Udsigt til store besparelser på sygehus: Mangler en milliard kroner

Regionsrådsformand Anders Kühnau (S) beder nu regeringen om økonomisk hjælp til Aarhus Universitetshospital. Hvis regionen ikke får hjælp, går det ud over behandlingen, frygter han.

En milliard kroner. Et for almindelige mennesker astronomisk beløb. Men ikke desto mindre dét beløb, som står på den regning, der nu er landet hos regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

Pengene skal dække flytningen af sygehusene i Aarhus til det nye supersygehus, Aarhus Universitetshospital i Skejby. 

quote Det vil give dårligere behandling, ventetider, og måske vil der være behandling, som vi ikke kan tilbyde patienterne i fremtiden.

Anders Kühnau (S)

I godt en måned har det ellers været kendt, at Aarhus Universitetshospital i Skejby skal spare 325 millioner kroner. Nu lyder det, at der i alt skal spares en milliard kroner.

Det er en lang række ekstraudgifter i forbindelse med flytningen til supersygehuset i Skejby, der får besparelserne til at løbe op i en milliard kroner.  
Det er en lang række ekstraudgifter i forbindelse med flytningen til supersygehuset i Skejby, der får besparelserne til at løbe op i en milliard kroner.  

Råb om hjælp fra staten

Den skrantende økonomi på det nye supersygehus får nu formanden i Region Midtjylland, Anders Kühnau (S), til at komme med et nødråb til politikerne på Christiansborg.

VIDEO: Julie Vikkelsø Lerke er sygeplejerske på Lungesygdomme Sengeafsnit på Aarhus Universitetshospital. Hun har ikke tid til at spise sin madpakke eller gå på toilet.

Han efterspørger, at regeringen giver Aarhus Universitet en økonomisk indsprøjtning på 600 millioner kroner til at dække en del af besparelserne på i alt en milliard kroner, som konsekvens af sammenflytningen af hospitalerne til ét stort i Skejby.

- Det er ekstra udgifter, der handler om selve flytningen af afdelinger fra de gamle sygehuse til det nye og udgifter til at tage de nye afdelinger i Skejby i brug, siger Anders Kühnau til TV2 ØSTJYLLAND.

Dårligere behandling

Han frygter nemlig for, at det vil komme til at gå ud over patienterne, hvis der ikke kommer et økonomisk tilskud fra regeringen.

- Hvis staten ikke vil hjælpe, så er der kun et sted at hente pengene, og det er på driften. Det vil give dårligere behandling, ventetider, og måske vil der være behandling, som vi ikke kan tilbyde patienterne i fremtiden. Så kommer patienterne til at rejse andre steder hen i landet for at modtage behandling, siger regionsrådsformanden.

VIDEO: Aarhus Universitetshospital står for at skulle spare en milliard kroner.

Politisk enighed om sygehussucces

Hos Venstres østjyske lejr i Folketinget mener man dog, at det er regionernes eget ansvar at holde styr på økonomien:

- Alt i alt synes jeg, at regionerne har fejlet, for regionerne havde altså ansvaret for at de budgetter, de selv havde lagt, selvfølgelig også kunne overholdes, siger Michael Aastrup-Jensen (V) til TV2 ØSTJYLLAND.

Til gengæld kan Socialdemokratiets Jens Joel godt forstå regionsrådsformandens ønske om økonomisk tilskud fra Regeringen.

Michael Aastrup-Jensen (V) og Jens Joel (S) fortæller, hvad de mener man skal gøre ved hospitalsbesparelserne på Aarhus Universitetshospital.

- Fra Socialdemokratiets side har vi jo sagt højt og tydeligt, at der skal tilføres flere penge til regionerne. Vi skal simpelthen investere mere i vores fælles sundhedsvæsen, og jeg forstår godt, at der nu er kommet en konkret anmodning, for vi kan se, at der bliver løbet hurtigt på Skejby, siger Jens Joel (S) til TV2 ØSTJYLLAND.

De to politiske modstandere kan dog godt blive enige om et fælles mål, der indebærer, at det nye supersygehus kan lykkes.

- For os er det vigtigt, at de her supersygehuse bliver en succes fra dag ét, og selvfølgelig også at behandlingsgarantien opretholdes, siger Michael Aastrup-Jensen.

I sidste uge afleverede samtlige afdelingsledere på Aarhus Universitetshospital deres bud på, hvor der kan spares. De forslag skal hospitalsledelsen nu se på, og den 22. maj bliver politikerne i regionen præsenteret for detaljerne i spareplanen.

Foreslår afdragsordning

Tidligere på ugen fortalte TV2 ØSTJYLLAND, at Venstres regionsrådsmedlem Christian Møller-Nielsen (V) allerede nu foreslår, at man i stedet laver en afdragsordning, så det ikke kommer til at gå ud over patienterne, at de store besparelser snart skal realiseres.

- Besparelserne er så omfattende i 2019, at det i praksis ikke er muligt at gennemføre den besparelse, så fremfor at have den uro og de frustrationer på hospitalsenheden, så bør vi i regionsrådet lave en økonomisk handlingsplan – måske med en afdragsordning over ti år, siger Christian Møller-Nielsen til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: Regionrådsmedlem Christian Møller-Nielsen (V) mener, at den bedste løsning for Aarhus Universitetshospitals millionbesparelser er at lave en afdragsordning. 

Christian Møller-Nielsens forslag lyder således, fordi han frygter, at det vil få alvorlige konsekvenser, hvis besparelserne laves på en gang.

Blandt andet fordi en besparelse i denne størrelsesorden vil betyde, at flere stillinger skal nedlægges, og det mener Christian Møller-Nielsen, vil gøre det svært for hospitalet at leve op til de specialiserede funktioner, de har i dag.

IMG_Parkour224

play Moumen hopper fra mur til mur - lader sig ikke styre af usynlige regler

lægehelkiopter akuthelikopter helikopter

Person fløjet på hospitalet efter frontalt sammenstød

regn regnvejr

play Kraftig torden har på ny kurs mod Danmark

politibil

Ungt kærestepar i slagsmål: Pludselig gik de amok på politiet

20200925-111922-L-1920x1280we

play Regnen vælter ned over Østjylland

elledning ledning el elektricitet strøm elmast

20.000 ramt af strømafbrydelse søndag morgen

Dagens mest læste