Forurenet badevand: Anne-Mette kæmper for at kunne bade med sit barnebarn

Spildevand siver ud fra et sommerhusområde og er med til at forurene vandløb og havvand. Den ansvarlige politiker vil heller ikke bade i området.

01:40

VIDEO: Området omkring Gammel Løgten Strand mangler kloakker, og det er med til at forurene vandet i området.

For mange er turen i sommerhus lig med en tur på stranden om sommeren – hvis vejret vel og mærke tillader det.

Men for Anne-Mette Hjalager er det til hendes store frustration ikke en mulighed.

Hun har sommerhus ved Gammel Løgten Strand nord for Aarhus, hvor vandkvaliteten er så dårlig, at man ikke kan bade i vandet.

- Jeg kunne godt tænke mig at komme herned med mit lille barnebarn, så vi kunne bade, og hun kunne mærke vandet og sandet mellem tæerne, siger Anne-Mette Hjalager til TV2 ØSTJYLLAND.

Skal der være colibakterier i mit barnebarns legemiljø? Nej, det skal der ikke.

Anne-Mette Hjalager, Sommerhusejer, Løgten Havhuse

Der er flere grunde til, at badevandet er dårligt, men man kan løse problemet. Og det er det, Anne-Mette Hjalager kæmper for.

Som at bo på et das, der lækker

Stranden ligger ud til Kaløvig, som er et område med lav vandudskiftning. Derudover er der ikke kloakker i sommerhusene, og grundejerne sørger selv for at udlede deres spildevand via et nedsivningsanlæg.

Den røde prik markerer det område, hvor Anne-Mette Hjalagers sommerhus ligger. Foto: Google Maps

Der ryger ikke ufiltreret toiletvand og andet ud i vandløb, som man har hørt fra København, men noget filtreret spildevand siver ud og forurener vandløb og havvand i området.

Anne-Mette Hjalager sammenligner det med at bo oven på et gammeldags das, der lækker en smule.

- Det irriterer mig og ærgrer mig, fordi jeg ved, at det her er et miljøproblem, siger hun og tilføjer:

- Skal der være colibakterier i mit barnebarns legemiljø? Nej, det skal der ikke.

Billeder af alger i vandløb i sommerhusområdet. De kommer, fordi der siver næringsstoffer ud i vandløbene fra sommerhusene. Foto: Forurening Løgten

Anne-Mette Hjalager har i syv år kæmpet for at få kloakker i området for at løse problemet, og nu sker der noget.

Læs også Fejl hos husejere i bydel får lort til at flyde ud i Gudenåen

Politiker vil ikke selv bade i området

Den ansvarlige politiker på området erkender, at de ikke tidligere har gjort nok, og at han ikke selv vil bade i området.

- Jeg bakker op om holdningen og har selv kæmpet for det i ti år, men der har ikke været opbakning politisk, siger Kim Lykke Jensen (SF), der er formand for udvalget for Natur, Teknik og Miljø i Syddjurs Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND.

Syddjurs Kommune har nu besluttet at vedtage en spildevandsplan, der betyder, at der kommer kloakker op i sommerhusområdet ved Gammel Løgten Strand.

- Det er et område, hvor vandet står stille, så der har altid været problemer med dårligt badevand, siger Kim Lykke Jensen (SF) fra Syddjurs Kommune Foto: Forurening Løgten

- Vi er i gang med at vedtage en ny spildevandsplan, som gør, at Gammel Løgten Strand bliver kloakeret, lige så snart de er færdige de andre steder, siger Kim Lykke Jensen (SF).

Han tilføjer, at ikke alle sommerhusejere er lige så begejstret for projektet som Anne-Mette Hjalager, da kloakkerne kommer med en ekstraudgift til sommerhusejerne.

Spildevandsplanen skal godkendes i begyndelsen af 2021.

Læs også VIDEO: Delfin spottet ved Aarhus Bugt