Kommune trodser anbefalinger: Børn kan alligevel blive hjemme

Aarhus Kommune anbefaler nu familier med coronasmitte i hjemmet til ikke at møde ind i institutioner og skoler.

Børn og voksne med coronasmitte i hjemmet anbefales nu af Aarhus Kommune til ikke at møde ind i dagtilbud og på skoler. Genre Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Opdatering: Nu har regeringen ombestemt sig. I hele landet er det nu gældende, at når skoler og daginstitutioner åbner igen efter påske, skal børn med personer i familien, der er smittet med coronavirus, alligevel ikke møde i skole. Det oplyser sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) i en pressemeddelelse, som regeringen har sendt ud mandag aften klokken 19:30.

Læs også Børn med coronasmittede i familien skal ikke møde i skole

Aarhus Kommune vælger nu sammen med blandt andre Aalborg og Odense Kommuner at trodse de officielle retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen.

I Aarhus anbefales børn og voksne, der bor med en coronasmittet, nu til at blive hjemme fra dagtilbud og skole.

Jeg tror, at vores udmelding faktisk vil få flere børn ud i skolerne og institutionerne, for mange ville ellers have holdt dem hjemme af frygt for smitte fra andre hjem.

Thomas Medom (SF), Rådmand, Børn og Unge

Det bekræfter Rådmand for Børn og Skole, Thomas Medom (SF), over for TV2 ØSTJYLLAND.

- Anbefalinger om det modsatte har været kilde til stor utryghed, så derfor melder vi nu det her ud. Jeg tror, at det vil berolige mange familier derude, siger Thomas Medom til TV2 ØSTJYLLAND.

De nye anbefalinger fra kommunen bliver meldt ud til forældre og ansatte gennem blandt andet Aula.

Rådmanden slår dog fast, at familier med coronasmitte i hjemmet stadig har ret til at aflevere deres barn i institutionerne. Sundhedsstyrelsens anbefaling står højest på det punkt.

'Flere vil komme afsted'

I Sundhedsstyrelsens retningslinjer står ellers, at man som udgangspunkt godt kan komme i dagtilbud eller skole, selv om en person i husstanden er blevet konstateret smittet med covid-19.

Men den anbefaling har ifølge rådmanden skabt unødigt stor usikkerhed blandt forældre og ansatte på skoler og i dagtilbud. 

Læs også Overblik: Sådan genåbner de østjyske skoler, børnehaver og vuggestuer

- Jeg tror, at vores udmelding faktisk vil få flere børn ud i skolerne og institutionerne, for mange ville ellers have holdt dem hjemme af frygt for smitte fra andre hjem. Nu er forhåbentlig færre utrygge, siger Thomas Medom.

- Det er efter et forsigtighedsprincip, at vi melder det her ud, fortsætter han. 

02:10

VIDEO: Pædagogmedhjælper Katrine Kjeldsen er ikke helt sikker på, at hendes børn, toårige Konrad og treårige Klare, skal afsted i børnehave, når institutionerne åbner efter påske. Indslaget er fra den 8. april.

Luk video

Skal stadig kontakte læge

I forhold til familier, hvor enten børn eller voksne er i en særlig risikogruppe, så støtter Aarhus Kommune på det punkt fortsat Sundhedsstyrelsens anbefalinger. 

- Her skal man stadig kontakte sin egen læge for at få klarhed over, om det er forsvarligt at tage på job eller i skole og dagtilbud, slår Thomas Medom fast. 

Læs også Svaret, som alle i risikogruppen har ventet på: I skal spørge jeres læge

Her har der dog være uklarheder i udmeldingerne fra regeringen og styrelsen, men konklusionen er altså endt på, at det skal bero på en på en konkret sundhedsfaglig vurdering, om børn og ansatte i risikogruppen skal møde op i dagtilbud eller skole efter påske.

Vurderingen skal foretages af den enkeltes praktiserende læge.

Vant til at tackle retningslinjer

- Den melding, vi har i fællesskab med hinanden, er, at det er en konkret og individuel sundhedsfaglig vurdering, om man skal møde i skole og børnehave, når de åbner igen. Det samme gælder medarbejderne, lød det nemlig onsdag aften fra børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) i et interview med TV 2.

- Den sundhedsfaglige vurdering beror på Sundhedsstyrelsens retningslinjer, og dem er lægerne (de praktiserende læger, red.) vant til at tackle, og det er dem, der kommer med en vurdering af ens situation.

Børne- og undervisningsministeren skar onsdag igennem på spørgsmålet om, hvordan personer i særlig risikogruppe skal forholde sig.  Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix