Børn med coronasmittede i familien skal ikke møde i skole

Regeringen har besluttet, at børn med coronasmittede i familien, alligevel ikke skal møde i skole efter påske.

Skolebørn med coronasmittede i familien skal alligevel ikke møde ind efter påske. Foto: Ida Marie Odgaard - Ritzau Scanpix

Når skoler og daginstitutioner åbner igen efter påske, skal børn med personer i familien, der er smittet med coronavirus, alligevel ikke møde i skole.

Det har regeringen besluttet, oplyser sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) i en pressemeddelelse.

Det kan være rigtigt svært netop for familier med mindre børn, og vi har forståelse for, at der er mange, der er utrygge om den situation.

Magnus Heunicke (S), sundheds- og ældreminister

- Mange har været usikre på, om der er taget de rette forholdsregler, når skolerne og dagtilbud igen åbner på onsdag, siger Magnus Heunicke.

- Det gælder særligt spørgsmålet, om børn skal møde i dagtilbuddet eller skolen, hvis en i hjemmet er smittet med Covid-19. Den usikkerhed tager regeringen nu konsekvensen af.

Flere kommuner trodsede retningslinjer

Sundhedsstyrelsens anbefaling har hidtil været, at man som udgangspunkt godt kan komme i dagtilbud eller skole, selv om en person i husstanden er blevet konstateret smittet med coronavirus.

Den nye melding fra sundhedsministeren kommer, efter at flere af landets kommuner har oplyst, at de ville trodse den retningslinje fra Sundhedsstyrelsen og lade børn med en coronasmittet i familien få lov at blive hjemme.

Sådan lød det tidligere mandag aften fra blandt andet Aalborg Kommune, Aarhus Kommune og Odense Kommune.

Læs også Kommune trodser anbefalinger: Børn kan alligevel blive hjemme

Forståelse for utryghed

- Der gælder en række strenge krav til rengøring, hygiejne og selvisolation, når der er coronasmittede i hjemmet. Det kan være rigtigt svært netop for familier med mindre børn, og vi har forståelse for, at der er mange, der er utrygge om den situation, siger Magnus Heunicke i meddelelsen.

- Derfor har vi i regeringen ud fra et forsigtighedsprincip truffet den beslutning, at børn, der bor i husstand med en person, der er coronasmittet, ikke skal møde i skole eller dagtilbud.

Godt halvdelen af landets kommuner er klar til at åbne de første institutioner fra onsdag, viser en rundspørge foretaget af Kommunernes Landsforening. Resten følger senest mandag den 20. april.

02:10

VIDEO: Pædagogmedhjælper Katrine Kjeldsen er ikke helt sikker på, at hendes børn, toårige Konrad og treårige Klare, skal afsted i børnehave, når institutionerne åbner efter påske. Indslaget er fra den 8. april.

Luk video

Skal stadig kontakte læge

I forhold til familier, hvor enten børn eller voksne er i en særlig risikogruppe, har der været uklarheder i udmeldingerne fra regeringen og sundhedsstyrelsen, men konklusionen er endt på, at det skal bero på en på en konkret sundhedsfaglig vurdering, om børn og ansatte i risikogruppen skal møde op i dagtilbud eller skole efter påske.

Vurderingen skal foretages af den enkeltes praktiserende læge.

Læs også Svaret, som alle i risikogruppen har ventet på: I skal spørge jeres læge

- Den melding, vi har i fællesskab med hinanden, er, at det er en konkret og individuel sundhedsfaglig vurdering, om man skal møde i skole og børnehave, når de åbner igen. Det samme gælder medarbejderne, lød det nemlig onsdag aften fra børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) i et interview med TV 2.

- Den sundhedsfaglige vurdering beror på Sundhedsstyrelsens retningslinjer, og dem er lægerne (de praktiserende læger, red.) vant til at tackle, og det er dem, der kommer med en vurdering af ens situation.

Børne- og undervisningsministeren skar onsdag igennem på spørgsmålet om, hvordan personer i særlig risikogruppe skal forholde sig. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix