Hospital slipper for besparelser - men klare krav følger med

Aarhus Universitetshospital får nu lukket hullet i kassen, men med det følger krav til antallet af operationer og økonomien.

Tirsdag aften indgik politikerne i Region Midtjylland en aftale, som blandt andet løfter AUHs økonomi med i alt 214,3 mio. kr. i 2020. Foto: Linda Kastrup - Ritzau Scanpix

Besparelser har længe været det helt store samtaleemne på Aarhus Universitetshospital.

Men nu ser det ud til, at det pressede personale kan vejre morgenluft.

Læs også Budgetaftale på plads: Aarhus Universitetshospital får den største bid af kagen

Det regionsbudget, der faldt på plads i går, sikrer nemlig 214 mio. kr. til det hårdt prøvede supersygehus i Skejby.

Samtidig har partierne en intention om, at de 60,7 mio. kr., der mangler for at komme i balance, vil blive tilført i 2021, hvilket betyder, at man fjerner samtlige planlagte besparelser fra 2020 og frem. 

02:00

VIDEO: Nu håber både patienter og medarbejdere, at de ekstra penge fra regionen kan rette op på alt for lang tid med travlhed, fyringer, uvished og aflyste operationer.

Luk video

Pengene kommer med forventninger

Med tilførslen af de mange millioner kr. følger en række klare krav fra regionsrådets side.

- Det er klart, at når man giver så stor en pose penge, så følger der også nogle krav med, siger formand for Regionsrådet i Region Midtjylland Anders Kühnau (S).

Helt konkret betyder det, at der medio 2020 skal gennemføres mindst 1000 operationer om ugen på Aarhus Universitetshospital.

Vi er rigtig glade. Vi har længe kæmpet for, at der bliver tilført flere midler til de opgaver, vi er blevet stillet af regionsrådet.

Jacob Gøtzsche, fællestillidsrepræsentant for sygeplejersker og radiografer, AUH

Også regionsrådets næstformand forventer at se resultater.

Læs også Sygeplejerske om milliardbesparelse: - Jeg tror, sygehuset brænder sammen

- Med de her penge stiller vi krav til, at de skal nå et vist antal operationer. Jeg håber på, at humøret hos medarbejderne bliver lidt bedre, for det er afgørende for, at vi får behandlet nogle flere patienter for det, de fejler, siger Carsten Kissmeyer (V), 2. næstformand for regionsrådet i Region Midtjylland, til TV2 ØSTJYLLAND. 

00:17

VIDEO: "Patienter skal opereres til tiden! Nu skal Aarhus Universitetshospital levere!" Så kontant er kravet fra Region Midtjylland, efter politikerne sent i aftes landede en ny aftale med en stor økonomisk håndsrækning til det hårdt prøvede supersygehus.

Luk video

Et skridt i den rigtige retning

Nogle af dem, som nu forhåbentlig kan se frem til en mindre presset hverdag, er hospitalets sygeplejersker.

Hos dem falder udsigten til afskaffede besparelser i god jord.

- Vi er rigtig glade. Vi har længe kæmpet for, at der bliver tilført flere midler til de opgaver, vi er blevet stillet af regionsrådet, siger fællestillidsrepræsentanten for sygeplejersker og radiografer på AUH, Jacob Gøtzsche.

Ifølge fællestillidsrepræsentanten kommer pengene til at gøre en forskel.

Læs også Sygeplejerske: - Jeg har ikke tid til at spise min frokost

- For vores sygeplejersker betyder det, at vi for en gangs skyld ikke skal til at tænke på flere besparelser, flere fyringsrunder og flere specialer, der skal nedlægges. Nu kan der blive rum til vores kerneopgave, nemlig at passe patienterne, siger Jacob Gøtzsche til TV2 ØSTJYLLAND.

Du kan læse hele budgetaftalen her.

03:19

VIDEO: Hospitalsdirektør Poul Blåbjerg fotæller, hvorvidt vi nu kan regne med, at det er slut med besparelser og aflyste operationer.

Luk video