Gymnasieformand: Skole og religionsdyrkelse bør adskilles

Formanden for Danske Gymnasier mener, at skolen skal være et rum for læring og ikke et rum for religionsdyrkelse.

02:45

Formanden for Danske Gymnasier, Anne-Birgitte Rasmussen, støtter op om Langkær Gymnasiums beslutning om at forbyde fællesbøn og anden religonsdyrkelse på skolen.

- Vi skal respektere og glæde os over, at vi har skoler, hvor der ikke blive udøvet religion. Det er en værdi i Danmark, at vi har skoler, hvor religionen ikke fylder i det rum, man skal lære og uddanne sig i, siger Anne-Birgitte Rasmussen.

Læs også Elevrådet på Langkær: Vi har hele tiden været imod et forbud

Ledelsens beslutning om at nedlægge forbuddet har givet anledning til stor frustration hos blandt andet kristne elever på gymnasiet, som frygter, at forbuddet spreder sig til andre gymnasier. Ifølge Anne-Birgitte Rasmussen er det slet ikke usandsynligt, at andre gymnasier lader sig inspirere af Langkær.

- Jeg kan godt forstå, hvis andre skoler i lyset af debatten på Langkær rejser diskussionen om, hvorvidt skolen skal være et rum for læring – og ikke et rum for religiondyrkelse. Det har vi andre steder til som for eksempel menighedshuse, og det er en styrke i Danmark, at vi har adskilt de to ting, siger Anne-Birgitte Rasmussen.

Læs også Kristne gymnasieelever frygter bedeforbud spreder sig

Hele debatten om religiondyrkelse startede umiddelbart efter, at Langkær Gymnasium opdelte deres nye 1. g klasser efter etnicitet. Kort tid efter kom det frem, at de også havde indørt et ordensreglement, som forbyder al form for religionsdyrkelse på skolens område.

- Forbudet betyder ikke, at vi ikke skal have kristne traditioner. Der skal stadig være adventskranse og juleafslutning. Det er ikke det, der er på spil her. Dét, der er på spil, er udøvelse af religion, og der er det dejligt, at vi kan opretholde skoler uden at have den praksis inde i skolerne, siger hun.

Som det er i dag, er det op til skolernes ledelse sammen med bestyrelsen at beslutte, hvad ordensreglerne skal være på den enkelte skole. 

Øverst i denne artikel kan du se det fulde interview med Anne-Birgitte Rasmussen, formand for Danske Gymnasier.

Nedenfor kan du se et indslag om, en flok kristne elever på Langkær Gymnasium, der frygter, at det omdiskuterede bedeforbud spreder sig.

02:31 Luk video