Sygeplejerske om milliardbesparelse: - Jeg tror, sygehuset brænder sammen

Sygeplejersker bryder sammen under arbejdet på det nye supersygehus, som har svært ved at rekruttere nye sygeplejersker.

02:37

VIDEO: Sygeplejerske Naja Hansen gør sit bedste for at patienterne ikke skal mærke, hvor presset hun er.

En samlet besparelse på én milliard kroner. Så mange penge skal det allerede pressede supersygehus i Skejby spare.

Regningen skyldes, at det både blev dyrere og tog længere tid end forventet at flytte alle afdelinger fra hospitalerne rundt om i Aarhus til det nye, store supersygehus i Skejby. 

Læs også Sygeplejerske: - Jeg har ikke tid til at spise min frokost

Og kæmperegningen rammer hårdt. For personalet føler sig i forvejen hårdt presset og stod, allerede inden nyheden om milliardregningen kom ud, til at skulle spare 325 millioner kroner. 

- Jeg tror simpelthen, det her sygehus brænder sammen, siger afdelingssygeplejerske på mave- og tarmkirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital Inger Sønderholm til TV2 ØSTJYLLAND. 

- Vi har været alle propperne og sikkerhedsnålene og sprøjterne og alting igennem, som vi kunne spare på. Så det, vi er nødt til at spare på nu, er behandlinger. Er det operationer på kræftpatienter, vi skal spare på? Er det der, vi er?

Der er ikke flere steder at spare, mener Inger Sønderholm, afdelingssygeplejerske for mave- og tarmkirurgisk afdeling på AUH. 

Katastrofal spareplan

Birgit Pedersen har været indlagt på Aarhus Universitetshospital i en uges tid efter en operation for kræft i mavesækken. Hun kan ikke sætte en finger på sygeplejerskernes arbejde, men føler med dem. 

Læs også Udsigt til store besparelser på sygehus: Mangler en milliard kroner

- Hvis man snakker med dem om det, så virker de frustrerede over alt det, der skal ske. Personalet ville nok skulle løbe endnu stærkere og ikke kunne få det til at hænge sammen, hvis der skal spares endnu mere, siger Birgit Pedersen.

- Jeg synes, det er katastrofalt, at når man bygger sådan et nyt, flot sygehus og flytter hertil, og så skal man allerede spare så meget. 

At bygge et stort, nyt superhus og så spare på behandlingerne er katastrofalt, mener Birgit Pedersen, der er indlagt på AUH. 

Sygeplejersker bryder sammen

En af de sygeplejersker, som tager sig af Birgit Pedersen, er Naja Hansen. I sit arbejde møder hun rigtig mange nyuddannede sygeplejersker, som får deres første job på mave-tarm-afdelingen. For mange af dem, er presset for stort. 

- De bryder sammen og bliver kede af det, fordi der ikke er tid og rum til at skabe den oplæring i at tage de beslutninger, de skal kunne tage. Selvom vi gør vores bedste for at oplære dem, er der ikke tid til det, siger Naja Hansen. 

Læs også Bekymrede læger slår alarm: Vi kan ikke levere den optimale kvalitet

Selv gør Naja Hansen, hvad hun kan, for at holde humøret højt. Men den pressede hverdag og kolleger, der får nok, betyder, at det indimellem kan være svært. 

-  Man kan godt føle, at man har brugt al sin energi på at arbejde, hvor man tænker, at der også skal være noget til ens familie derhjemme, og den energi er der ikke altid, fordi man bare er kørt træt. Man har også brugt energien på at holde kollegaerne oppe, forklarer hun. 

Milliardregningen kommer, fordi det blev dyrere end forventet at samle alle hospitalsafdelingerne i Skejby.