Udsigt til store besparelser på sygehus: Mangler en milliard kroner

Regionsrådsformand Anders Kühnau (S) beder nu regeringen om økonomisk hjælp til Aarhus Universitetshospital. Hvis regionen ikke får hjælp, går det ud over behandlingen, frygter han.

Udsigten til besparelser på en milliard kroner har fået regionsrådsformand i Region Midtjylland til at bede regeringen om 600 millioner kroner.

En milliard kroner. Et for almindelige mennesker astronomisk beløb. Men ikke desto mindre dét beløb, som står på den regning, der nu er landet hos regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

Læs også Bekymrede læger slår alarm: Vi kan ikke levere den optimale kvalitet

Pengene skal dække flytningen af sygehusene i Aarhus til det nye supersygehus, Aarhus Universitetshospital i Skejby. 

Det vil give dårligere behandling, ventetider, og måske vil der være behandling, som vi ikke kan tilbyde patienterne i fremtiden.

Anders Kühnau (S)

I godt en måned har det ellers været kendt, at Aarhus Universitetshospital i Skejby skal spare 325 millioner kroner. Nu lyder det, at der i alt skal spares en milliard kroner.

Det er en lang række ekstraudgifter i forbindelse med flytningen til supersygehuset i Skejby, der får besparelserne til at løbe op i en milliard kroner.  

Råb om hjælp fra staten

Den skrantende økonomi på det nye supersygehus får nu formanden i Region Midtjylland, Anders Kühnau (S), til at komme med et nødråb til politikerne på Christiansborg.

02:12

VIDEO: Julie Vikkelsø Lerke er sygeplejerske på Lungesygdomme Sengeafsnit på Aarhus Universitetshospital. Hun har ikke tid til at spise sin madpakke eller gå på toilet.

Luk video

Han efterspørger, at regeringen giver Aarhus Universitet en økonomisk indsprøjtning på 600 millioner kroner til at dække en del af besparelserne på i alt en milliard kroner, som konsekvens af sammenflytningen af hospitalerne til ét stort i Skejby.

- Det er ekstra udgifter, der handler om selve flytningen af afdelinger fra de gamle sygehuse til det nye og udgifter til at tage de nye afdelinger i Skejby i brug, siger Anders Kühnau til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Rikke-Marie lider af en sjælden sygdom: - Besparelserne gør mig utryg

Dårligere behandling

Han frygter nemlig for, at det vil komme til at gå ud over patienterne, hvis der ikke kommer et økonomisk tilskud fra regeringen.

- Hvis staten ikke vil hjælpe, så er der kun et sted at hente pengene, og det er på driften. Det vil give dårligere behandling, ventetider, og måske vil der være behandling, som vi ikke kan tilbyde patienterne i fremtiden. Så kommer patienterne til at rejse andre steder hen i landet for at modtage behandling, siger regionsrådsformanden.

00:36

VIDEO: Aarhus Universitetshospital står for at skulle spare en milliard kroner.

Luk video

Politisk enighed om sygehussucces

Hos Venstres østjyske lejr i Folketinget mener man dog, at det er regionernes eget ansvar at holde styr på økonomien:

Fakta
Valgt i Østjyllands Storkreds
Født 16. marts 1976 i Roskilde
Gift
Politiske hverv
Folketingskandidat Østjyllands Storkreds, Venstre
2018 - nu
Folketingsmedlem Østjyllands Storkreds, Venstre
2005 - nu
Folketingsmedlem Århus Amtskreds, Venstre
2005 - 2007
Udenrigsordfører Folketinget, Venstre
Udviklingsordfører Folketinget, Venstre
Formand for den danske delegation til Europarådets Parlamentariske Forsamling Folketinget, Venstre
2015 - nu
Medlem af Udenrigsudvalget Folketinget, Venstre
Medlem af Det Udenrigspolitiske Nævn Folketinget, Venstre
Medlem af Forsvarsudvalget Folketinget, Venstre
Medlem af Retsudvalget Folketinget, Venstre
Medlem af Kulturudvalget Folketinget, Venstre
Formand for den danske delegation til Europarådets Parlamentariske Forsamling Folketinget, Venstre
2007 - 2011
Næstformand for den danske delegation til Europarådets Parlamentariske Forsamling Folketinget, Venstre
2011 - 2015
Borgmester Randers Kommune, Venstre
2002 - 2006
Byrådsmedlem Randers Kommune, Venstre
1998 - 2006

- Alt i alt synes jeg, at regionerne har fejlet, for regionerne havde altså ansvaret for at de budgetter, de selv havde lagt, selvfølgelig også kunne overholdes, siger Michael Aastrup-Jensen (V) til TV2 ØSTJYLLAND.

Til gengæld kan Socialdemokratiets Jens Joel godt forstå regionsrådsformandens ønske om økonomisk tilskud fra Regeringen.

01:58

Michael Aastrup-Jensen (V) og Jens Joel (S) fortæller, hvad de mener man skal gøre ved hospitalsbesparelserne på Aarhus Universitetshospital.

Luk video

- Fra Socialdemokratiets side har vi jo sagt højt og tydeligt, at der skal tilføres flere penge til regionerne. Vi skal simpelthen investere mere i vores fælles sundhedsvæsen, og jeg forstår godt, at der nu er kommet en konkret anmodning, for vi kan se, at der bliver løbet hurtigt på Skejby, siger Jens Joel (S) til TV2 ØSTJYLLAND.

De to politiske modstandere kan dog godt blive enige om et fælles mål, der indebærer, at det nye supersygehus kan lykkes.

Læs også Politiker om millionbesparelser: - Hospitalet skal have en afdragsordning

- For os er det vigtigt, at de her supersygehuse bliver en succes fra dag ét, og selvfølgelig også at behandlingsgarantien opretholdes, siger Michael Aastrup-Jensen.

Fakta
Valgt i Østjyllands Storkreds
Født 12. maj 1978 i Odense
Politiske hverv
Folketingskandidat Østjyllands Storkreds, Socialdemokratiet
2018 - nu
Folketingsmedlem Østjyllands Storkreds, Socialdemokratiet
2011 - nu
Energiordfører Folketinget, Socialdemokratiet
2014 - nu
Klimaordfører Folketinget, Socialdemokratiet
2014 - nu
Medlem af Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget Folketinget, Socialdemokratiet
Medlem af Europaudvalget Folketinget, Socialdemokratiet
Medlem af Skatteudvalget Folketinget, Socialdemokratiet

I sidste uge afleverede samtlige afdelingsledere på Aarhus Universitetshospital deres bud på, hvor der kan spares. De forslag skal hospitalsledelsen nu se på, og den 22. maj bliver politikerne i regionen præsenteret for detaljerne i spareplanen.

Foreslår afdragsordning

Tidligere på ugen fortalte TV2 ØSTJYLLAND, at Venstres regionsrådsmedlem Christian Møller-Nielsen (V) allerede nu foreslår, at man i stedet laver en afdragsordning, så det ikke kommer til at gå ud over patienterne, at de store besparelser snart skal realiseres.

- Besparelserne er så omfattende i 2019, at det i praksis ikke er muligt at gennemføre den besparelse, så fremfor at have den uro og de frustrationer på hospitalsenheden, så bør vi i regionsrådet lave en økonomisk handlingsplan – måske med en afdragsordning over ti år, siger Christian Møller-Nielsen til TV2 ØSTJYLLAND.

02:12

VIDEO: Regionrådsmedlem Christian Møller-Nielsen (V) mener, at den bedste løsning for Aarhus Universitetshospitals millionbesparelser er at lave en afdragsordning. 

Luk video

Christian Møller-Nielsens forslag lyder således, fordi han frygter, at det vil få alvorlige konsekvenser, hvis besparelserne laves på en gang.

Blandt andet fordi en besparelse i denne størrelsesorden vil betyde, at flere stillinger skal nedlægges, og det mener Christian Møller-Nielsen, vil gøre det svært for hospitalet at leve op til de specialiserede funktioner, de har i dag.