En tegning siger mere end tusind ord: Børns corona-tegninger udstilles på museum

En række tegninger viser nu den verdensomspændende corona-krise set med børns øjne. De er en del af en ny udstilling på Steno Museet i Aarhus.

05:10

VIDEO: Iben Fabricius Bjerre har tegnet én tegning, som forestiller coronavirussen. Den smiler, fordi den ikke er farlig for børn, men den har også hugtænder, fordi den er farlig for oldemor.

Et billede siger mere end tusind ord. Sådan lyder en gammel vending, som med stor sandsynlighed også kan bruges på 45 tegninger, som er tegnet af 45 forskellige børn.

Tegningerne er nemlig børnenes beretninger fra den krise, vi lever i.

Læs også Randers i Kina tilbage på sporet: Sådan skal en kopiby se ud

Gennem tegningerne fortæller de, hvordan de oplever corona-krisen, og hvordan de ser verden forandre sig for øjnene af dem.

- Man skal holde afstand, og man skal ikke i skole eller i børnehave. Det er kedeligt, siger Iben Fabricius Bjerre, der er 6 år gammel og kommer fra Skødstrup, til TV2 ØSTJYLLAND.

Den er ikke farlig for børn, men den har hugtænder, fordi den er farlig for oldemor.

Iben Fabricius Bjerre, 6 år

Hun har tegnet én tegning, som forestiller coronavirussen. En coronavirus, som smiler.

- Det er fordi, den ikke er farlig for børn, men den har hugtænder, fordi den er farlig for oldemor, siger Iben Fabricius Bjerre til TV2 ØSTJYLLAND.

Steno museet i Aarhus ha rindsamlet 45 corona-tegninger lavet af børn.

Udstilles på museum

Steno Museet i Aarhus har fået Iben Fabricius Bjerres tegning samt 44 andre børnetegninger, som omhandler coronavirussen.

Tegningerne udstilles nu på museet.

Læs også Se billederne: Nu blomstrer en helt særlig rose på Marselisborg Slot

- Børn oplever verden mere umiddelbart og på sin vis mere ærligt end voksne, siger Morten Arnika Skydsgaard, der er fagleder i medicihistorie på Sten Museet, til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- De her tegninger er jo en mangfoldighed af stemmer fra de her unge samfundsborgere omkring frygt, glæde, omsorg og fællesskab, siger han.

Ludwig på 7 år har tegnet sin mor, som arbejder hjemme i deres rækkehus. 

Udstillingen kan opleves på Steno Museet de næste tre måneder, men det betyder ikke, at den så forsvinder. De bliver en del af historiefortællingen, så store som små får en stemme i historiebøgerne.

- Jeg tror, man vil kigge på de tegninger om 50-100 år, og der vil de nok være endnu stærkere, for der vil tiden, der er gået, have gjort dem særlige, siger Morten Arnika Skydsgaard til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Kran væltet ned i hospice: - Det er forfærdeligt, at det kan ske

Krisen vækker forskellige følelser

Børnenes tegninger ser vidt forskellige ud, og det er der ikke noget at sige til.

For corona-krisen, de mange pressemøder, lukkede skoler og så videre har sat gang i rigtig mange forskellige følelser hos børn.

Sådan lyder det fra Anne-Mette Lange, der er klinisk psykolog i Børne- og ungdomspsykiatrien på Aarhus Universitetshospital.

- Corona har påvirket børn på rigtig mange måder. De skulle lynhurtigt omstille sig til en hverdag, som så helt anderledes ud, end den de er vant til. Børn kan både reagere med angst, men de kan også blive mere triste eller mere vrede. De kan reagere meget forskelligt, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

02:29

VIDEO: I indslaget her kommer Anne-Mette Lange med råd til, hvad man som forældre skal gøre, hvis ens barn pludselig har ændret adfærd.  

Luk video

Under corona-nedlukningen har Anne-Mette Lange givet gode råd til børn og deres forældre.

- Hvis man er bekymret for sit barn, er det typisk fordi, der er ændringer i deres adfærd, og dem skal man lægge mærke til, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Hun fortæller også, at der eksempelvis kan være ændringer i søvnrutiner, i isoleret adfærd – måske trækker barnet sig fra familien og er så snaksaglig længere. Det kan også være, barnet ikke er i kontakt med sine venner længere, eller at barnet ændrer spisevaner.

Emil på 7 år har tenget en truet jordklode.