Psykiater om sexsag: - Aldrig hørt om den type behandling

En sextiltalt psykologs behandling af en klient blev onsdag eftermiddag kritiseret af en psykiater i retten

To veninder til den forurettede, hendes psykiater og tiltaltes eks-kæreste afgav onsdag eftermiddag forklaring i retten i forbindelse med en spektakulær sag. 

Her er en psykolog fra Risskov tiltalt for at have udnyttet sin position til at få sex med en nu tidligere klient. Han har hele tiden forsvaret sig med, at det blot var rollespil, når han har skrevet frække sms'er til klienten. 

Den forklaring køber kvindens psykiater gennem 20 år ikke. 

- Jeg har aldrig hørt om den type behandling, og jeg kunne se, at den ikke var god for min klient. Hun fik det kun værre i den periode, hvor det stod på, sagde psykiateren i retten. 

Oplevede en forandring

Det var ifølge anklagerne mod psykologen over en fire måneder periode, at de skulle have haft et seksuelt forhold, og det var netop her, at psykiateren oplevede en forandring hos kvinden. 

quote Hun tabte sig mange kilo og så elendig ud til sidst. Men hun kunne ikke selv se, at der var noget galt. Hun var vant til altid at klare det, hun blev udsat for.

Psykiater i retten

- Hun tabte sig mange kilo og så elendig ud til sidst. Men hun kunne ikke selv se, at der var noget galt. Hun var vant til altid at klare det, hun blev udsat for, lød det fra psykiateren, der også var hende, der fik bragt sagen frem i offentligheden:

- Til sidst indrømmede hun deres forhold over for mig, og jeg tager så fat i min lægeforening.

I retten var to veninder til den forurettede med til at bekræfte psykologens negative indflydelse i perioden, hvor det påståede seksuelle forhold skulle have fundet sted. 

Slår fast at de havde sex

Tidligere på dagen havde den forurettede selv afgivet forklaring i sagen. 

Hun slår - i modsætning til den tiltalte - fast, at de har haft sex mange gange. 

Deres relation begyndte som et normalt psykolog-klient forhold, men undervejs udviklede det sig.

- Løbende ændrer vores forhold sig fra at være professionelt til mere privat. Vi begynder at mødes i hans private bolig, hvor han holder om mig på sofaen, forklarede den forurettede i retten. 

Knus og kram udvikler sig ifølge kvinden lige så langsomt til oralsex og deciderede samlejer. 

Fik det skidt efter sex

Umiddelbart indvilliger hun frivilligt i disse hændelser, men forklarer selv, at mandens position som psykolog har haft stor betydning. 

quote Jeg havde behov for nærvær, anerkendelse og for at føle mig elsket. Han havde magten over mig og kaldte mig sin private luder.

Forurettet i retten

- Jeg ville gøre alt for den mand, og ville gøre alt for ikke at miste ham. Jeg var bange for, at han ville afbryde behandlingen. Jeg fik det rigtig skidt, da vi havde sex, og i dag fatter jeg ikke, hvordan jeg kunne gå med til det der, lød det fra den forurettede i retten.

- Jeg havde behov for nærvær, anerkendelse og for at føle mig elsket. Han havde magten over mig og kaldte mig sin private luder. Han bestemte over mig og satte retningslinjerne. Som belønning fik jeg lov til at holde om ham efter sex, fortsatte hun.

Flere gange gav den tiltalte psykolog ifølge kvinden udtryk for, at deres private seksuelle forhold skulle holdes hemmeligt.

Seksuelle ydmygelser

I retten fortæller kvinden om, at hun skulle parkere væk fra psykologens private bolig, hvor de af flere omgange mødtes, og at hun ikke måtte snakke eller tænde lys. 

Det seksuelle forhold mellem dem har ifølge anklagerne stået på i lidt over fire måneder. Ifølge den forurettede ekskalerede voldsomheden og de seksuelle ydmygelser løbende, inden hun til sidst sagde fra og fortalte sin psykiater om forholdet.

- Jeg skulle kravle nøgen langsomt hen af gulvet og knæle for hans fødder. Til sidst måtte jeg ikke bære et navn mere. Jeg var hans ejendel, hans slave og skulle adlyde ham, fortalte hun meget berørt om den sidste periode af det påståede seksuelle forhold. 

Under hele sin forklaring virkede hun overbevisende, men også tydeligt berørt og nervøs over situationen. Flere gange, hvor spørgsmålene fra anklager og forsvarer omhandlede de detaljerede seksuelle ydmygelser, var hun ved at bryde sammen. 

Den tiltalte reagerede overrasket og med løftede øjenbryn under dele af den forurettedes vidneudsagn. 

Kvindens forklaringer underbygges af en række sms'er mellem hende og den tiltalte. 

Manden skulle ifølge eks-kæresten, som onsdag også gav forklaring i retten, tidligere have vist interesse og fået hende med på til tider ekstreme former for sex. 
Manden skulle ifølge eks-kæresten, som onsdag også gav forklaring i retten, tidligere have vist interesse og fået hende med på til tider ekstreme former for sex.  Foto: Niels Ahlmann Olesen - Ritzau Scanpix

Skal tage veninde med

I sms'erne står der blandt andet følgende: 'Du skal smide tøjet i stuen og lægge dig bag mig i soveværelset' og 'Vil du give mig tantra-massage? Jeg kan nok ikke andet i aften.' 

Flere beskeder har samme ordlyd. Psykologen foreslår sågar også, at kvinden skal tage en veninde med, som også savner sex.

quote Hun var på grund af historier fra hendes fortid bange for blandt andet at blive voldtaget, så derfor skriver jeg sådan som rollespilsagtig terapi.

Tiltalte i retten

Den tiltalte afviser, at sms'erne skulle forstås som andet end rollespil.

- Hun var på grund af historier fra hendes fortid bange for blandt andet at blive voldtaget, så derfor skriver jeg sådan som rollespilsagtig terapi. Hun bliver udsat for ord og temaer, som hun tidligere har været udsat for. Men det var rollespil, forklarede han i retten tirsdag.

I retten forklarede den forurettede kvinde rent faktisk, at selve behandlingen fra den tiltalte psykolog hjalp hende. Også derfor var hun bange for at miste ham og gik med til at give ham de seksuelle ydelser.
I retten forklarede den forurettede kvinde rent faktisk, at selve behandlingen fra den tiltalte psykolog hjalp hende. Også derfor var hun bange for at miste ham og gik med til at give ham de seksuelle ydelser.

Ikke rollespil

Den forklaring forstår kvinden ikke. 

- Det var ikke rollespil. I begyndelsen troede jeg faktisk, at det var en leg, indtil jeg kunne se, at han mente det dødalvorligt. Jeg var aldrig gået i seng med ham, hvis ikke jeg var bange for at miste ham, lød det fra hende i retten.

quote Det var ikke rollespil. I begyndelsen troede jeg faktisk, at det var en leg, indtil jeg kunne se, at han mente det dødalvorligt.

Forurettet i retten

I alt knap 800 beskeder mellem den tiltalte psykolog og den kvindelige patient er en del af bevisførelsen mod ham. Løbende bliver voldsomheden og de meget beskrivende seksuelle referencer intensiveret. 

Psykologen forklarer dog alle formuleringer, der kunne tyde på en seksuel og personlig kontakt, med rollespil og som en del af terapien. Også den del, hvor korrespondancen bliver mere og mere grænseoverskridende.

Flere blowjobs

Flere beskeder mellem dem er dog også af mere praktisk art, og anklageren i sagen, Jhin Lee fra Østjyllands Politi, mener i den sammenhæng, at der er en underlig sammenblanding.

I en sms anfægter anklageren således, at der sker en veksling mellem det seksuelle påståede rollespil, den tiltaltes rolle som psykolog og faktisk også en potentiel rolle som arbejdsgiver.

For psykologen tilbyder i sms'en, at kvinden kan få et job hos ham i klinikkens krisecenter, for som han skriver 'det vil give mulighed for flere blowjobs.'  

En sammenblanding som psykologen afviser.

Lånt sommerhus ud

Han erkender dog at have lånt sit sommerhus ud til patienten. Her mener kvinden - i modsætning til psykologen - at de også havde sex, da den tiltalte kom på besøg. 

- Det var rigtig slemt på hjemmefronten hos hende, så det var for at hjælpe hende, at jeg lånte sommerhuset ud, lød det tirsdag fra psykologen i retten, hvor han også afviste, at de havde sex. 

quote Det var rigtig slemt på hjemmefronten hos hende, så det var for at hjælpe hende, at jeg lånte sommerhuset ud.

Tiltalte i retten

Helt præcist er manden tiltalt for at have overtrådt paragraf 220 og til dels 225 i straffeloven, der omhandler at udnytte sin position eller stilling til at gennemtvinge sig sex og anden kønslig omgang end sex med en person.

- Fra den 29. oktober 2016 til den 6. marts 2017 har den tiltalte i sit virke som psykolog under behandlingsmøder og samtaler med henblik på terapi ved groft misbrug af ofrets behandlingsmæssige afhængighed skaffet sig flere samlejer og oral sex, står der i anklageskriftet.

Dommen i sagen ventes at falde den 8. februar 2019 i forbindelse med et tredje retsmøde. 

Fratagelse forlænget til marts

Som følge af tiltalen mod manden har den offentlige myndighed, som afgør klager over autoriserede psykologer, Psykolognævnet, frataget ham autorisationen i første omgang i seks måneder.

Fratagelsen er blevet forlænget til den 6. marts 2019.

Han kan altså ikke i den periode virke som autoriseret psykolog.

Det fremgår af en afgørelse på nævnets hjemmeside.

Psykologens arbejdsmetoder helt generelt kritiseres af Psykolognævnet.

Disse er således sammen med tiltalen mod manden årsagen til, at han nu ikke længere kan kalde sig autoriseret psykolog.

Sms'er stærkt kritisable

Det er især de ydmygende sms'er mellem kvinden og psykologen, som nævnet finder stærkt kritisable.

- Vi vurderer, at det er udtryk for grov tilsidesættelse af dine forpligtelser som psykolog, at du ikke har bevaret en professionel distance til din klient, står der på nævnets hjemmeside.

quote Der er tale om påtrængende tilfælde, hvor dit fortsatte virke som autoriseret psykolog frembyder overhængende fare.

Psykolognævnet

Derudover lægger Psykolognævnet også vægt på, at den pågældende psykolog rent faktisk selv var i ambulant behandling og havde psykiske problemer på tidspunktet for de påståede sigtelser.

- Da vi vurderer, at der er risiko for, at andre klienter kan blive udnyttet, er det vores opfattelse, at der er tale om påtrængende tilfælde, hvor dit fortsatte virke som autoriseret psykolog frembyder overhængende fare, lyder det derfor i afgørelsen.

'Du er ikke andet end en husslave'. Sådan skrev den sigtede psykolog angiveligt til sin patient, som nu anklager ham for at have misbrugt sin position til at få sex.
'Du er ikke andet end en husslave'. Sådan skrev den sigtede psykolog angiveligt til sin patient, som nu anklager ham for at have misbrugt sin position til at få sex.

Fortsætter uden autorisation

Når retssagen er ovre, vil Psykolognævnet formentlig tage stilling til, om han kan få autorisationen tilbage.

I mellemtiden har der åbnet sig en anden problemstilling.

For selv om den sigtede psykolog lige nu ingen autorisation har, kan han sagtens fortsætte sit arbejde. Noget TV2 ØSTJYLLAND ved selvsyn har konstateret, at han gør.

Reglerne på psykolog-området er nemlig strikket sådan sammen, at Psykolognævnet kun kan fratage psykologen hans autorisation og ydernummer samt offentliggøre hans navn på deres hjemmeside.

Nævnet kan til gengæld ikke forhindre ham i at fortsætte som psykolog uden autorisation.

Regler bør skærpes

Formanden for Dansk Psykolog Forening, Eva Secher, ønskede i august ikke at udtale sig om den konkrete sag, men hun mente, at reglerne på området bør skærpes.

quote Ingen er jo mere interesserede end os i, at vores fag ligger uantastet. Borgerne skal kunne regne med, at tingene er i orden, når de opsøger en psykolog.

Eva Secher, Formand Dansk Psykolog Forening

- Hvis man begår noget alvorligt som autoriseret psykolog, så kan ydernummer og autorisation fjernes. Men psykologen kan fortsat kalde sig for psykolog. Vi ønsker, at der skabes mulighed for, at Psykolognævnet kan handle yderligere i særligt alvorlige tilfælde, sagde hun og uddybede:  

- Ingen er jo mere interesserede end os i, at vores fag ligger uantastet. Borgerne skal kunne regne med, at tingene er i orden, når de opsøger en psykolog.

Man behøver altså ikke autorisation for at kunne arbejde som psykolog, og det bekymrede dengang også formanden for Sind, Knud Kristensen.

VIDEO: Her kan du se et interview fra august med Eva Secher Mathiasen, formand for Dansk Psykolog Forening.

Burde ikke kunne kalde sig psykolog

- Vi så gerne, at der var mere styr på, hvem der har lov til at hjælpe for eksempel psykisk sårbare mennesker, sagde Knud Kristensen.

- Hvis man sørger for kun at gå til en psykolog, der er autoriseret, så har man en sikkerhed, men det føler vi os ikke overbevist om, at patienterne er klar over. Jeg kunne godt tænke mig nogle skarpere regler for, hvem der overhovedet må tage sig af at hjælpe folk, som har psykiske problemer. 

Sind-formanden så gerne, at man også kunne pille ved psykologers ret til at kalde sig psykologer. 

- Hidtil har vi gået ud fra, at hvis man bare fjernede psykologernes autorisation, så havde patienterne en beskyttelse. Men der er noget, der tyder på, at det ikke er nok. Derfor kunne jeg sagtens forestille mig, at man også skulle have frataget retten til at kalde sig psykolog, hvis man var dømt for at have misbrugt sine patienter.

VIDEO: I august sagde Knud Kristensen fra Sind, at han gerne vil pille ved psykologers ret til at kalde sig psykologer, hvis de bliver dømt.
20210114-143425-L-1920x1277we

Sygeplejersker varsler strejke

AGF-Sønderjyske

Sådan kommer det til at foregå, når tusindvis af fodboldfans i dag skal på stadion

Clip0015.MXF.03_35_04_13.Still002

Karina blokerede industrihavn: - Jeg er villig til at lade mig arrestere

Økologisk müsli

Müsli solgt i landsdækkende kæde tilbagekaldes: Spis det ikke

Skærmbillede 2021-04-21 kl. 21.42.15

play Forsker støtter lempelse af dyrelov: - Vi har med kompetente dyr at gøre

Breaking
Hjemmeundervisning

liveblog COVID-19 LIVE: Gymnasier vil have lov at åbne på fuldtid

Dagens mest læste