinjerne. Som belønning fik jeg lov til at holde om ham efter sex, fortsatte hun.

Flere gange gav den tiltalte psykolog ifølge kvinden udtryk for, at deres private seksuelle forhold skulle holdes hemmeligt.

'Du er ikke andet end en husslave'. Sådan skrev den sigtede psykolog angiveligt til sin patient, som nu anklager ham for at have misbrugt sin position til at få sex.

Skal holdes hemmeligt

I retten fortæller kvinden om, at hun skulle parkere væk fra psykologens private bolig, hvor de af flere omgange mødtes, og at hun ikke måtte snakke eller tænde lys. 

Det seksuelle forhold mellem dem har ifølge anklagerne stået på i lidt over fire måneder. Ifølge den forurettede eskalerede voldsomheden og de seksuelle ydmygelser løbende, inden hun til sidst sagde fra og fortalte sin nuværende psykiater om forholdet.

Jeg har aldrig hørt om den type behandling, og jeg kunne se, at den ikke var god for min klient. Hun fik det kun værre i den periode, hvor det stod på.

Kvindens psykiater i retten

- Jeg skulle kravle nøgen langsomt hen ad gulvet og knæle for hans fødder. Til sidst måtte jeg ikke bære et navn mere. Jeg var hans ejendel, hans slave og skulle adlyde ham, fortalte hun meget berørt om den sidste periode af det påståede seksuelle forhold.

Flere blowjobs

Ordrerne kom som oftest i sms'er mellem de to. Flere af beskederne mellem psykologen og kvinden er også af mere praktisk art, og anklageren i sagen, Jhin Lee fra Østjyllands Politi, mener i den sammenhæng, at der er en underlig sammenblanding.

I en sms anfægter anklageren således, at der sker en veksling mellem det seksuelle påståede rollespil, den tiltaltes rolle som psykolog og faktisk også en potentiel rolle som arbejdsgiver.

Læs også Tre børn forsvandt fra skole - er nu fundet i god behold

For psykologen tilbyder i sms'en, at kvinden kan få et job hos ham i klinikkens krisecenter, for som han skriver 'det vil give mulighed for flere blowjobs.'  

En sammenblanding som psykologen afviser.

Lånt sommerhus ud

Han erkender dog at have lånt sit sommerhus ud til patienten.

- Det var rigtig slemt på hjemmefronten hos hende, så det var for at hjælpe hende, at jeg gjorde det, lød det fra psykologen i retten. 

Han holder dog fast i forklaringen med rollespil, når beskederne er af seksuel karakter. 

Den tiltalte psykolog erkender i retten at have lånt sit sommerhus ud til klienten, som han er tiltalt for at have haft sex med.

Over en periode på flere måneder har klienten besøgt psykologen i hans private hjem i tilknytning til praksissen i Risskov.

Efter at den reelle behandling rent faktisk var afsluttet.  

Aldrig hørt om den type behandling

- For at hun kunne få lov til det, skulle hun gå med til en forebyggende indsats. Hun var begyndt at date mænd via sexdating-sites, og jeg hjalp hende for at undgå, hun kom ud i farlige situationer. Det skete gennem rollespil, sagde han i retten.

Den forklaring køber kvindens psykiater gennem 20 år dog ikke. Hun har også været vidne i retten.  

- Jeg har aldrig hørt om den type behandling, og jeg kunne se, at den ikke var god for min klient. Hun fik det kun værre i den periode, hvor det stod på, sagde psykiateren. 

Vi vurderer, at det er udtryk for grov tilsidesættelse af dine forpligtelser som psykolog, at du ikke har bevaret en professionel distance til din klient.

Psykolognævnet

Det var ifølge anklagerne mod psykologen over en fire måneder periode, at de skulle have haft et seksuelt forhold, og det var netop her, at psykiateren oplevede en forandring hos kvinden. 

- Hun tabte sig mange kilo og så elendig ud til sidst. Men hun kunne ikke selv se, at der var noget galt. Hun var vant til altid at klare det, hun blev udsat for, lød det fra psykiateren, der også var hende, der fik bragt sagen frem i offentligheden:

- Til sidst indrømmede hun deres forhold over for mig, og jeg tager så fat i min lægeforening.

To veninder bekræfter

I retten var to veninder til den forurettede med til at bekræfte psykologens negative indflydelse i perioden, hvor det påståede seksuelle forhold skulle have fundet sted. 

Helt præcist er manden tiltalt for at have overtrådt paragraf 220 og til dels 225 i straffeloven, der omhandler at udnytte sin position eller stilling til at gennemtvinge sig sex og anden kønslig omgang end sex med en person.

Læs også 19-årig kvinde voldtaget af ung retarderet - nu er dommen faldet

- Fra den 29. oktober 2016 til den 6. marts 2017 har den tiltalte i sit virke som psykolog under behandlingsmøder og samtaler med henblik på terapi ved groft misbrug af ofrets behandlingsmæssige afhængighed skaffet sig flere samlejer og oral sex, står der i anklageskriftet.

Fredag skal dommer Dot Buchtrup og de to domsmænd så afgøre, om psykologen skal dømmes for forholdene. 

Sms'er stærkt kritisable

Det er især de ydmygende sms'er mellem kvinden og psykologen, som nævnet finder stærkt kritisable.

- Vi vurderer, at det er udtryk for grov tilsidesættelse af dine forpligtelser som psykolog, at du ikke har bevaret en professionel distance til din klient, står der på nævnets hjemmeside.

Ingen er jo mere interesserede end os i, at vores fag ligger uantastet. Borgerne skal kunne regne med, at tingene er i orden, når de opsøger en psykolog.

Eva Secher, formand Dansk Psykolog Forening

Derudover lægger Psykolognævnet også vægt på, at den pågældende psykolog rent faktisk selv var i ambulant behandling og havde psykiske problemer på tidspunktet for de påståede sigtelser.

- Da vi vurderer, at der er risiko for, at andre klienter kan blive udnyttet, er det vores opfattelse, at der er tale om påtrængende tilfælde, hvor dit fortsatte virke som autoriseret psykolog frembyder overhængende fare, lyder det derfor i afgørelsen.

Regler bør skærpes

Formanden for Dansk Psykolog Forening, Eva Secher, ønskede i august ikke at udtale sig om den konkrete sag, men hun mente, at reglerne på området bør skærpes.

- Hvis man begår noget alvorligt som autoriseret psykolog, så kan ydernummer og autorisation fjernes. Men psykologen kan fortsat kalde sig for psykolog. Vi ønsker, at der skabes mulighed for, at Psykolognævnet kan handle yderligere i særligt alvorlige tilfælde, sagde hun og uddybede:  

- Ingen er jo mere interesserede end os i, at vores fag ligger uantastet. Borgerne skal kunne regne med, at tingene er i orden, når de opsøger en psykolog.

Man behøver altså ikke autorisation for at kunne arbejde som psykolog, og det bekymrede dengang også formanden for Sind, Knud Kristensen.

01:21

VIDEO: Her kan du se et interview fra august med Eva Secher Mathiasen, formand for Dansk Psykolog Forening.

Luk video

Burde ikke kunne kalde sig psykolog

- Vi så gerne, at der var mere styr på, hvem der har lov til at hjælpe for eksempel psykisk sårbare mennesker, sagde Knud Kristensen.

- Hvis man sørger for kun at gå til en psykolog, der er autoriseret, så har man en sikkerhed, men det føler vi os ikke overbevist om, at patienterne er klar over. Jeg kunne godt tænke mig nogle skarpere regler for, hvem der overhovedet må tage sig af at hjælpe folk, som har psykiske problemer. 

Derfor kunne jeg sagtens forestille mig, at man også skulle have frataget retten til at kalde sig psykolog, hvis man var dømt for at have misbrugt sine patienter.

Knud Kristensen, formand for Sind

Sind-formanden så gerne, at man også kunne pille ved psykologers ret til at kalde sig psykologer. 

- Hidtil har vi gået ud fra, at hvis man bare fjernede psykologernes autorisation, så havde patienterne en beskyttelse. Men der er noget, der tyder på, at det ikke er nok. Derfor kunne jeg sagtens forestille mig, at man også skulle have frataget retten til at kalde sig psykolog, hvis man var dømt for at have misbrugt sine patienter.

02:27

VIDEO: I august sagde Knud Kristensen fra Sind, at han gerne vil pille ved psykologers ret til at kalde sig psykologer, hvis de bliver dømt.

Luk video